Sebastian Bodu: Protecţia creditorilor sociali în procedura de retragere şi excluderea asociaţilor
2 august 2016 | Cosmina SIMA
Dr. Sebastian Bodu a publicat în Revista Română de Drept al Afacerilor nr. 2/2016 articolul intitulat „Protecția creditorilor sociali în procedura de retragere și excludere a asociaților”.
Pierderea calității de asociat într-o societate comercială poate avea loc prin retragere și prin excludere, asociatul retras sau exclus primind contravaloarea titlurilor sale de participare de la societatea emitentă, ea dobândind respectivele titluri. Această operațiune este însoțită de anularea lor simultană şi reducerea corespunzătoare a capitalului social, la societatea cu răspundere limitată, respectiv de anularea sau, în anumite limite şi condiţii, păstrarea lor ca acţiuni proprii, la cea pe acţiuni. Asociatul retras sau exclus dobândește un drept de creanță asupra societății, constând în contravaloarea titlurilor sale de participare, contravaloare calculată raportându-se la valoarea societății. Protecția creditorilor sociali este realizată prin anumite prevederi legale care condiționează realizarea, pe seama societății, a creanțelor asociaților născute din deţinerea de titluri de participare, realizare care se face prin: distribuire de dividende, prin restituiri către asociaţi: parţiale (prin dobândirea propriilor acţiuni) sau totale (prin retragere ori excludere) sau prin plata părţii rămase în urma lichidării.
Există două criterii de protecție a creditorilor sociali: cel contabil (bazat pe intangibilitatea capitalului social și a rezervelor legale) și cel juridico-economic (bazat pe analiza solvabilității societății). Restituirile către asociați, chiar și în procedura de retragere și de excludere, trebuie să respecte criteriul contabil de protecție, pentru a nu se ajunge la procedura juridico-economică de evaluare a solvabilității societății. În consecință, criteriul juridico-economic reglementat la art. 208 alin. (4) și (5) din Legea nr. 31/1990 se aplică în mod subsidiar. Deci, pentru a se evita procedura de la art. 208 (reducerea permanentă a capitalului social), societatea trebuie să dispună de active nete în exces mai mari sau egale cu contravaloarea titlurilor de participare ale asociatului sau asociaţilor retraşi ori excluşi. Deosebirea principală între societatea cu răspundere limitată și cea pe acțiuni este aceea că, în primul caz, titlurile de participare dobândite şi plătite sunt anulate instantaneu şi capitalul social este astfel redus, în timp ce, în cel de-al doilea caz, titlurile de participare dobândite şi plătite pot fi anulate sau pot fi păstrate ca acţiuni proprii (de trezorerie), în anumite condiții.
Capitalul social reprezintă produsul dintre valoarea nominală a titlurilor de participare și numărul de titluri emise. Astfel, anularea titlurilor asociatului retras sau exclus se face, de regulă, pe seama activelor nete în exces, calculate pe baza criteriului contabil. În caz contrar, efectele reducerii capitalului social sunt suspendate pentru a fi analizat gradul de protecție a creditorilor prin aplicarea criteriului juridico-economic. În principiu, reducerea capitalului social corespunzătoare anulării titlurilor de participare ale asociatului retras sau exclus este însoțită de majorarea lui la suma inițială. În caz contrar, efectele retragerii sau excluderii vor fi suspendate față de terți timp de două luni de la data publicării în Monitorul Oficial hotărârii adunării generale de reducere a capitalului social sau a hotărârii judecătoreşti de retragere sau excludere, după caz. În situația în care în cele două luni se depun opoziții față de reducerea capitalului social cauzată de retragere sau excludere, efectele operaţiunii vor fi în continuare amânate până când instanţa va aprecia dacă creditorii sociali opozanţi sunt protejaţi în mod adecvat împotriva insolvabilităţii societăţii.
Capitalurile proprii (activele nete) reprezintă așa-numita avere a asociaților, ceea ce mai rămâne după plata datoriilor sociale. Societatea are active nete în exces în momentul în care activele nete depășesc capitalul social și rezervele legale. Așadar, în limita acestui exces, societatea poate repartiza dividende sau poate face restituiri către asociați, inclusiv în procedura retragerii sau excluderii. În cazul în care valoarea activelor nete nu depășește valoarea capitalului social, atunci societatea nu are active nete în exces, iar valoarea contabilă a titlurilor de participare va fi egală cu valoarea lor nominală sau, altfel spus, valoarea contabilă a societăţii va fi egală cu valoarea capitalului său social. Capitalul social și rezervele legale sunt parte a activelor nete, dar ele nu sunt considerate în exces și sunt intangibile, constituind gajul general societar. Drept urmare, acestea nu pot fi folosite pentru a acoperi contravaloarea titlurilor de participare ale asociatului retras sau exclus. De aici rezultă că activele nete în exces vor acorperi contravaloarea titlurilor cu menţiunea că, în procedura retragerii sau excluderii, activele nete în exces vor profita, în limita contravalorii titlurilor de participare, exclusiv asociatului retras sau exclus, spre deosebire de distribuirea de dividende sau de restituirile parţiale către acţionari, când activele nete în exces profită tuturor asociaţilor, proporţional cu participarea lor la capitalul social.
În concluzie, retragerea și excluderea unui asociat nu au efecte numai asupra calității de asociat, ci și asupra activelor nete ale societății emitente a titlurilor de participare, acestea fiind dobândite de emitent care, fie le anulează, cu consecința reducerii capitalului social, fie le le poate păstra ca acțiuni proprii. Asociații își realizează, astfel, creanțele societare pe seama emitentului, punându-se problema protecției asociaților rămași și a creditorilor.
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro