CCR pendinte: posibilă neconstituționalitate a dispozițiilor din CPP privind revizuirea
2 august 2016 | Mihaela MAZILU-BABEL, Mădălina DUMA

În data de 26 iulie 2016 s-a constituit un nou dosar (1400D/2016) pe rolul Curții Constituționale în care se vor analiza dispozițiile art. 453 alin. (3), art. 455 alin. (1) lit. a), art. 457 alin. (1), art. 459 alin. (7), art. 463 Codul de procedură penală în raport de prevederile art. 6 din Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale (precum reiese din informațiile de pe pagina de internet a instanței de trimitere).
Conform motorului de căutare de pe pagina Curții Constituționale, acesta este primul dosar în care respectivele dispoziții formează obiectul unui control de constituționalitate. Dosarul se află în curs de repartizare.
Instanta de trimitere este Judecatoria Sectorului 3.
Dispozițiile criticate au următorul conținut:
Art. 453: Cazurile de revizuire (extras)
(3) Cazurile prevăzute la alin. (1) lit. a) şi f) pot fi invocate ca motive de revizuire numai în favoarea persoanei condamnate sau a celei faţă de care s-a dispus renunţarea la aplicarea pedepsei ori amânarea aplicării pedepsei.
Art. 455: Persoanele care pot cere revizuirea (extras)
(1) Pot cere revizuirea:
a) părţile din proces, în limitele calităţii lor procesuale;
Art. 457: Termenul de introducere a cererii
(1) Cererea de revizuire în favoarea condamnatului se poate face oricând, chiar după ce pedeapsa a fost executată sau considerată executată ori după moartea condamnatului, cu excepţia cazului prevăzut la art. 453 alin. (1) lit. f), când cererea de revizuire poate fi formulată în termen de un an de la data publicării deciziei Curţii Constituţionale în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Art. 459: Admiterea în principiu (extras)
(7)Încheierea prin care este admisă în principiu cererea de revizuire este definitivă. Sentinţa prin care este respinsă cererea de revizuire, după analiza admisibilităţii în principiu, este supusă aceleiaşi căi de atac ca şi hotărârea la care se referă revizuirea.
Art. 463: Calea de atac
Sentinţa prin care instanţa se pronunţă asupra cererii de revizuire, după rejudecarea cauzei, este supusă aceleiaşi căi de atac ca şi hotărârea la care se referă revizuirea.