Secţiuni » Articole » Opinii
OpiniiPovestim cărţiImaginarul dreptului
Condiţii de publicare

Despre conferinţele care pradă ştiinţa cu vizibilitatea lor


4 august 2016 | Daniel-Mihail ȘANDRU
Secţiuni: Opinii, SELECTED
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Numărul conferinţelor creşte pe zi ce trece, dezbaterile sunt din ce în ce mai aprinse, iar timpul pentru a scrie ceva cu adevărat interesant se reduce proporţional. Până şi unii oameni de bună credinţă cad în capcana conferinţelor inventate doar pentru a jumuli de banuţi neatenţii şi chiar să le ştirbească (bruma de) prestigiu profesional.

Lupta dintre ştiinţă şi promovarea lucrărilor ştiintifice contra unor sume de bani nu e nouă, ştiinţa nefiind implicată în promovarea cu bani când nu are valoare intrinsecă. Cum să promovezi ca fiind ISI un articol care nu poate fi citit, când autorul indolent nici nu se chinuie să termine vreo frază şi când suntem basculaţi dintr-un articol ştiinţific într-o scriere fără vreo metodă sau scop.

James McCrostie (Proposed Criteria for Identifying Predatory Conferences, Scholarly Open Access, 21, disponibil aici) a încercat recent să identifice  astfel de conferinţe, iar criteriile enumerate trebuie să dea de gândit vânătorilor de vizibilitate ştiinţifică.

Dacă în privinţa utilizării siglelor universităţilor/ altor entităţi nu e locul acum să comentăm, vedem un criteriu care sperie în România: utilizarea reală a unui peer-review. Acest criteriu nu-l îndeplinesc multe din conferinţele noastre, nu pentru că nu am fi pricepuţi, dar probabil din lene, prietenii şi alte cele. Această manoperă face o conferinţă (mai) scumpă şi prestigioasă. În fond, existenţa unui comitet ştiinţific – organizatoric care îşi asumă aprobarea unor lucrări este ea însăşi o garanţie a prezentărilor şi a unor discuţii fructuoase. Aceasta asumă si stabilirea unor paneluri atractive, omogene şi nu dezechilibrate, lipsite de un temei ştiinţific coerent.

Desigur, nu e posibil întotdeauna peer-review, se cunosc în lume mari profesori care au renunţat, în fapt, să mai scrie. Aşadar, criteriul nu e absolut, însă organizatorul trebuie să definească scopul conferinţei, iar lipsa de control ştiintific să fie atunci când invitatul este deasupra conferinţei.

Dacă se adresează practicienilor, atunci mulţumirea acestora trebuie să înlăture criterii birocratice de peer-review. Dar organizatorii ar trebui să renunţe, în astfel de cazuri, la a ne prezenta conferinţa drept o manifestare ştiinţifică, de cercetare. Dacă se adresează ştiinţificilor, atunci referentul este obligatoriu, mai ales dacă există pretenţii de publicare a articolelor în volume sau reviste.

Deopotrivă vorbitorii şi ascultătorii trebuie să participe la evenimente ştiinţifice cu bun simţ, astfel încât propria lor judecată să înlăture plângeri şi neînţelegeri cu privire la aşteptări şi beneficii.

Prof. univ. dr. Mihai Șandru

* Mulţumim Revistei Afaceri juridice europene, iaduer.ro – nr. 8/2016

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Cont profesional
JURIDICE Comunicare

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro