Secţiuni » Selected
Selected
Publicare comunicate şi informări profesionaleAnunţuri evenimenteAnunţuri de recrutare
ArticoleJurisprudenţăComunicare profesională

UNJR solicită Președintelui României clarificări despre implicarea SRI în numirile din justiție


4 august 2016 | JURIDICE.ro

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania i-a cerut Presedintelui Klaus Iohannis, pe data de 4 august 2016, sa clarifice public in baza carei legi Serviciul Roman de Informatii face verificari prealabile numirilor politice sau candidatilor pentru functiile de conducere in sistemul judiciar, atat de la parchete, cat si de la instante, inclusiv in cazul candidatilor pentru Inalta Curte de Casatie si Justitie, potrivit unui comunicat al UNJR, dat publicității joi, 4 august 2016.

Clarificarile sunt solicitatate dupa ce, pe data de 29 iulie 2016, Presedintele Iohannis a transmis un punct de vedere mai multor site-uri in care a afirmat, ”fara echivoc si categoric, ca «statul de drept este functional» in Romania, iar declaratiile celor care pun sub semnul intrebarii acest lucru «sunt lipsite de credibilitate», deoarece sunt facute de «persoane puse sub invinuire sau trimise în judecata»”.

”Exact genul acesta de raspuns, care discrediteaza orice critici, in loc sa raspunda obiectiv si motivat la acestea, arata ca statul de drept in Romania nu e functional la parametrii democratici”, au spus judecatorii.

Acestia au explicat ca ”statul de drept este statul in care nu doar cetatenii, ci si institutiile statului se supun legii. Mai mult, intr-un stat de drept functional, cei care conduc institutiile sunt obligati sa dea socoteala in fata oricarui cetatean cu privire la activitatea lor, sa raspunda oricaror critici formulate si sa verifice orice posibile abateri de la lege.”

”Acesta e motivul pentru care Constitutia, pe de o parte, garanteaza dreptul la libera exprimare si la petitionare al cetatenilor, iar, pe de alta, obliga institutiile sa raspunda petiilor si reclamatiilor venite de la cetateni”, au aratat judecatorii.

Rolul constitutional al presedintelui este de a veghea ”la respectarea Constitutiei si la buna functionare a autoritatilor publice.”

Aceasta ”nu e o activitate pasiva de a sta si doar privi, asteptand «rezultate pozitive», in timp ce respingeti apriori orice critici aduse autoritatilor publice”, se arata in scrisoare.

”Spunand ca sunteti increzator in ceea ce fac institutiile, fara sa fi facut o verificare prealabila a reclamatiilor primite, oferiti inca o dovada ca statul de drept nu functioneaza in Romania in parametrii necesari”, au spus judecatorii.

Statul de drept se fundamenteaza pe echilibrul si controlul reciproc intre puterile statului – ”checks and balance” – ceea ce presupune ca o institutie o controleaza pe alta, astfel incat orice abuz de putere sa fie din timp identificat si corectat.

”In timp ce dumneavoastra priviti neimplicat si asteptati, institutii ale statului isi desfasoara activitatea – conform celor spuse de dumneavoastra – fara a fie supuse vreunui control, pe motiv ca cei care reclama nereguli nu ar fi credibili”, sustin judecatorii.

”Lipsa de dezbatere si analiza critica a activitatii institutiilor este cea care le vulnerabilizeaza. Modul in care o institutie se raporteaza la critici, modul in care se auto-verifica si isi cenzureaza propriile actiuni, dau masura functionalitatii sale din perspectiva respectarii statului de drept”, au mai spus acestia.

”Fara dezbateri, fara critica, nicio administratie si nicio tara nu poate avea success si nicio republica nu poate supravietui”, a spus presedintele american JF Kennedy.

”Aceste cuvinte au ramas in memoria colectiva ca fiind definirea conditiei libertatii, a democratiei, a statului de drept”, s-a spus in scrisoare.

Judecatorii sustin ca ”statul de drept este functional doar atunci cand liderii institutiilor inteleg importanta criticilor, a semnalarii derapajelor si raspund direct acestor critici, aratand ca au luat nota de ele si incearca sa le rezolve ori explicand de ce problemele ridicate nu sunt reale”.

”Faptul ca dumneavoastra decretati ca statul de drept e functional nu este un raspuns care aduce lumina in cazul afirmatiilor deosebit de grave facute in spatiul public despre implicarea SRI-ului in justitie”, au spus judecatorii.

Magistratii afirma ca ”atunci cand cetateni ai acestei tari se plang de abuzuri ale unor institutii ale statului, acestea trebuie investigate cu toata seriozitatea de cei abilitati, deoarece numai in felul acesta statul, numit «de drept», poate arata ca e functional in a garanta respectarea drepturilor propriilor cetateni”.

Faptul ca persoanele ce ridica probleme legate de buna functionare a statului sunt cercetate penal este irelevant, ancheta penala neanuland drepturile constitutionale ale celor vizati de aceasta, se arata in scrisoare.

”Daca am urma logica dumneavoastra, nici denunturile celor deja condamnati, unii aflati deja in detentie, nu ar trebui anchetate ori luate in serios de DNA, deoarece persoanele care le-au facut sunt deja condamnate, ca atare denunturile ar fi lipsite de credibilitate”, afirma judecatorii.

Persoanele al caror cuvant ”il discreditati pe motiv ca sunt «puse sub invinuire sau trimise in judecata» se bucura inca de prezumtia de nevinovatie, un drept garantat constitutional si care e fundamental intr-o democratie construita, prin definitie, pe garantaterea drepturilor si libertatilor individuale”, mai sustin magistratii.

”Faptul ca din pozitia de Presedinte al Romaniei desconsiderati drepturi fundamentale ale cetatenilor si anulati dreptul lor de a reclama disfunctionalitati ale statului este un semnal deosebit de negativ pe care statul roman si dumneavoastra il transmiteti propriilor cetateni si partenerilor Romaniei”, au mai spus judecatorii.

In lumina celor declarate public in perioada actuala de mai multi actuali sau fosti oficiali ai statului, judecatorii au reiterat la final solicitarea Presedinlui Klaus Iohannis sa clarifice public in baza carui temei legal SRI face verificari prealabile numirilor politice sau candidatilor pentru functiile de conducere in sistemul judiciar, inclusiv in cazul candidatilor pentru Inalta Curte de Casatie si Justitie.

”Un stat in care serviciile secrete sunt implicate in numirile in functii publice si in justitie nu poate fi considerat stat de drept, cu atat mai mult stat de drept functional”, si-au concluzionat scrisoarea judecatorii.

Scrisoarea integrala poate fi consultata aici.

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii