« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 

DNA. Trafic de influență. Reținere, propunere de arestare preventivă
05.08.2016 | Georgiana-Camelia LUCIU, Rareș-Jacobus BANGA

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

DNA. Trafic de influență. Reținere, propunere de arestare preventivă.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 3 august 2016, a inculpatului S. D., sub aspectul săvârșirii infracțiunii de trafic de influență.

În aceeași cauză s-a dispus măsura controlului judiciar pentru 60 de zile față de inculpata R. M. E., pentru complicitate la infracțiunea de trafic de influență.

Din ordonanța întocmită de procurori a rezultat că există date și probe potrivit cărora:
În zilele de 1 și 2 august 2016, inculpatul S. D. i-a pretins unei persoane – denunțătoare în cauză – suma de 25.000 euro, majorată ulterior la 30.000 euro, în schimbul intervențiilor sale, în baza relațiilor despre care a afirmat că le are printr-o persoană ce se află în Liban, pe care nu a indicat-o expres, astfel încât soțul denunțătoarei (cetățean sirian) să obțină, de la Ambasada și Consulatul României de la Beirut, din Liban, viza pentru deplasarea în România. Inculpatul susținea că din totalul sumei pretinse, 15.000 euro vor fi pentru el, iar 15.000 euro pentru persoana din Liban care va facilita emiterea vizei.
La data de 3 august 2016, din suma pretinsă, inculpatul S. D. a primit, prin intermediul inculpatei
R. M. E., concubina sa, suma de 15.000 euro, pentru sine, în scopul anterior menționat, ocazie în care procurorii au procedat la constatarea infracțiunii flagrante.
Anterior constatării infracțiunii flagrante, în aceeași zi, inculpata
R. M. E., la solicitarea lui S. D., a venit la locuința denunțătoarei și, pentru a evita constatarea unei infracțiuni flagrante, cu un dispozitiv special adus de ea, a verificat fiecare bancnotă din suma de 15.000 euro, ce urma a fi remisă, pentru a constata dacă acestea erau marcate. Rezultatul verificării efectuate minuțios de R. M. E. a fost negativ, pentru că în cauză nu s-a procedat la marcarea, cu anumită scriere ori substanță, a bancnotelor folosite la pentru constatarea infracțiunii flagrante.

Inculpaților S. D. și R. M. E. li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

La data de 4 august 2016, inculpatul S. D. a fost prezentat Tribunalului București cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

:: sursa: www.pna.ro

Georgiana-Camelia Luciu
Rareș-Jacobus Banga

 
Secţiuni: Comunicate parchete, Drept penal, Sistemul judiciar | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD