Secţiuni » Arii de practică » Business » Banking
Banking
DezbateriCărţiProfesionişti

Titlurile de stat Fidelis Centenar au început tranzacționarea la Bursa de Valori București


6 august 2016 | JURIDICE.ro

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Bursa de Valori București (BVB) informează că titlurile de stat emise de Ministerul Finanțelor Publice (MFP) în cadrul programului “Fidelis Centenar” au început tranzacționarea pe 5 august 2016. Momentul a fost marcat printr-o deschidere oficială a ședinței de tranzacționare la care au fost prezenți Dacian Cioloș, Prim-ministrul României, Anca Dragu, Ministrul Finanțelor Publice, Mișu Negrițoiu, Președintele Autorității de Supraveghere Financiară, Dana Demetrian, Vicepreședinte Executiv BCR, reprezentanți ai sindicatului de intermediere, reprezentanți ai caselor de brokeraj și mass-media. MFP a atras 735 mil. lei prin emisiunea de titluri de stat, de șapte ori mai mult față de oferta de 100 mil. lei anunțată inițial. În cele trei săptămâni de ofertă, 20.185 de persoane fizice au cumpărat titluri de stat, de 16 ori mai multe față de anul trecut, potrivit unui comunicat al Bursei de Valori București, dat publicității vineri, 5 august 2016.

Dacian Cioloș, Prim-ministrul României: “Numărul mare de investitori arată încrederea pe care românii au avut-o în acest produs de economisire. Mă bucură faptul că relația dintre stat și oameni în slujba căreia cu toții lucrăm poate fi, câteodată, atât de bună. Succesul programului de titluri de stat pentru populație din acest an este o dovadă clară a apetitului românilor pentru instrumentele alternative de economisire”.

Anca Dragu, Ministrul Finanțelor Publice: ”Este cel mai mare succes înregistrat în urma unei emisiuni de titluri de stat adresate populației! Au fost cca. 3 subscrieri pe minut, 194 de subscrieri pe oră. Acest lucru demonstrează încrederea cetățenilor în statul român și faptul că era nevoie de un astfel de instrument de economisire în piață. Așa cum am declarat încă de la început, întreaga cerere va fi onorată”.

Lucian Anghel, Președinte Bursa de Valori București: ”Suntem bucuroși că un număr ridicat de români sunt cu un pas mai aproape de bursă și au decis să-și administreze activ finanțele personale investind în titluri de stat. De astăzi au posibilitatea să tranzacționeze la Bursa de Valori București aceste titluri de stat și felicit Ministerul Finanțelor Publice pentru succesul emisiunii”.

Dana Demetrian, Vicepreședinte Executiv BCR: ”Consorțiul pe care îl reprezentăm și în general întregul sistem bancar investește în educația financiară și credem că aceste rezultate confirmă faptul că educația financiară a românilor este extrem de importantă în evoluția României”.

Mișu Negrițoiu, Președintele Autorității de Supraveghere Financiară: ”Bursa de Valori București a inițiat diverse acțiuni de reformă în afara Bursei de Valori București. Guvernul precedent și acest Guvern au sprijinit reforma pieței de capital, inclusiv ASF-ul, și suntem la sfârșitul unui ciclu. Am început cu faimoasa lege al celor 8 bariere, am continuat cu simplificarea tranzacțiilor pe piața de capital, am redus cât am putut cheltuielile, practic ASF-ul acum se duce spre zero cu tot ce presupune contribuții cu tranzacțiile. Recent am adus la zero contribuțiile market maker-ilor. Am reglementat tot ce poate fi reglementat la Bursă, inclusiv vânzările în lipsă”.

Următoarele bănci și companii de brokeraj au intermediat oferta, în ordinea descrescătoare a valorii tranzacțiilor, au fost: Banca Comercială Română, BT Capital Partners, BRD – GSG, Raiffeisen Bank, Tradeville, Bancpost, Alpha Finance, Piraeus Bank România, Estinvest, Confident Invest, Blue Rock Financial Services, SSIF BRK Financial Group, Ieba Trust, Prime Transaction, Goldring and IFB Finwest.

GHID BVB

”Ce pot face cu  titlurile de stat Fidelis Centenar?”

I. Cuvânt înainte, de Ludwik Sobolewski, Director General, Bursa de Valori București (BVB)

Este corect să spunem astăzi, în ziua de închidere a unei tranzacții de referință conduse de Guvernul României, că reforma profundă a pieței de capital, inițiată de Bursa de Valori București la sfârșitul anului 2013, împreună cu Coaliția Pentru Dezvoltarea României, este doar îmbunătățită cu noi dimensiuni și înțelesuri.

Pentru restabilirea și reconstruirea încrederii cetățenilor față de pietele de instrumente financiare trei elemente au fost și rămân în continuare indispensabile. Acestea sunt: leadership, parteneriate și comunități.

În primul rând, obiectivele strategice de dezvoltare a pieței au fost definite în decursul ultimilor ani de către liderii pieței. Aceștia au promovat îndeplinirea acestora și au fost în mod efectiv implicați în modernizarea arhitecturii pieței. Scopurile și obiectivele, precum și soluțiile concrete și etapele ce urmează a fi puse în aplicare, au constituit baza parteneriatelor stabilite între Bursa de Valori București, guvernele României, Parlamentul României și reglementatorul pieței financiare. Modificări substanțiale, așteptate de mult timp, au fost implementate în cadrul acestor parteneriate, după ce obiectivele au fost acceptate de partenerii noștri. Aceste eforturi sunt departe de a fi încheiate. Așteptăm din partea acestor parteneriate la fel de mult pe cât ne-am angajat să oferim pieței și economiei românești, prin intermediul eforturilor noastre, independente și demonstrate, în calitate de operator de piață.

Aceste eforturi doar au deschis calea pentru așteptări din ce în ce mai mari către Bursa de Valori București. BVB a devenit centrul atenției, sintetizând o gamă largă de emoții, speranțe și așteptări trăite de un număr tot mai mare de oameni, care au conștientizat importanța unei piețe moderne de capital pentru o economie liberă. Acesta este un progres remarcabil, o tranziție substanțială de la indiferență și bariere către eforturi și inovații tot mai mari din partea noastră. Apreciem acest fapt in mod deosebit și mulțumim pentru recunoașterea rolului fundamental pe care bursa de valori îl are pe drumul spre prosperitate a tuturor actorilor din piața de capital.

Cu toate acestea, abilitatea de a privi clar prin amalgamul de probleme complexe cu scopul de a crea strategia corectă, abilitatea liderilor de implementare a acesteia prin propriile metode, cât și capacitatea acestora de a construi parteneriate – cu implicarea lor – nu este suficient. Al treilea element indispensabil sunt comunitățile. O comunitate a specialiștilor în finanțe, o comunitate a specialiștilor în investiții, o comunitate a antreprenorilor și o comunitate a investitorilor.

De fapt, comunitatea investitorilor este cea a cărei nevoi și interese ar trebui să fie tratată cu cea mai mare prioritate  – chiar și în cazul în care toate comunitățile sunt la fel de indispensabile pentru a realiza tranziția României in familia piețelor emergente, pleno titulo cu alte economii în proces de transformare. Este timpul pentru pași decisivi care încheie asocierea României cu periferiile lumii capitaliste și fluxurilor globale de capital.

Condus de această intenție, în această zi de celebrare a succesului excepțional al ofertei de titluri de stat emise de Guvernul României, care au devenit un instrument financiar tranzacționat la Bursa de Valori București, prezentăm comunității de investitori la bursă  – atât celor actuali, cât și celor viitori – un ghid, care va fi la îndemâna investitorilor individuali, care intenționează să cumpere sau să vândă titlurile de stat. Sperăm că acest minighid va veni în completarea numeroaselor proiecte derulate de Bursa de Valori București în colaborare cu societățile de brokeraj, fondurile de pensii, fonduri de investiții, bănci și alte entități ale pieței financiare, dintre care menționez doar câteva – Condus de Randament, Fluent în Finanțe, Banii Tăi Expo, aplicațiile on-line dedicate investitorilor, Forumurile pentru investitori, soluții de tranzacționare și noi produse financiare create de Bursa de Valori București.

Ludwik Sobolewski

II. Întrebări și răspunsuri despre titluri de stat

1. Unde sunt titlurile mele după subscriere?

În cazul în care subscrierea a fost făcută printr-o bancă sau intermediar, fără a semna un contract de prestări servicii de investiții financiare, titlurile de stat sunt înregistrate în evidențele Depozitarului Central în numele deținătorului. În cazul în care titlurile de stat au fost cumpărate în baza unui contract de prestări servicii de investiții financiare, printr-o bancă sau intermediar autorizat să tranzacționeze la Bursa de Valori București, titlurile de stat sunt în contul de tranzacționare al deținătorului.

2. Ce se întâmplă după ce oferta s-a închis?

În cazul în care deținătorul dorește să păstreze titlurile de stat, el are două opțiuni:

– Va primi cuponul anual și la maturitate principalul într-un cont bancar transmis Depozitarului Central, în cazul în care subscrierea a fost făcută printr-o bancă sau intermediar, fără a semna un contract de prestări servicii de investiții financiare;

– Poate deschide un cont de tranzacționare (investiții) la o bancă sau intermediar, prin semnarea unui contract de prestări servicii de investiții financiare și poate transfera titlurile de stat de la Depozitarul Central în acest cont. În acest caz deținătorul are titlurile de stat în contul de investiții în care va primi cuponul anual și la maturitate principalul.

În cazul în care deținătorul vrea să vândă sau să cumpere alte titluri, trebuie să deschidă un cont de tranzacționare (investiții) la o bancă sau intermediar.

3. Cum poate o bancă sau un intermediar să mă ajute?

Intermediarii sunt societăți de servicii de investiții financiare sau instituții de credit, autorizate de către Autoritatea de Supraveghere Financiară. Principalul serviciu oferit de astfel de instituții este de a intermedia tranzacțiile de vânzare și cumpărare pe bursă (servicii de brokeraj). Investitorii pot beneficia de servicii suplimentare, cum ar fi consiliere cu privire la strategia de investiții, analize și recomandări legate de piețele financiare și instrumente, accesul la platformele de tranzacționare online.

4. Pot să cumpăr sau să vând titlurile de stat după ce oferta s-a încheiat?

Tranzacțiile la Bursa de Valori București au loc între cumpărători și vânzători prin intermediul platformei de  tranzacționare. Pentru a avea acces la aceasta, investitorii trebuie să aibă un cont deschis la o bancă sau intermediar. Oricine deținător poate tranzacționa titlurile de stat începând cu 5 august 2016, printr-un cont nou deschis sau unul existent la o bancă sau intermediar autorizat să tranzacționeze la BVB. Lista băncilor și a intermediarilor este disponibilă pe site-ul bvb.ro, secțiunea Intermediari.

Titlurile de stat sunt disponibile pentru tranzacționare la BVB de luni până vineri în intervalul 09:30 și 18:10, sub simbolul R1808A. Mai multe informații despre prețul curent, istoricul de tranzacționare și alte detalii cu privire la emisiunea de titluri sunt disponibile aici.

5. Unde pot vedea prețul curent al titlurilor?

Prețul poate fi verificat în orice moment pe site-ul Bursei de Valori București, bvb.ro, introducând simbolul R1808A în căsuța de [Căutare] de pe pagina principală.

12

6. Cum este stabilit prețul unui titlu de stat?

Prețul unui titlu de stat este stabilit prin sistemul Bursei de Valori București, în baza cererii și ofertei, fiind dependent de condițiile pieței. Prețul este exprimat ca procent din valoarea nominală și poate fi mai mare sau mai mic decât valoarea inițială de 100%, echivalent valorii nominale de 100 de lei. Pentru simbolul R1808A, în situația în care un investitor tranzacționează pe 5 august 2016 la un preț de 100,2 %, iar volumul este 10, valoarea tranzacției se determină pe baza acestui preț la care se adaugă dobânda acumulată de la începutul perioadei de cupon până la data decontării tranzacției – 9 august 2016 – stabilită la 2 zile lucrătoare față de data tranzacției și a volumului ordinului respectiv.

7. În cât timp primesc banii după efectuarea unei tranzacții?

În cazul în care tranzacția se realizează luni, schimbul între bani și titluri durează 2 zile lucrătoare. Astfel, banii vor fi disponibili în contul de tranzacționare miercuri.

8. Ce alte instrumente de investiții sunt disponibile la Bursa de Valori București?

Pe lângă titluri de stat prin intermediul Bursei de Valori București se poate investi și în alte instrumente financiare care pot aduce randamente superioare alternativelor clasice de economisire. Astfel de instrumente sunt: titluri, fonduri mutuale, acțiuni și produse structurate, enumerate crescător în funcție de riscul produsului, structuratele fiind cu gradul cel mai înalt de risc. Cele mai tranzacționate instrumente la BVB sunt acțiunile emise de companii românești sau străine. Acțiunile reprezintă unități de proprietate într-o companie. Titlurile sunt unități de împrumut acordate de un investitor companiei. Fondurile mutuale sunt fonduri de investiții bazate pe un indice de piață și investesc în coșul de instrumente financiare din care este format indicele respectiv. Produsele structurate sunt instrumente mai complexe care au la bază un alt instrument financiar (de ex. acțiuni), un indice bursier sau valutar, o rată a dobânzii, o marfă, coșuri ori combinații formate din aceste instrumente sau valori.

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii