Secţiuni » Arii de practică » Business » Asigurări
Asigurări
CărţiProfesionişti
Millenium Insurance Broker
 

Asigurări pentru avocați
03.04.2017 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Asigurări, Comunicare profesională, Content, Selected
JURIDICE - In Law We Trust

Millenium Insurance Broker

Această pagină conține informații și avantaje pentru juriști, cu privire la asigurări, oferite de Millenium Insurance Broker.

Rolul asigurării în procesul de fuziuni și achiziții

Soluții W&I pentru piața de M&A oferite de către Millenium Insurance Broker:
• Asigurarea de W&I poate constitui o rezolvare a finalizării afacerii, atunci când discuțiile dintre cumpărător si vânzător ajung într-un impas
• Fiecare poliță este potrivita astfel încât sa acopere problemele întâmpinate si sa implementeze acoperirea solicitata
• Cu ajutorul W&I, vânzătorul își creste beneficiile prin limitarea obligațiilor
• Cumpărătorii se pot diferenția unii de alții in procesul de ofertare cu ajutorul poliței W&I si prin aceasta pot câștiga mai multe contracte
• Statisticile arata ca 11% dintre polițele emise in EMEA au avut daune; cele mai multe încălcări se refera la situațiile financiare/balanțele contabile.

Vom detalia mai jos rațiunea necesității și alternativei create de către acest produs și mai ales cum poate fi accesat de către piața din România.

În ultimii 10 ani, piața de real estate din CEE a fost o zona de interes specific din partea investitorilor, sub influența a trei factori cheie:
– disponibilitatea de lichidități din partea investitorilor instituționali și privați
– goana după venituri; odată ce piața de bonduri guvernamentale si piața de capital produc venituri neglijabile, investitorii sunt pregătiți sa-si crească apetitul pentru risc pentru a obține venituri mai mari din investiții
– situația politică din Europa de după Brexit a făcut ca investitorii să privească cu interes statele central europene cu mediu politic stabil și chiar țările non-euro zonă.

Anul trecut, 1,2 miliarde de euro au fost investite in CEE de către fondurile de investiții si alte 2,7 miliarde au fost investite in piața de real estate din Cehia, pe toate clasele de active.

Odată ce investițiile au inundat regiunea, acestea au adus cu sine și instrumente financiare derivate din piețele de M&A din SUA si Marea Britanie.

Piața de garanții si de compensații (W&I) exista de mai bine de un deceniu, dar a devenit un instrument de parafare a afacerilor în ultimii patru ani. În piața londoneza este estimat ca 30% din afacerile de M&A au alături și o asigurare W&I. Cu tendință crescătoare, acest produs este folosit și în afacerile din CEE, și în Cehia în particular.

Piața de M&A din Romania este una de mare interes, atât din perspectiva economică, dar și datorită predictibilității mediului de afaceri. De asemenea, regimul de taxe și impozite este atractiv și sunt anunțate scăderi de TVA si alte reforme.

Investitorii sunt atrași de Romania nu doar pentru costul scăzut cu salariile, dar și datorită faptului că Romania încă dispune de o forță de muncă educată, care reușește sa aibă aceleași performante ca omologii din vest sau chiar peste, mai ales în domeniul TMC și software development.

Reputația României de stea in devenire a fost subliniată de creșterea numărului de deal-uri, cea mai
mare față de 2013. Evoluția M&A în Romania în număr de afaceri și valoare totală în milioane euro.


* Datele prezentate fac parte din raportul CMS & EMIS – Emerging Europe M&A Report 2016–17

Cererea de W&I a crescut datorită unei combinații de factori, în timp ce costul a scăzut până la un nivel în care asigurarea este văzută ca o opțiune atractivă. Procesul a mers ca pe roate în Londra deoarece echipele asigurătorilor au avut în componența lor foști avocați corporate pentru subscrierea riscului și conștientizarea existentei unei asemenea asigurări a crescut pe măsură ce firmele de avocatură au promovat această opțiune către clienții lor, ca un instrument viabil de consolidare a contractului.

Scopul asigurării de W&I este acela de a împacheta riscul tranzacțional într-o poliță de asigurare pentru a elimina sau, cel puțin, a minimaliza impactul riscului pârților în procesul de vânzarecumpărare.

Scopul asigurării este determinat de problemele unei tranzacții specifice, așadar fiecare poliță este elaborată la comandă (tailor made) pentru a acoperi problemele în cauză și pentru a implementa acoperirea necesară.

Polița acoperă decalajul de garanții în cazurile în care vânzătorii:
– nu sunt pregătiți să acorde garanție (de exemplu casele cu capital privat sau vânzătorii de tip familial) sau
– intenționează să plafoneze riscul la 1 lira/euro/dolar (de exemplu tranzacțiile real estate) sau
– în unele cazuri nu au posibilitatea să ofere garanții și compensații (de exemplu vânzătorii de tip familial si SPV (special purpose vehicle)

Produsul tinde să fie atractiv în mod special în cazurile proceselor de licitație (selecție de oferte) atunci când vânzătorii nu doresc să ofere garanții și compensații, dar pot oferi un pachet către prospecți, permițându-le să solicite pretenții de garanție împotriva asigurătorului, mai degrabă decât împotriva vânzătorului

Punctul de plecare pentru asigurător este acela că polița stă spate în spate cu acordul de vânzare-cumpărare și despăgubește una dintre părți la o tranzacție (cumpărător, vânzător sau parte interesată) pentru pierderile financiare care derivă din înțelegerea de vânzare-cumpărare.

Aceasta include daune pentru:
– încălcarea unei garanții (generale, fundamentale, fiscale)
– înțelegeri fiscale
– despăgubire pentru o problemă cunoscută

Problemele specifice cunoscute, cum ar fi taxele sau litigiile, pot fi și ele acoperite de către piața de W&I cu o poliță separată.

Excluderile din polița W&I includ pasivele fiscale secundare, stabilirea prețurilor de transfer, excluderi de mediu și de defecte de construcție. În număr crescător, clienții se orientează către alte piețe de asigurare pentru acoperirea riscurilor care nu se află în competența pieței locale de W&I.

Polițele pot fi deținute fie de către cumpărător, fie de către vânzător, dar de departe este mai întâlnită situația când cumpărătorul deține polița. Beneficiul deținerii poliței de către cumpărător este acela că, în caz de daună, cumpărătorul va fi despăgubit direct de către asigurător, nu de către vânzător, pentru toate pierderile financiare contractuale, devreme ce s-a mutat solicitarea de daună de la vânzător către asigurător. Aceasta îi dă cumpărătorului certitudinea că în cazul în care oricare dintre garanțiile pe care cumpărătorul s-a bazat nu sunt corecte sau sunt chiar frauduloase, polița va acoperi riscurile (presupunând că un anume risc nu a fot exclus în mod special). Deținerea asigurării de către vânzător va însemna că cumpărătorul va solicita daune de la vânzător, care la rândul lui va solicita despăgubire de la asigurare. Aceasta variantă nu da vânzătorului o „ieșire curată”, care este unul dintre factorii principali pentru acest tip de asigurare.

Din punctul de vedere al vânzătorului, asigurarea W&I poate fi folosită pentru a limita răspunderile și pentru a micșora expunerea de bilanț.

Din perspectiva cumpărătorului, asigurarea W&I poate fi folosită pentru a face oferta sa mai atractivă în fața unui potențial vânzător.

Piața de W&I din Londra și în toată Europa a crescut în mod extraordinar în ultimii ani. Din ce în ce mai mulți asigurători se alătură acestei piețe, având ca rezultat o competiție atât în zona de prețuri, cât și în zona acoperirilor, ceea ce aduce beneficii majore clienților. Piețele se uită acum la riscuri și jurisdicții mai complexe, cu scopul de a-și spori cotele de piață. De curând a devenit posibil sa fie acoperită si jurisdicția cehă, ceea ce era imposibil cu câțiva ani în urmă.

Pe măsură ce produsul este folosit din ce in ce mai mult, informațiile despre daunalitate încep sa apară din aceasta piață. AIG a publicat recent rata daunelor, menționând că aceasta este 11% din subscrierile de pe piața EMEA.

Cotele de primă pentru polițele de W&I sunt cuprinse între 1% și 3% din limita de acoperire. Când cotează riscul, underwriterii iau în considerare calitatea raportului de due diligence, tipul de proprietate, jurisdicția si dimensiunea tranzacției. Achizițiile de real estate sunt acum cotate la 0,75%, în timp ce companiile de software vor avea un preț către limita de sus. Majoritatea solicitărilor de daună apar în primele 18 luni de la finalizarea achiziției, cu toate acestea 10% din daune apar la mai mult de doi ani de la data semnării contractului.

Gicu Firu, Project Manager
Millenium Insurance Broker
gicu.firu@myinsurance.ro
www.mibasigurari.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti