Secţiuni » Articole » Opinii
Opinii
Condiţii de publicare

In memoriam: Regina Ana a României alături de studenţi (fotografii inedite)


9 august 2016 | Răzvan CONSTANDACHE

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Majestatea Sa Regina Ana a României, personalitate istorică emblematică şi complexă de care ne despărţim cu mult regret în aceste zile de august îndoliat, respectând tradiţia glorioaselor Sale înaintaşe, Regine ale noastre, şi în iubirea Sa profundă şi răbdătoare de Ţară, a manifestat un real ataşament faţă de tineretul universitar şi o osebită preocupare pentru realizarea idealurilor şi aspiraţiilor legitime ale acestuia.

În cele ce urmează doresc să readuc imagistic în amintire onorantele şi memorabilele vizite ale M.S. Reginei Ana la Facultatea de Drept a Universităţii din Bucureşti, efectuate la invitaţia Ligii Studenţilor în zilele de 12 martie 1993 şi, respectiv, 7 iulie 1996, când Regina noastră, după cele peste patru decenii de ilegitim, nedrept şi dureros exil impus Familiei Regale a României, S-a putut întâlni, în sfârşit, în Ţara Sa, cu studenţii din Facultate şi Universitate, atât în Aula Magna precum şi la sediul Ligii Studenţilor din Universitatea Bucureşti.

În prima Sa vizită susevocată, M.S. Regina Ana a fost însoţită de către domnul Gheorghe Antoniade (înrudit cu marele om de stat Nicolae Titulescu), Şeful de atunci al Casei Majestăţii Sale Regelui Mihai I, aflat în a doua fotografie de mai jos la dreapta M.S. Regina.

Majestatea Sa a fost întâmpinată la Aeroportul Otopeni, printre miile de cetăţeni prezenţi, şi de o mulţime imensă şi entuziastă de studenţi, nerăbdători să se întâlnească pentru a doua oară cu Istoria cea adevărată. Prima dată acest lucru s-a întâmplat cu prilejul vizitei triumfale a Majestăţilor Lor Regelui Mihai şi Reginei Ana de Sfintele Paşti 1992, atunci când un milion de bucureşteni au întâmpinat Familia Regală.

În cadrul ceremoniei solemne ce a avut loc ulterior în Aula Universităţii din Bucureşti, au rostit, între alţii, alocuţiuni impresionante domnii prof. univ. dr. Emil Constantinescu, la acel moment Rector al Universităţii, Viorel Badea, preşedintele de atunci al LSUB, şi Nicolae Balotă, scriitor, care au salutat prezenţa în mijlocul studenţilor a M.S. Regina Ana şi au omagiat personalitatea istorică a M.S. Regelui Mihai I, în acea perioadă ţinut în continuare, în mod regretabil, de către autorităţi departe de Ţara Sa.

Vizibil emoţionată, M.S. Regina a răspuns printr-un mesaj de suflet şi plin de învăţăminte adresat tuturor participanţilor la acest eveniment de neuitat şi a dezvelit un bust al M.S. Regelui Mihai I ce a fost dăruit studenţilor Universităţii de către comunităţile române din diaspora.

După încheierea vizitei în Facultate, Majestatea Sa a onorat cu naturaleţe, modestie şi delicateţe invitaţia studenţilor şi a luat masa alături de noi la Cantina Studenţească Grozăveşti.

r1_0_unnamed (2) r1-2_20150810_005150 r1-3_20150811_201308Captura

r1-5_photo3r1-4_20150809_144915

 

 

 

 

 

 

 

 

 

În cea de a doua vizită susevocată, Majestatea Sa a fost însoţită de către Alteţele Lor Regale Principesa Margareta şi Principele Radu dar şi de doamna Simina Mezincescu, Şefa de atunci a Protocolului Casei Regale a României.

Familia Regală, prin sinceritate, distincţie şi generozitate, după discuţiile ample şi variate purtate cu studenţii la sediul Ligii Studenţilor din Universitatea Bucureşti, a cucerit ca de fiecare dată inimile acestora şi le-a dăruit din nou speranţă în viitorul democratic şi european al Ţării noastre.

r2_1r2_2r2_3

 

 

 

 

Doresc să amintesc în acest context gândurile şi înţelesurile pilduitoare pe care, în cartea Sa „Ana a României – Un război, un exil, o viaţă” (Ed. Humanitas, Bucureşti, 2008 – pg. 180-8), M.S. Regina ni le-a lăsat ca preţioasă moştenire:

25„Aş vrea să fac mai mult pentru România, dar nu numai din datorie, ci şi dintr-un sentiment de identitate, prin ceea ce sunt eu ca om, ca destin. (…) În anii în care am reuşit să merg în România, fără Rege, am făcut tot ce mi-a stat în putere să-l reprezint. Iubesc oamenii şi am fost fericită să joc acest rol. (…) Ştiu că aş putea realiza astăzi enorm de multe lucruri pentru România.
(…) În noua lume care începe cu anul 2000 ne trebuie încredere, conştiinţă, ceva la care să ne putem raporta. Trebuie să fim alături, cu toţii împreună.”

Închei acest modest remember cu nobilele sentimente exprimate de Majestatea Sa Regina Ana a României, astăzi Defunctă, într-un interviu acordat Televiziunii Române:

„Mulţumesc în fiecare zi pentru că am cutreierat de la un capăt la altul această frumoasă ţară pe care nu o puteam vizita. Am vizitat mănăstirile, satele, am vorbit cu oamenii. (…) A regăsi această ţară de care erau pline toate amintirile noastre, prin soţul meu, e o bucurie profundă.”

Bunul Dumnezeu să o odihnească în pace pe buna şi devotata noastră Regină, revenită pentru eternitate pe pământul românesc, şi să o aşeze la dreapta Sa, în corturile Drepţilor!

(mulţumiri pentru fotografii: Iulian Capeti, Bogdan Grabowski, Antonie Popescu şi Gabriel Zbârcea – seniori LSUB)

Răzvan Constandache

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii