Secţiuni » Interviuri
Interviuri
Women in Law

Irina Galan: Dreptul era visul ce trebuia urmărit cu toată tenacitatea de care puteam da dovadă
13.08.2016 | Alin TODIRICĂ

Secţiuni: Interviuri, Selected, UNIVERSITARIA
JURIDICE - In Law We Trust

Alin Todirică: Mulțumesc, Irina, pentru că ai acceptat să acorzi acest interviu pentru cititorii JURIDICE.ro. Ai ales Facultatea de Drept din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. De unde această alegere? Când te-ai hotărât să faci acest pas?

Irina Galan: Îți mulțumesc și eu! Pentru a începe, țin să precizez faptul că dorința de a fi unul dintre studenții Facultății de Drept s-a manifestat cu precădere în ultimii doi ani de liceu, cu toate că dintotdeauna am simțit nevoia de a trăi într-o lume guvernată de valori și de legi, și nu de frivolitate. De mic copil, valorile după care îmi ghidam acțiunile, și anume, dreptatea, adevărul, corectitudinea, erau puse la loc de cinste. Cu riscul de a părea idealistică, mărturisirea aceasta reprezintă un adevăr, acela care a stat la baza formării mele ca persoană responsabilă, înclinată spre a face întotdeauna binele. Hotărârea pe care am luat-o a apărut în urma unui proces intens de autoanaliză, după multe momente de incertitudine, de frământări și de încercări de definire a personalității, dar și a informării asidue în domeniu. Mai precis, a fost necesară, în procesul deciziei, prezența unor informații, care mai apoi au fost corelate, comparate, în vederea obținerii unui rezultat. Rezultatul a fost, se pare, Facultatea de Drept. Primele gânduri au început să apară la finalul clasei a zecea, motiv pentru care am început să mă interesez în ce constă Dreptul, care sunt posibilele profesii de urmat, dar și să încerc rezolvarea subiectelor de admitere din anii precedenți. Iașiul a fost din start prima opțiune, având în vedere atât calitatea studiilor, cât și faptul că eram pe urmele surorii celei mari, stabilite în orașul unde visam și eu să ajung. În urma unei tabere de vară, în care am avut șansa de a participa la câteva cursuri susținute de către profesorii universitari ai Facultății de Drept din Cluj, am realizat cu încântare că așteptările mele corespund realității. Astfel, Dreptul era visul ce trebuia urmărit cu toată tenacitatea de care puteam da dovadă.

Alin Todirică: A fost concurență mare și anul acesta la admitere. Cu toate acestea, ai obținut 9,80. Cum ai văzut tu pregătirea pentru acest examen? Cât a fost de greu?

Irina Galan: Într-adevăr, concurența a atestat și de această dată calitatea învățământului ieșean. Am început să mă pregătesc pentru examenul de admitere în clasa a douăsprezecea, alternând pregătirea pentru acesta cu cea pentru așa-zisul examen al maturității, Bacalaureatul. M-am pregătit individual, pe baza materialelor de care dispuneam. În urma consultării teoriei și a rezolvării câtorva teste al căror conținut coincidea cu cel al testului de admitere, am reușit să mă apropii de necesarul de cunoștințe de care trebuia să dispun. Trebuie să recunosc că lectura a reprezentat un factor decisiv, deoarece mi-a pus bazele unei exprimări corecte, oferindu-mi și oportunitatea de a asimila numeroase neologisme. În viziunea mea, cerințele examenului de admitere nu au fost imposibile, mai ales că a cunoaște limba română reprezintă o condiție esențială pentru oricine vrea să urmeze această profesie.

Alin Todirică: Care a fost singura întrebare la care ai greșit?

Irina Galan: Această întrebare mă face să zâmbesc, deoarece îmi amintesc de momentele de tensiune din timpul examenului, momente în care toate cunoștințele pe care le aveam începeau să își piardă din consistență, momente în care ezitam chiar și la cele mai simple întrebări, momente de tribulație, de incertitudini, de stres. Când ești conștient că viitorul tău depinde de cele câteva întrebări la care trebuie să dai răspunsul corect, presiunea devine tot mai apăsătoare. Am reușit, însă, să dau dovadă de stăpânire de sine, să îmi controlez emoțiile și să mă concentrez. Totuși, întrebarea la care am dat răspunsul incorect nu a fost o întrebare cu dificultate ridicată. Am ezitat între două răspunsuri și am ales greșit.

Alin Todirică: În ultimul interviu realizat am stat de vorbă cu Ioana Macar, colega și prietena ta. Ea a intrat prima la București, tu ai intrat prima la Iași. V-ați pregătit împreună? De ce nu ai ales și tu Universitatea București?

Irina Galan: Așa este, Ioana mi-a fost colegă încă din clasa întâi și, mai mult decât atât, prietenă. Faptul că avem înclinații și pasiuni asemănătoare ne-a făcut să ne apropiem mai mult, motiv pentru care am fost și colege de bancă pe parcursul celor patru ani de liceu. Da, având în vedere că aveam o parte din programă care coincidea, am putut și să confruntăm informațiile, să facem schimb de idei și de metode utile de învățare, ba chiar să lucrăm împreună. Acest lucru a fost util pentru amândouă, fiind bine cunoscut faptul că o metodă eficientă de a reține informațiile este comunicarea. Universitatea București este o universitate de prestigiu, a cărei valoare nu o pot contesta, însă marea depărtare de casă, dar și de surorile mele, ambele studente în Iași, a avut un rol decisiv în alegerea centrului universitar.

Alin Todirică: Eleve silitoare, așadar! Cu ce așteptări pornești? Cum te aștepți să fie prima săptămâna de facultate?

Irina Galan: Trebuie să mărturisesc că pășesc în această nouă etapă cu emoție, cu așteptări atât de la mine, cât și de la cei din jurul meu. Ce îmi doresc eu cel mai mult este să fiu potrivită în acest domeniu, pentru a mă și putea realiza la terminarea anilor de studiu. După părerea mea, pe lângă partea de teorie, pe care sper să o putem asimila cât mai bine, este important să reușim și să punem în practică ceea ce am învățat, spre obținerea unui rezultat cât mai satisfăcător. Prima săptămână de facultate mă aștept să fie încărcată, însă de neuitat. Aștept cu nerăbdare să îmi cunosc viitorii colegi, profesori, să aflu programul de cursuri din semestrul ce va urma, să pășesc cu emoția bobocului în impunătoarele amfiteatre care îmi vor servi drept cămin în anii ce vor urma. Sunt conștientă că nu va fi ușor pentru niciunul dintre noi, dar am încredere în generația aceasta de tineri ambițioși, dornici de implicare, care vor reuși să facă față provocărilor cu seninătate.

Alin Todirică: Înainte de a fi studenți la Drept, suntem studenți, iar Iașiul este cunoscut ca fiind un centru universitar foarte dezvoltat în ceea ce privește activitățile studențești. Te-ai gândit deja să te înscrii în vreo asociație studențească? Cum ai vrea să-ți ocupi timpul liber?

Irina Galan: Încă din liceu, am ales să îmbin activitățile școlare cu cele extrașcolare, de aici și dorința ca, la facultate, să continui în același ritm. M-am interesat deja despre asociațiile studențești din Iași, cu atât mai mult cu cât sora mea mai mare, studentă și ea la Drept, m-a informat despre activitățile pe care acestea le desfășoară. Drept urmare, la începutul anului mă voi prezenta la interviuri, în speranța că voi reuși să devin și eu un membru activ al unei asemenea asociații. În timpul liber, mi-ar plăcea să atribui câteva momente și pasiunii mele din copilărie, și anume, lecturii. Mai mult decât atât, mi se pare interesantă ideea de a participa și, de ce nu, de a organiza seminare și conferințe, implicarea în voluntariat, dar și în activități culturale și recreative.

Alin Todirică: Prin interviurile cu studenți încercăm să îi scoatem în evidență pe cei care s-au remarcat în Facultatea de Drept și cu siguranță tu ai făcut deja asta. Tu deja ești un exemplu pentru colegi și pentru cei care își doresc să susțină anul viitor examenul de admitere la această facultate. Cât de importantă este puterea exemplului? Cine a fost sau este exemplul tău?

Irina Galan: Voluntar sau nu, fiecare dintre noi urmează în viață un exemplu, își alege un model care să-l însoțească în dificila călătorie de cunoaștere, de desăvârșire a personalității. Aș fi tentată să spun că cei care mi-au servit drept exemple au fost părinții mei, în primul rând prin educația oferită. Aceștia mi-au transmis, pe lângă anumite reguli de conduită, un sistem de valori, m-au ajutat să mă formez ca om responsabil, care să își recunoască nu doar calitățile, ci și defectele. Un om puternic nu este neapărat acela care nu are slăbiciuni, ci cel care este capabil să le recunoască. Pe de altă parte, profesorii mi-au insuflat dragostea față de cunoaștere, fiecare dintre ei reprezintând un model de perseverență, moralitate, determinare. Încă fragezi, am avut nevoie în permanență de sprijinul lor, iar ei au încercat din răsputeri să ne fie niște exemple demne de urmat.

Alin Todirică: De multe ori avem anumite reguli după care ne ghidăm în viață. Spune-mi trei reguli importante pe care le respecți tu!

Irina Galan: O primă regulă după care mă ghidez în viață este aceea de a fi un om de valoare, pentru că în zadar sunt toate strădaniile celui care încalcă orice normă juridică sau morală spre a-și atinge idealul. O a doua regulă este a spune întotdeauna adevărul, însă acesta să fie în permanență însoțit de diplomație, calitate esențială a omului guvernat de intelect, și nu doar de simțuri. A treia regulă pe care o respect este aceea de a trece prin filtrul gândirii fiecare informație pe care o primesc, de a analiza și compara pentru a ajunge la o opinie, de a nu mă lăsa influențată de anumite curente de opinie caracteristice epocii, de a fi capabilă să discern între ce este bine și ce este rău.

Alin Todirică: Începând din toamnă proiectul „Universitaria” din cadrul JURIDICE.ro își propune să fie și mai vizibil în mediul online. Este important pentru studenții la drept să fie vizibili în mediul online? De ce?

Irina Galan: Evoluția vertiginoasă a tehnologiei a determinat o mare răspândire a informației în mediul online. Astfel, fiind capabili să ne adaptăm progresului, reușim să ținem pasul cu tot ceea ce este nou cu o ușurință firească. Mediul online reprezintă pentru tinerele talente o rampă de lansare, șansa de a se face remarcate. Prin intermediul Internetului, care are drept caracteristici rapiditatea și facilitatea cu care se transmit informațiile, studenții la Drept vor putea fi în permanență în contact cu noutățile din domeniul juridic. Mai mult decât atât, a fi vizibili în mediul online le este un mare avantaj, având șansa de a se distinge, ceea ce conduce spre reușită.

Alin Todirică: Îți mulțumesc pentru răspunsurile acordate și te felicit atât pentru rezultatul de la admitere, cât și pentru alegerea făcută. În încheiere, transmite-le un mesaj cititorilor noștri!

Irina Galan: Îți mulțumesc! Cititorilor le mulțumesc că și-au luat răgazul de a citi cele câteva gânduri pe care am simțit nevoia să le împărtășesc cu ei, iar pentru a încheia, voi aduce în atenția acestora o cugetare a lui Ulpianus, o încercare de definire a justiției: ”Dreptul este: a trăi cinstit, a nu vătăma pe nimeni, a da fiecăruia ceea ce este al său”. Așadar, vă îndemn să aprofundăm aceste cuvinte pline de înțelepciune și să le luăm drept repere în lumea superficială în care trăim, spre a da naștere unor oameni ai faptei. Oamenii de mâine.

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti