Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

CCR pendinte: posibila neconstituționalitate a dispozițiilor art. 104 alin. (2) și art. 43 alin. (1) CP
12.08.2016 | Mihaela MAZILU-BABEL, Mădălina DUMA

Secţiuni: CCR, Drept constitutional, Drept penal
JURIDICE - In Law We Trust

În data de 03 august 2016 s-a constituit un nou dosar (1464D/2016) pe rolul Curții Constituționale în care se vor analiza:
– dispozițiile art.104 alin.(2) Codul penal raportat la art.1 alin.(4) şi (5) şi la art.124 din Constituţia României;
– dispozițiile art. 104 alin. (2) cu referire la 43 alin. (1) Codul penal în raport de art.2 alin.(2) şi art.3 C.p., art.61 alin.(1) şi art.15 alin.(2) din Constituţia României

Precizăm că deși pe pagina instanței de trimitere, precum și pe motorul CCR, apare că este vorba de art. 104 alin. (2) C. p. p., considerăm că este vorba de art. 104 alin. (2) din Codul penal întrucât nu există un alin. (2) al art. 104 în actualul Cod de procedură penală.

Apoi, conform motorului de căutare de pe pagina Curții Constituționale, acesta este primul dosar în care respectivele dispoziții formează obiectul unui control de constituționalitate. Dosarul se află în faza de raport.

Instanța de trimitere este Tribunalul București, iar la același termen în care s-a admis sesizarea Curții Constituționale, instanța a și respins contestația la executare întemeiată pe art. 598 CPP.

Conținutul normativ al dispozițiilor criticate este următorul:

Art. 43: Pedeapsa în caz de recidivă (extras)

(1)Dacă înainte ca pedeapsa anterioară să fi fost executată sau considerată ca executată se săvârşeşte o nouă infracţiune în stare de recidivă, pedeapsa stabilită pentru aceasta se adaugă la pedeapsa anterioară neexecutată ori la restul rămas neexecutat din aceasta.

Art. 104: Revocarea liberării condiţionate (extras)

(2)Dacă după acordarea liberării cel condamnat a săvârşit o nouă infracţiune, care a fost descoperită în termenul de supraveghere şi pentru care s-a pronunţat o condamnare la pedeapsa închisorii, chiar după expirarea acestui termen, instanţa revocă liberarea şi dispune executarea restului de pedeapsă. Pedeapsa pentru noua infracţiune se stabileşte şi se execută, după caz, potrivit dispoziţiilor de la recidivă sau pluralitate intermediară.

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti