BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: Dreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul munciiCyberlaw
 
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 
Print Friendly, PDF & Email

CCR pendinte: posibila neconstituționalitate a dispozițiilor art. 104 alin. (2) și art. 43 alin. (1) CP
12.08.2016 | Mihaela MAZILU-BABEL, Mădălina DUMA


CONFERINTA VALERIU STOICA 2019

În data de 03 august 2016 s-a constituit un nou dosar (1464D/2016) pe rolul Curții Constituționale în care se vor analiza:
– dispozițiile art.104 alin.(2) Codul penal raportat la art.1 alin.(4) şi (5) şi la art.124 din Constituţia României;
– dispozițiile art. 104 alin. (2) cu referire la 43 alin. (1) Codul penal în raport de art.2 alin.(2) şi art.3 C.p., art.61 alin.(1) şi art.15 alin.(2) din Constituţia României

Precizăm că deși pe pagina instanței de trimitere, precum și pe motorul CCR, apare că este vorba de art. 104 alin. (2) C. p. p., considerăm că este vorba de art. 104 alin. (2) din Codul penal întrucât nu există un alin. (2) al art. 104 în actualul Cod de procedură penală.

Apoi, conform motorului de căutare de pe pagina Curții Constituționale, acesta este primul dosar în care respectivele dispoziții formează obiectul unui control de constituționalitate. Dosarul se află în faza de raport.

Instanța de trimitere este Tribunalul București, iar la același termen în care s-a admis sesizarea Curții Constituționale, instanța a și respins contestația la executare întemeiată pe art. 598 CPP.

Conținutul normativ al dispozițiilor criticate este următorul:

Art. 43: Pedeapsa în caz de recidivă (extras)

(1)Dacă înainte ca pedeapsa anterioară să fi fost executată sau considerată ca executată se săvârşeşte o nouă infracţiune în stare de recidivă, pedeapsa stabilită pentru aceasta se adaugă la pedeapsa anterioară neexecutată ori la restul rămas neexecutat din aceasta.

Art. 104: Revocarea liberării condiţionate (extras)

(2)Dacă după acordarea liberării cel condamnat a săvârşit o nouă infracţiune, care a fost descoperită în termenul de supraveghere şi pentru care s-a pronunţat o condamnare la pedeapsa închisorii, chiar după expirarea acestui termen, instanţa revocă liberarea şi dispune executarea restului de pedeapsă. Pedeapsa pentru noua infracţiune se stabileşte şi se execută, după caz, potrivit dispoziţiilor de la recidivă sau pluralitate intermediară.

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Aflaţi mai mult despre , , , , , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate