« Secţiuni « Articole « RNSJOpiniiPovestim cărţi
Opinii

Despre procurori (2)
15.08.2016 | Elena HACH

JURIDICE - In Law We Trust

Problemă
Lipsa de securitate a statutului nostru special, rezultatul fiind promovarea unei imagini publice negative

Modalităţi de rezolvare
– Continuarea relaţiei de colaborare cu societatea civilă, mass-media, asociaţii profesionale, cu celelalte puteri ale statului, relație  care să permită mediatizarea intensă și imediată a caracterului special al statutului magistraţilor, numeroasele incompatibilităţi şi interdicţii ce îl caracterizează
– Monitorizarea tuturor poziţiilor critice exprimate la adresa corpului nostru şi exprimarea de îndată a unei poziţii de principiu, poziţie ce trebuie să transmită rolul CSM-ului de garant al independenţei justiţiei
– Modificarea Legii nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii în vederea reglementării riguroase a obligaţiei Consiliului de apărare a reputaţiei profesionale a judecătorilor şi procurorilor, prin stabilirea unei proceduri caracterizate prin predictibilitate, transparenţă şi eficienţă( propunerea de modificare va fi înaintată Ministerului Justiției)
– Deschiderea CSM faţă de un mesaj imediat ulterior soluţionării cererilor de apărare a reputaţiei profesionale a magistraţilor, procurori şi judecători
– Construirea unei strategii de comunicare a CSM, consolidarea reţelei purtătorilor de cuvânt ai parchetelor, instanţelor, crearea unei reţele integrate a purtătorilor de cuvânt ai sistemului judiciar, aptă să transmită rapid şi simultan, informaţii de maxim interes pentru justiţie(e.g. apărarea reputaţiei profesionale a unui magistrat, avizul exprimat asupra unui proiect de act normativ în legătură cu activitatea autorităţii judecătoreşti, etc.), susţinerea de CSM a conferinţelor de presă săptămânal, ulterior terminării şedinţelor de plen şi secţii, iar în situaţii de maxim interes, de îndată

Argumente
Prin definiţia dată de lege, magistratul are un statut special, caracterizat prin numeroase incompatibilităţi şi interdicţii, fapt ce uneori determină o anume rigiditate a comportamentului nostru, percepută nu în adevăratul înţeles de publicul larg. Se ajunge la o neînțelegere a statutului nostru şi al comportamentului manifestat, care, dacă nu pot fi explicate adecvat, de îndată sau câte ori este nevoie, generează consecinţe păguboase.
Distanţa de la neînţeles la dispreţuit, hulit, batjocorit, este infinit de mică, iar un pas greşit făcut, neconceput într-o strategie clară şi benefică, poate genera dezastre.
Suntem un corp de magistraţi, procurori şi judecători, a cărei imagine, statut şi comportament trebuie să fie transmise în mod unitar, simultan, prin mesaj simplu, apt de a fi înţeles de publicul larg.
Această imagine a noastră trebuia promovată constant, prin accentuarea seriozităţii noastre. Cu arătarea incompatibilităţilor şi a interdicţiilor, a faptului că suntem magistraţi şi după terminarea unei anchete sau a unui proces, viaţa noastră fiind influenţată definitiv de cariera pe care ne-am ales-o. Această imagine trebuie transmisă de Consiliu, prin poziţii active şi deschiderea spre comunicare cu societatea civilă, asociaţii profesionale, mass-media. Militarea pentru imaginea noastră este şi o garantare a conţinutul statutului nostru, al independenţei noastre, bază a statului de drept. Iniţiativa în exprimarea unei poziţii de principiu, de îndată, ori de câte ori imaginea noastră, chipul nostru frumos şi serios erau terfelite public, este un dat necesar.
Obligaţia Consiliului de a apăra reputaţia profesională a judecătorilor şi procurorilor, împotriva oricărui act ce ne-ar putea afecta independenţa sau imparţialitatea, trebuie să fie tratată cu multă seriozitate.
Obiectivele propuse relevă nevoia de a fi ascultaţi, astfel cum ne consacră Constituţia, ca putere independentă, coloana vertebrală a statului de drept.
Corelativ, regândirea strategiei de comunicare a Consiliului este strict necesară. Să fim conştienţi că fără un serviciu de presă, apt de a da comunicate de presă, inclusiv în weekend, sau la ore târzii de maximă audienţă, nu putem începe această reconstrucţie.
Nu o putem continua fără construirea unei Reţele integrate a purtătorilor de cuvânt ai sistemului judiciar,  aptă să transmită rapid şi simultan, informaţii de maxim interes pentru justiţie(e.g. apărarea reputaţiei profesionale a unui magistrat, avizul exprimat asupra unui proiect de act normativ în legătură cu activitatea autorităţii judecătoreşti, etc.), fără susţinerea de CSM a conferinţelor de presă săptămânal, ulterior terminării şedinţelor de plen şi secţie.

Procuror Elena Hach

 
Secţiuni: Drept penal, Opinii, Selected, Sistemul judiciar | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD