Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
2 comentarii

Curtea de Apel Suceava. Schimbarea încadrării juridice. Efectele acordului de mediere


17 august 2016 | JURIDICE.ro

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Curtea de Apel Suceava a decis că pentru următoarele fapte:
– pătrunderea, după lăsarea întunericului, prin escaladarea gardului, în curtea locuinţei părţii vătămate 1, şi sustragerea a patru găini, un cocoş şi un porumbel (în data de 17 ianuarie 2012)
–  pătrunderea, după lăsarea întunericului, prin escaladarea gardului, în curtea locuinţei părţii vătămate 2, prin forţarea sistemului de asigurare al uşii de la o poiată, şi sustragerea a doi cocoşi, două găini (în data de 21 ianuarie 2012)
–  pătrunderea, după lăsarea întunericului, prin forţarea lacătului, în garajul părţii vătămate 3, şi sustragerea unei butelii de aragaz şi 35 l vin (la data de 3 februarie 2012),
celor doi inculpaţi le este favorabilă legea penală veche, schimbând încadrarea juridică a faptelor din trei infracţiuni de furt calificat, aşa cum a stabilit prima instanţă (conform art. 208 alin. 1, art. 209 alin. 1 lit. a, g şi i vechiul Cod penal cu aplicarea art. 37 lit. b vechiul Cod penal), într-o singură infracţiune de furt calificat (conform art. 208 alin. 1, art. 209 alin. 1 lit. a, g şi i vechiul Cod penal cu aplicarea art. 41 alin. 2 vechiul Cod penal, precum și a disp. art. 37 lit. b vechiul Cod penal).

De asemenea, Curtea a apreciat că atingerea adusă valorii sociale ocrotite de lege în acest caz a fost minimă, faptele fiind lipsite de gradul de pericol social al unor infracţiuni, având în vedere împrejurările comiterii faptelor, urmările produse, persoana și conduita inculpaților care au avut o conduită constant sinceră pe parcursul procesului penal și au înțeles să acopere prejudiciile cauzate, drept pentru care a admis apelurile inculpaţilor.

Deşi în dosarul de apel a fost depus un acord de mediere, instanţa nu poate da curs cererii formulate de către inculpați în sensul încetării procesului penal (conform art. 16 lit. g Cod procedură penală), întrucât acesta nu s-a realizat cu toate persoanele implicate în conflictul penal, una din parţile civile decedând pe parcursul procesului penal, dar va avea în vedere efectele acestui acord în ceea ce priveşte latura civilă a cauzei. (Decizia penală nr. 199 din data de 24 ianuarie 2016 pronunţată de Secţia penală a Curţii de Apel Suceava, portal.just.ro)

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
2 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii