Dreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilCyberlaw
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
 
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 
Print Friendly, PDF & Email

PMTM Iași. Fals intelectual, uz de fals, înşelăciune, fals în declaraţii, fals în înscrisuri sub semnătură privată. Trimitere în judecată
17.08.2016 | Georgiana-Camelia LUCIU, Rareș-Jacobus BANGA


PMTM Iași. Fals intelectual, uz de fals, înşelăciune, fals în declaraţii, fals în înscrisuri sub semnătură privată. Trimitere în judecată.

Procurori ai Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Iaşi au finalizat cercetările și au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor:
– plt. adj. princ. A. M., sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de fals intelectual, uz de fals, înşelăciune, fals în declaraţii şi fals în înscrisuri sub semnătură privată;
– plt. maj. P. I., sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de înşelăciune, fals în declaraţii, fals în înscrisuri sub semnătură privată;
– plt. maj. P. C., sub aspectul săvârşirii a două infracţiuni de înşelăciune;
– plt. adj. S. G., plt. maj. B. G. şi cap. (r.) C. I. L., sub aspectul săvârşirii infracţiunii de înşelăciune;
– civ. G. O., sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de complicitate la înşelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată, fals în declaraţii.

În rechizitoriul întocmit în cauză, procurorii militari au reținut următoarea situație de fapt:
La iniţiativa inculpatului plt. adj. princ. A. M., în calitate de secretar al comisiei de verificare a compensaţiei pentru chiria militarilor, inculpaţii plt. maj. P. I., plt. maj. B. G., plt. maj. S. G., plt. maj. P. C. şi cap. (r) C. L. – cu toţii angajaţi în cadrul UM 01411 Bârlad – au obţinut fraudulos compensaţia pentru chiria de serviciu, nelocuind la locuinţele închiriate. Înţelegerea dintre inculpatul plt. adj. princ. A. M. şi ceilalţi coinculpaţi militari s-a concretizat în falsificarea a 60 de înscrisuri (cele mai multe personal de către primul inculpat), depunerea lor la unitate şi la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) pentru a-și produce efectele juridice, de regulă la expirarea perioadei de un an pentru care erau încheiate.
Dintre documentele falsificate 20 reprezintă contracte de închiriere, încheiate pe de o parte în folosul coinculpaţilor militari, beneficiari ai compensației pentru chirie, pe de altă parte în folosul inculpatului plt. adj. princ. A. M., care pretindea și primea de la chiriașii fictivi câte 100 de lei lunar, sub pretextul că reprezintă impozitul aferent contractelor respective. Unul dintre imobilele ce făceau obiectul contractelor de locațiune aparținea inculpatului plt. adj. princ. A. M., iar celelalte unor rude ale sale sau unor persoane din afara familiei. În cazul a trei contracte de locațiune sumele declarate pe exemplarele depuse la ANAF ca reprezentând contravaloarea chiriei au fost mult diminuate, în cazul altor șapte inculpatul a depus declarații întocmite și semnate de el care atestau în fals rezilierea, iar patru contracte nu au fost înregistrate la ANAF.
Pe lângă contractele de închiriere, inculpatul plt. adj. princ. A. M. a mai completat în fals, atestând împrejurări nereale în conţinut, cât şi în ce priveşte semnăturile, şi alte înscrisuri pe care le-a depus la dosarele de acordare a compensaţiei, respectiv la ANAF: 10 rapoarte prin care coinculpaţii solicitau acordarea compensaţiei pentru chirie, depuse în dosarele de acordarea compensaţiei; 17 declaraţii de venit aferente contractelor, depuse la ANAF; 1 act adiţional de mărire a cuantumului chiriei; 2 declaraţii olografe. De asemenea, profitând de faptul că membrii comisiilor de verificare a îndeplinirii compensaţiei pentru chirie nu citeau documentele pe care le redacta inculpatul în baza atribuţiilor sale de secretar al comisiei şi de lipsa de cunoştinţe juridice ale acestora, el a falsificat 2 procese verbale ale comisiilor de verificare a documentelor de acordarea a compensaţiei.
În săvârșirea unora dintre faptele comise, inculpatul plt. adj. princ. A. M. a fost ajutat de inculpata civ. G. O., cu care se află în relații de rudenie.

Prejudiciul total cauzat bugetului Ministerului Apărării Naţionale prin activitatea infracţională descrisă mai sus este de 130.396 lei, instituţia menţionată constituindu-se parte civilă pentru UM 01411 Bârlad din judeţul Vaslui.

În cauză a fost solicitată anularea celor 60 de înscrisuri false.

Dosarul a fost trimis, spre competentă soluționare, Tribunalului Vaslui.

Această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

:: sursa: www.mpublic.ro

Georgiana-Camelia Luciu
Rareș-Jacobus Banga

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Aflaţi mai mult despre , , , , , , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate