Secţiuni » Arii de practică » Business » Corporate
Corporate
DezbateriCărţiProfesionişti

ICCJ. Ce trebuie probat în cazul unei clauze penale dintr-un contract de vânzare-cumpărare de acţiuni
19.08.2016 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Corporate, Drept civil, Drept comercial, Jurisprudența ÎCCJ, Procedură civilă, Selected
JURIDICE - In Law We Trust

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că, în mod corect instanţa de apel a constatat că daunele pretinse conform clauzei penale din contractul de vânzare-cumpărare de acţiuni din anul 2003 (în valoare de 100.700,70 RON) sunt datorate atunci când sunt întrunite toate condiţiile acordării de despăgubiri: existenţa faptei ilicite, existenţa prejudiciului, raportul de cauzalitate dintre fapta ilicită şi prejudiciu, vinovăţia debitorului şi că, în speţa dedusă judecăţii, reclamanta nu a invocat care este prejudiciul concret suferit şi nu a dovedit existenţa acestuia. Susţinerea reclamantei potrivit căreia nu este necesar ca partea care se prevalează de clauza penală să probeze existenţa şi întinderea prejudiciului nu poate fi primită, având în vedere că aceasta contravine naturii însăşi a clauzei penale, de mijloc de evaluare anticipată a prejudiciului. Astfel, creditorul obligaţiei neîndeplinite poate pretinde plata despăgubirilor în măsura în care face dovada existenţei unui prejudiciu, clauza penală inserată în contract dispensând pe creditor doar de proba cuantumului prejudiciului, iar nu şi de proba existenţei acestuia. (Decizia civilă nr. 824 din data de 20 aprilie 2016 pronunţată în recurs de Secţia a II-a civilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect pretenţii)

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti