Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Vă este frică de doamna Kovesi, domnule Procuror General Augustin Lazăr?
22.08.2016 | Gheorghe IONESCU

Secţiuni: Drept penal, Opinii, Selected
JURIDICE - In Law We Trust

… Mă uit la textul de lege – art. 326 Cod de procedură penală (în continuare C.p.p.) şi mă uit şi la răspunsul primit de la Secţia de resurse umane şi documentare/ Serviciul de registratură generală, grefă, arhivă şi relaţii cu publicul al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (în continuare PÎCCJ); ce mi-a scăpat atunci când am petiţionat?

În fapt, am adresat o cerere procurorului general al PÎCCJ, solicitând trecerea unui dosar aflat pe rolul Serviciului Teritorial Piteşti al DNA, nr. 81/P/2016, şi în care clienţii mei aveau calitatea de persoane vătămate – la un alt serviciu teritorial al aceleiaşi direcţii, pentru anumite motive legate de împrejurările cauzei/ calităţii părţilor.

În drept, mi-am întemeiat cererea pe dispoziţiile art. 326 C.p.p., purtând denumirea marginală „Trimiterea cauzei la un alt parchet” şi având următorul conţinut: „Când există o suspiciune rezonabilă că activitatea de urmărire penală este afectată din pricina împrejurărilor cauzei sau calităţii părţilor ori a subiecţilor procesuali principali ori există pericolul de tulburare a ordinii publice, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la cererea părţilor, a unui subiect procesual principal sau din oficiu, poate trimite cauza la un parchet egal în grad, dispoziţiile art. 73 şi 74 fiind aplicabile în mod corespunzător”.

Răspunsul a fost – cel puţin pentru mine – aiuritor: ”… cererea dumneavoastră… a fost trimisă Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Structura Centrală, competentă cu soluţionarea acesteia”! (a se vedea anexa).

Bineînţeles că nu se specifică, în răspunsul respectiv, de ce procurorul general al PÎCCJ nu ar fi competent să soluţioneze cererea/de ce este competent organul indicat să facă acest lucru!

Am consultat, bineînţeles, înainte de a formula cererea/ aşterne aceste rânduri pe hârtie, tratatele lui M. Udroiu, M. Udroiu şi colectiv, N. Volonciu şi colectiv, etc; toate vorbesc despre faptul că doar cel căruia m-am adresat este organul abilitat să rezolve cererea respectivă.

Singura explicaţie care ar putea să stea în picioare ar fi că domnului procuror general Augustin Lazăr îi este frică de doamna Kovesi şi nici măcar nu îndrăzneşte să-i ceară informaţii cu privire la existenţa cauzei/ lor de trecere a dosarului respectiv la alt serviciu teritorial al DNA…

Avocat Ionescu Gheorghe

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti