Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul muncii
Dreptul muncii
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

CCR pendinte: posibilă neconstituționalitate a dispozițiilor art. 80 alin. (1) și (2) din Legea nr. 53/2003 – Codul Muncii
22.08.2016 | Mihaela MAZILU-BABEL, Mădălina DUMA

Secţiuni: CCR, Drept constitutional, Dreptul muncii
JURIDICE - In Law We Trust

În data de 12 august 2016 s-a constituit un nou dosar (1517D/2016) pe rolul Curții Constituționale în care se vor analiza dispozițiile art. 80 alin. (1) și alin. (2) din Legea nr. 53/2003 (cauza Nitroporos SRL).

Conform motorului de căutare de pe pagina Curții Constituționale, acesta este al treilea dosar în care respectivele dispoziții formează obiectul unui control de constituționalitate. Dintre acestea, un dosar a fost soluționat, excepția fiind respinsă ca neîntemeiată conform deciziei nr. 584/01.08.2016.

Instanța de trimitere pare a fi Curtea de Apel Brașov, întrucât acolo am găsit numărul dosarului la care trimite motorul de căutare al Curții Constituționale, deși pe pagina dosarului nu se precizează admiterea sau respingerea trimiterii vreunei excepții de neconstituționalitate. Totodată, pe pagina de dosare a ÎCCJ nu am reușit să identificăm în recurs pronunțarea cu privire la admiterea vreunei excepții de neconstituționalitate ridicate de autor: S.C. Nitroporos S.R.L. Fagaraș.

Dispozițiile criticate au următorul conținut:

Art. 80 (extras)
(1) Prin derogare de la regula prevăzută la art. 12 alin. (1), angajatorii au posibilitatea de a angaja, în cazurile şi în condiţiile prezentului cod, personal salariat cu contract individual de muncă pe durată determinată.
(2) Contractul individual de muncă pe durată determinată se poate încheia numai în formă scrisă, cu precizarea expresă a duratei pentru care se încheie.

Mădălina Duma (text și selecție)
Student, Facultatea de Drept, Universitatea din București

dr. Mihaela Mazilu-Babel (coordonator proiect)

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti