Secţiuni » Arii de practică » Business » Corporate
Corporate
DezbateriCărţiProfesionişti
POPOVICI NITU STOICA & ASOCIATII
 

Curtea de Apel Timișoara. Capacitatea de folosință a AGA sub aspectul dreptului de a hotărî asupra angajarii răspunderii patrimoniale
26.08.2016 | Cosmina SIMA

Secţiuni: Corporate, Jurisprudență Curți de Apel, Selected
JURIDICE - In Law We Trust

Cosmina Sima

Cosmina Sima

Curtea de Apel Timișoara a hotărât că, în baza art. 155 alin. (1) din Legea nr. 31/1990, acțiunea în răspundere contra administratorilor, directorilor, membrilor directoratului și consiliului de supraveghere din cadrul societăților pe acțiuni, pentru daune cauzate societății de către aceștia prin încălcarea îndatoririlor lor față de societate, aparține AGA. La alin. (2) din același articol, AGA desemnează, totodată, persoana însărcinată să exercite acțiunea în justiție. Este inclus aici și dreptul de decizie a introducerii acțiunii civile, care nu se suprapune peste atributul exclusiv al persoanei juridice, societatea sub a cărei reglementare și constituire funcționează AGA, de a sta în justiție în nume propriu, fie în calitate de reclamant fie în calitate de pârât sau o altă calitate procesuală prevăzută de Codul de procedură civilă. Acest atribut este recunoscut doar în puterea și la dispoziția persoanei juridice în considerarea atributelor inexorabile aparținând personalității juridice atribuite societății. Prin urmare, în cauză, AGA are capacitate de folosință sub aspectul dreptului de a hotărî asupra angajării răspunderii patrimoniale. (Decizia nr. 554/A din 29 iunie 2015 pronunţăată de Secţia a II-a civilă a Curţii de Apel Timişoara având ca obiect pretenții, www.rolii.ro)

Cosmina Sima

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti