Secţiuni » Arii de practică » Business » Corporate
Corporate
DezbateriCărţiProfesionişti

Curtea de Apel Timișoara. Capacitatea de folosință a AGA sub aspectul dreptului de a hotărî asupra angajarii răspunderii patrimoniale


26 august 2016 | Cosmina SIMA

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Cosmina Sima

Cosmina Sima

Curtea de Apel Timișoara a hotărât că, în baza art. 155 alin. (1) din Legea nr. 31/1990, acțiunea în răspundere contra administratorilor, directorilor, membrilor directoratului și consiliului de supraveghere din cadrul societăților pe acțiuni, pentru daune cauzate societății de către aceștia prin încălcarea îndatoririlor lor față de societate, aparține AGA. La alin. (2) din același articol, AGA desemnează, totodată, persoana însărcinată să exercite acțiunea în justiție. Este inclus aici și dreptul de decizie a introducerii acțiunii civile, care nu se suprapune peste atributul exclusiv al persoanei juridice, societatea sub a cărei reglementare și constituire funcționează AGA, de a sta în justiție în nume propriu, fie în calitate de reclamant fie în calitate de pârât sau o altă calitate procesuală prevăzută de Codul de procedură civilă. Acest atribut este recunoscut doar în puterea și la dispoziția persoanei juridice în considerarea atributelor inexorabile aparținând personalității juridice atribuite societății. Prin urmare, în cauză, AGA are capacitate de folosință sub aspectul dreptului de a hotărî asupra angajării răspunderii patrimoniale. (Decizia nr. 554/A din 29 iunie 2015 pronunţăată de Secţia a II-a civilă a Curţii de Apel Timişoara având ca obiect pretenții, www.rolii.ro)

Cosmina Sima

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii