BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalIPTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
 
Corporate
DezbateriCărţiProfesionişti
POPOVICI NITU STOICA & ASOCIATII
Print Friendly, PDF & Email

Curtea de Apel Timișoara. Capacitatea de folosință a AGA sub aspectul dreptului de a hotărî asupra angajarii răspunderii patrimoniale

26.08.2016 | Cosmina SIMA
Abonare newsletter

Cosmina Sima

Cosmina Sima

Curtea de Apel Timișoara a hotărât că, în baza art. 155 alin. (1) din Legea nr. 31/1990, acțiunea în răspundere contra administratorilor, directorilor, membrilor directoratului și consiliului de supraveghere din cadrul societăților pe acțiuni, pentru daune cauzate societății de către aceștia prin încălcarea îndatoririlor lor față de societate, aparține AGA. La alin. (2) din același articol, AGA desemnează, totodată, persoana însărcinată să exercite acțiunea în justiție. Este inclus aici și dreptul de decizie a introducerii acțiunii civile, care nu se suprapune peste atributul exclusiv al persoanei juridice, societatea sub a cărei reglementare și constituire funcționează AGA, de a sta în justiție în nume propriu, fie în calitate de reclamant fie în calitate de pârât sau o altă calitate procesuală prevăzută de Codul de procedură civilă. Acest atribut este recunoscut doar în puterea și la dispoziția persoanei juridice în considerarea atributelor inexorabile aparținând personalității juridice atribuite societății. Prin urmare, în cauză, AGA are capacitate de folosință sub aspectul dreptului de a hotărî asupra angajării răspunderii patrimoniale. (Decizia nr. 554/A din 29 iunie 2015 pronunţăată de Secţia a II-a civilă a Curţii de Apel Timişoara având ca obiect pretenții, www.rolii.ro)

Cosmina Sima

Abonare newsletter

Aflaţi mai mult despre , , , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, vă rugăm să citiţi Politica noastră şi Condiţiile de publicare.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereCărţiEvenimenteProfesioniştiRomanian Lawyers Week