Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 

Susținere publică teză de doctorat: Aurel Octavian Pasat / 3 septembrie 2016
25.08.2016 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

Doctorandul Aurel Octavian Pasat va susţine public, în data de 3 septembrie 2016, ora 10:00, teza de doctorat cu titlul ”Analiza juridico-penală a infracțiunilor vamale conform legislației Republicii Moldova și a României”, coordonată de conf. univ. dr. Maimescu Sava, potrivit unui anunț al Universității de Stat din Moldova.

Rezumatul tezei: 

1. Problematica abordată: această lucrare este axată pe una dintre cele mai com­plexe şi actuale probleme ale părţii speciale a dreptului penal: răspunderea pentru infracțiunile vamale conform legislației Republicii Moldova și a României.

2. Conţinutul de bază al tezei: Capitolul 2 „Infracțiunile vamale: noțiune, cadru normativ, studiu de drept comparat” este consacrat analizei infracțiunilor vamale potrivit legislaţiei Republicii Moldova și celei a României din perspectiva conceptului, evoluției și cadrului normativ de rigoare. Capitolul 3Elementele preexistente ale infracțiunilor vamale în acord cu legislația Republicii Moldova și cu cea a României” este dedicat investigării obiectului şi subiectului infracțiunilor vamale în conformitate cu legislația României și cu cea a Republicii Moldova. Capitolul 4 „Elementele constitutive și circumstanțiale agravante ale infracțiunilor vamale potrivit legislației Republicii Moldova și celei a României” este consacrat elucidării trăsăturilor laturii obiective şi subiective ale infracţiunilor vamale.

3. Principalele rezultate obţinute: statuarea faptului că în cazul trecerii peste frontiera vamală a Republicii Moldova a mărfurilor prin folosirea frauduloasă a documentelor sau a mijloacelor de identificare vamală, prin nedeclarare sau declarare neautentică, atunci când făptuitorul nu achită plățile vamale corespunzătoare, cele comise trebuie calificate doar drept contrabandă; argumentarea faptului că în calitate de subiect al infracţiunii prevăzute la alin.(4) art. 248 CP RM, atunci când fapta prejudiciabilă se exprimă prin inacţiunea de nereturnare pe teritoriul vamal al Republicii Moldova a valorilor culturale scoase din ţară, în cazul în care întoarcerea lor este obligatorie, poate să apară doar persoana juridică, nu şi persoana fizică, etc.

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.