Secţiuni » Arii de practică » Business » Health & Pharma
Health & Pharma
CărţiProfesionişti

CSM ref. organizarea unor întâlniri între membrii comisiilor speciale medico-legale
25.08.2016 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content, Health & Pharma (Dreptul sănătății), Sistemul judiciar
JURIDICE - In Law We Trust

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii şi-a însuşit, în ședința din data de 23 august 2016, punctul de vedere al direcţiei de specialitate, apreciind următoarele:

1. Este utilă organizarea unor întâlniri între preşedinţii de secţii penale de la curţile de apel (implicaţi în selecţia problemelor care se pot discuta la întâlnirile de practică neunitară) cu reprezentanţii instituţiilor medicolegale şi medicilor de la penitenciarele din circumscripţia curţii de apel pentru identificarea disfuncţionalităţilor în colaborarea dintre instanţe şi persoanele cu atribuţii de întocmire a rapoartelor de expertiză, urmând ca după identificarea categoriilor de probleme, să se decidă şi asupra activităţilor de formare şi a modalităţilor de rezolvare a acestora (la nivel centralizat sau descentralizat).

2. Este utilă extinderea sferei discuţiilor între judecători şi medicii legişti şi la alte tipuri de cauze decât cele menţionate în solicitarea Consiliului Superior de Medicină Legală (cauze penale, dar şi civile în care se efectuează expertize medico-legale).

3. Trimiterea unei circulare către curţile de apel cu rugămintea ca după organizarea acestor întâlniri să fie transmisă minuta şedinţei către Consiliu şi Institutul Naţional al Magistraturii pentru centralizarea problematicii posibile, urmând ca în cadrul acestei circulare, să li se solicite conducătorilor curţilor de apel opinia şi cu privire la modalitatea în care să se desfăşoare activităţile de formare, numărul acestora, categoriile de participanţi.

4. Transmiterea către parchetele de pe lângă curţile de apel a unei circulare similară celei ce va fi trimisă curţilor de apel în considerarea aceluiaşi obiectiv.

5. Informarea Consiliului Superior de Medică Legală, cu privire la propunerile anterioare, cu reiterarea rugăminţii de înaintare a problemelor ce se apreciază necesar a fi discutate cu privire la tipurile de cauze menţionate la punctul 2.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a admis următoarele propuneri formulate de Institutul Naţional al Magistraturii, prin adresa nr.2939/2016:

– pentru a asigura nevoia de formare profesională privind instituţia probaţiunii medico-legale a stării de boală a unei persoane din perspectiva art. 312 alin. (1), art. 367 alin. (1), art. 589 alin. (1) şi art. 519 din Codul de procedură penală, pe de o parte, dar având în vedere necesitatea de minimizare a costurilor, pe de altă parte, pentru armonizarea punctelor de vedere în domeniu – organizarea, la nivelul formării continue descentralizate, a 3 întâlniri regionale de 1 zi, la sediul curţilor de apel sau parchetelor de pe lângă curţile de apel (Iaşi, Cluj şi Craiova), urmate de o întâlnire, în cadrul formării continue centralizate, în Bucureşti, având aceeaşi durată, pentru unificarea concluziilor stabilite în cadrul întâlnirilor regionale, la fiecare dintre cele 3 întâlniri urmând să participe medici legişti reprezentanţi ai Consiliului Superior de Medicină Legală, medici din reţeaua Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor – membri în comisiile medico-legale, judecători, procurori, precum şi formatori ai
Institutului Naţional al Magistraturii;

– suportarea cheltuielilor pentru organizarea întâlnirilor şi transportul judecătorilor şi procurorilor de către instanţe şi parchete;

– suportarea cheltuielilor pentru participarea medicilor legişti şi medicilor Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor de instituţiile din care provin;

– suportarea cheltuielilor privind participarea formatorilor de către Institutul Naţional al Magistraturii;

– seminarul care va fi organizat la Bucureşti, la nivel centralizat, va avea ca obiectiv unificarea concluziilor şi elaborarea unui material care va cuprinde problemele concrete identificate în practica judiciară şi cea administrativă, precum şi bunele practici identificate la nivelul instituţiilor participante, iar, în măsura în care se va aprecia utilă diseminarea informaţiilor, seminarul va fi transmis online pe pagina web a Institutului Naţional al Magistraturii;

– în măsura în care acest mod de abordare a formării privind probaţiunea medico-legală a stării de boală a unei persoane va fi apreciat ca răspunzând nevoilor de formare profesională a judecătorilor şi procurorilor, Institutul Naţional al Magistraturii va efectua demersurile necesare pentru aprobarea includerii activităţilor de formare menţionate în Plenul de formare continuă pe anul 2016.

:: ordinea de zi soluționată (pct. 27)

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti