Secţiuni » Articole
Articole autoriRNSJESSENTIALSStudiiOpiniiInterviuriPovestim cărţi
Opinii
PLATINUM+ PLATINUM Signature     

PLATINUM ACADEMIC
GOLD                       

VIDEO STANDARD
BASIC

Înalta Curte de Casație și Justiție și revendicările salariale
26.08.2016 | Robert WILLIAMS

JURIDICE - In Law We Trust

Inalta Curte de Casatie si Justitie, conform raspunsului oferit de catre aceasta Agentiei de Stiri News247WorldPress, nu are infrastructura si maturitatea sa gestioneaze fondurile destinate instantelor conform doleantelor celor mai multi dintre magistrati.

In oferta prezentata de catre unii candidati la mandatul de membru al CSM se face referire, insa nu este precizat decat la nivel declarativ. Care sunt pasii concreti, care sunt etapele, cine ofera sprijinul concret (spatii, personal, logistica, comunicarea cu instantele din teritoriu etc.).

Conform Ordonantei de Urgenta care reglementeaza amanarea pana la data de 1 ianuarie 2017 a gestionarii bugetului instantelor si coroborat cu raspunsul ICCJ oferit News2247WorldPress rezulta ca oricare ar fi intentia declarativa, ICCJ nu va putea gestiona bugetul instantelor nici dupa 1 ianuarie 2017.

La capitolul revendicari salariale, lista semnatarilor nu a ocolit nicio structura, stiindu-se ca judecatorii sunt defavorizati comparativ cu procurorii in grila salariala, insusi procurorii sunt remunerati diferentiat datorita calitatii de procuror DNA sau DIICOT.

Judecatorii au o problema cu organizarea concursurilor si Ministerul Justitei din cauza refuzului acestei institutii de a reglementa situatia salariala unitara si nu individual asa cum reiese din scrisoarea adresata zilele trecute CSM.

”Prin urmare, cu majoritate de voturi, Plenul Consiliului a adoptat o hotarare de principiu prin care recomanda ordonatorilor de credite ca in interpretarea acestor dispoziţii legale sa aiba in vedere principiul de drept menţionat in expunerea de motive a OUG nr. 20/2016 si in cuprinsul art. 3 ind. 1 din O.U.G. nr. 57/2015, asa cum a fost modificata si completata prin  O.U.G nr. 20/2016, in sensul eliminarii discrepanţelor salariale existente in sistemul judiciar, astfel incat personalul care beneficiaza de aceleasi condiţii sa fie salarizat la nivelul maxim al salariului de baza/indemnizaţiei de incadrare din cadrul instituţiei sau autoritaţii in care isi desfasoara activitatea.

In aceeaşi sedinţa, cu majoritate de voturi, Plenul CSM a respins punctul de vedere al directiei de specialitate prin care s-a propus sesizarea Senatului Romaniei ca in procedura de dezbatere parlamentara a proiectului de lege privind aprobarea ordonanţei OUG nr. 20/2016 sa fie luate masuri pentru evitarea consecinţelor interpretarii diferite a dispoziţiilor mentionate, sub forma unor amendamente la acest act normativ.

Pe cale de consecinta, cu majoritate de voturi, a fost respinsa propunerea de sesizare a Senatului Romaniei.”

Hotararea privind aplicarea OUG nr. 20/2016 a fost adoptata in contextul tensiunilor create la nivelul sistemului judiciar ca urmare a interpretarii si aplicarii diferenţiate a acestui act normativ, precum si a Memoriului si scrisorii deschise privind aplicarea nediscriminatorie a O.U.G. nr. 20/2016, transmise CSM de catre un numar reprezentativ de magistrati la data de 22 august 2016.

La sedinta Plenului au participat reprezentanti ai sistemului judiciar, judecatori si procurori, precum si reprezentanti ai asociatiilor profesionale ale magistratilor.

In acest context, Plenul Consiliului a hotarat totodata ca este necesara continuarea demersurilor pentru urgentarea preluarii bugetelor instantelor de catre Inalta Curte de Casatie şi Justitie, conform dispozitiilor art. 136 din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciara.” Comunicat CSM.

Intrebarile noastre vin in contextul in care autonomia gestionarii bugetului instantelor de ICCJ si reglementarile cu privire la salarizare intarzie nepermis de mult, ce solutii au actualii judecatori si candidati la CSM pentru rezolvarea in urmatorul an a situatiilor de mai sus?

Robert Williams
Redactor șef News247WorldPress


Aflaţi mai mult despre , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]
Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.