Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept civil
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Curtea de Apel Iaşi. Postare pe pagina de Facebook a angajatorului despre salariaţi


30 august 2016 | Irina RÎMARU
Secţiuni: Cyberlaw, Drept civil, Jurisprudență Curți de Apel, SELECTED
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro
Irina Rîmaru

Irina Rîmaru

Curtea de Apel Iaşi a hotărât că formularea unei acţiuni în pretenţii de către mai mulţi reclamanţi ca urmare a postării pe pagina oficială de Facebook a angajatorului (Opera Naţională Română din Iaşi) la data de 28 iunie 2013 a următorului mesaj: „O comisie externă, formată din personalități artistice la nivel național și internațional a fost prezentă la sediul Operei Naționale Române Iași pentru a efectua evaluarea profesională a celor trei angajați de mai sus, care din păcate s-au îmbolnăvit și au prezentat concedii medicale. Dacă ați fi în locul conducerii Operei Naționale Române Iași, ce poziție ați adopta?”, fără a se individualiza prejudiciul suferit de către fiecare dintre reclamanţi în parte, fără indicarea cuantumului daunelor morale produse, ci doar solicitarea unei sume globale (600.000 RON) pentru toţi cei trei reclamanţi, nu îndeplineşte condiţia răspunderii civile delictuale referitoare la prejudiciu. O dată cu anunţul pe Facebook au fost publicate numele, fotografiile şi funcţiile deţinute de reclamanţi. Instanţa a constatat că folosirea expresiei „din păcate” și formularea invitației către public de a-și exprima opinia în legătură cu modul de a acționa dacă ar fi în locul conducerii instituției denotă aceeași desconsiderație față de activitatea profesională a reclamanților și o încălcare a dreptului la demnitate prevăzut de art. 72 Noul Cod civil. Şi deşi instanţa a constatat că reclamanţii au dovedit comiterea, cu vinovăție, a unor fapte ilicite de către pârâți, dar și existența unei legături de cauzalitate între fapte și consecințele dăunătoare produse, nu se poate atrage răspunderea civilă delictuală a pârâților deoarece nu se poate calcula prejudiciul în maniera solicitată de către reclamanți prin cererea de chemare în judecată. (Decizia civilă nr. 244 din data de 14 aprilie 2016 pronunţată în apel de Secţia civilă a Curţii de Apel Iaşi având ca obiect pretenţii, www.rolii.ro)

Irina Rîmaru

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Cont profesional
JURIDICE Comunicare

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
Privacy
Politica
Utilizare
Publicare
Despre noi
Secţiuni
Servicii
Contact
© 2003-2023 J JURIDICE.ro