Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
STOICA & Asociatii
 
Print Friendly, PDF & Email

Curtea de Apel Iaşi. Postare pe pagina de Facebook a angajatorului despre salariaţi
30.08.2016 | Irina RÎMARU

Irina Rîmaru

Irina Rîmaru

Curtea de Apel Iaşi a hotărât că formularea unei acţiuni în pretenţii de către mai mulţi reclamanţi ca urmare a postării pe pagina oficială de Facebook a angajatorului (Opera Naţională Română din Iaşi) la data de 28 iunie 2013 a următorului mesaj: „O comisie externă, formată din personalități artistice la nivel național și internațional a fost prezentă la sediul Operei Naționale Române Iași pentru a efectua evaluarea profesională a celor trei angajați de mai sus, care din păcate s-au îmbolnăvit și au prezentat concedii medicale. Dacă ați fi în locul conducerii Operei Naționale Române Iași, ce poziție ați adopta?”, fără a se individualiza prejudiciul suferit de către fiecare dintre reclamanţi în parte, fără indicarea cuantumului daunelor morale produse, ci doar solicitarea unei sume globale (600.000 RON) pentru toţi cei trei reclamanţi, nu îndeplineşte condiţia răspunderii civile delictuale referitoare la prejudiciu. O dată cu anunţul pe Facebook au fost publicate numele, fotografiile şi funcţiile deţinute de reclamanţi. Instanţa a constatat că folosirea expresiei „din păcate” și formularea invitației către public de a-și exprima opinia în legătură cu modul de a acționa dacă ar fi în locul conducerii instituției denotă aceeași desconsiderație față de activitatea profesională a reclamanților și o încălcare a dreptului la demnitate prevăzut de art. 72 Noul Cod civil. Şi deşi instanţa a constatat că reclamanţii au dovedit comiterea, cu vinovăție, a unor fapte ilicite de către pârâți, dar și existența unei legături de cauzalitate între fapte și consecințele dăunătoare produse, nu se poate atrage răspunderea civilă delictuală a pârâților deoarece nu se poate calcula prejudiciul în maniera solicitată de către reclamanți prin cererea de chemare în judecată. (Decizia civilă nr. 244 din data de 14 aprilie 2016 pronunţată în apel de Secţia civilă a Curţii de Apel Iaşi având ca obiect pretenţii, www.rolii.ro)

Irina Rîmaru


Aflaţi mai mult despre , , , , ,
Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.