Secăiuni » Arii de practică » Business » Proprietate intelectuală
Proprietate intelectuală
DezbateriCărţiProfesionişti

Official partner: Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci
3 comentarii

Constanța Moisescu: Ambele opere sunt banale, deci nu există încălcare


1 septembrie 2016 | Elena ZOIȚA

UNBR Caut avocat
JURIDICE by Night

Jud. Constanța Moisescu, Tribunalul București, s-a referit, în cadrul dezbaterii Copy Paste. Despre plagiat, organizată de Societatea de Științe Juridice, la etapele identificate prin care instanța stabilește existența plagiatului.

Constanța Moisescu: ”Observând doctrina franceză și doctrina americană și engleză, am observat un lucru. În general, în aceste cauze nu se numesc experți, este lăsat la latitudinea judecătorului, instanța este aceea care face o comparație și are în vedere anumite elemente pentru a stabili dacă este vorba de plagiat sau încălcare sau nu. Și atunci sunt foarte frumos expuse în aceste cauze etapele pe care le parcurge instanța, spun acest lucru pentru că la noi nu prea am întâlnit așa ceva, pornind cu primul element, dacă pârâtul într-adevăr a putut să aibă acces la opera reclamantului.  Asta e prima etapă. S-a depășit această etapă, după aceea se urmărește să se constate în ce măsură s-au preluat elemente protejabile sau nu și am întâlnit foarte multe spețe în doctrina franceză, nu știu dacă le-ați văzut și dumneavoastră, în care judecătorii, constatând că nu există o încălcare, o plagiere, au spus că ambele opere sunt banale, deci nu există încălcare pentru că sunt banale și, deci, nu sunt protejabile. În sistemul anglo-saxon sunt de asemenea lucruri foarte interesante care se urmăresc, mai ales atunci când se compară o operă literară sau un scenariu cu un film, sau două filme, foarte interesant, probabil că ați văzut și dumneavoastră și presupun că o să se țină seama și la noi de aici înainte de toate aceste etape și de elemente care trebuie observate și care sunt foarte interesante, legate de operele respective și care se referă la elementele care sunt protejate sau nu, pentru ca în final concluzia care se trage este următoarea: există o substanțială similitudine între operele respective sau nu? Dacă există, atunci este încălcare sau plagiat, spus în terminologia care este comună; dacă nu există o astfel de similitudine substanțială, atunci nu există încălcare.”

* Selecție și redactare: Elena Zoița 

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
3 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică