Secţiuni » Noutăţi legislative
Noutăţi legislativeProiecte legislativeMonitorul Oficial al RomânieiJurnalul Oficial al Uniunii Europene

Regulamentul privind organizarea şi desfăşurarea concursurilor pentru admiterea în Corpul diplomatic şi consular al României


29 august 2016 | Corina CIOROABĂ
Secţiuni: Noutăți legislative
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Evenimente juridice

Corina Cioroabă

Corina Cioroabă

În Monitorul Oficial al României, partea I, nr. 655 din data de 26 august 2016 a fost publicat Ordinul ministrului afacerilor externe nr. 1371/2016 pentru aprobarea Regulamentului privind organizarea şi desfăşurarea concursurilor pentru admiterea în Corpul diplomatic şi consular al României.

Regulamentul privind organizarea şi desfăşurarea concursurilor pentru admiterea în Corpul diplomatic şi consular al României stabileşte cerinţele-cadru, precum şi condiţiile generale de organizare şi desfăşurare a concursurilor de admitere în Corpul diplomatic şi consular al României.

Admiterea în Corpul diplomatic şi consular al României (CDCR) se face prin concurs, în limita posturilor vacante prevăzute în statul de funcţii şi a numărului maxim de funcţii diplomatice şi consulare aprobate, în conformitate cu prevederile Legii nr. 269/2003 privind Statutul Corpului diplomatic şi consular al României.

Calitatea de membru al CDCR poate fi dobândită ca urmare a promovării concursurilor de admitere în CDCR de persoana care îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii:
– are dreptul să ocupe o funcţie publică, conform prevederilor Constituţiei României, republicată, şi legilor în vigoare;
– se bucură de toate drepturile politice şi civile prevăzute în Constituţia României, republicată, şi în legile în vigoare;
– a urmat studii superioare de lungă durată la o instituţie de învăţământ superior din ţară sau din străinătate, absolvite cu diplomă de licenţă sau echivalentă, recunoscută de Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice;
– cunoaşte două sau mai multe limbi străine, dintre care una trebuie să fie limba engleză sau limba franceză;
– are o stare de sănătate corespunzătoare, atestată prin act medical de specialitate;
– nu a fost condamnată pentru săvârşirea unei infracţiuni;
– nu face parte din partide politice;
– nu este incompatibilă cu dobândirea calităţii de membru al CDCR la angajarea în Ministerul Afacerilor Externe.

Dobândirea calităţii de membru al CDCR este condiţionată de existenţa avizului pozitiv pentru accesul la informaţii clasificate, eliberat de Oficiul Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat, declararea ca „apt” după testele medicale şi psihologice şi acceptarea postului repartizat în Centrala sau Serviciul exterior din cadrul Ministerului Afacerilor Externe.

Concursul pentru admiterea în CDCR constă în:
– etapa depunerii şi selecţiei dosarelor;
– etapa testului-grilă;
– etapa probei scrise;
– etapa evaluării finale;
– etapa verificării dosarelor;
– etapa testării medicale şi psihologice şi a obţinerii avizului ORNISS pentru accesul la informaţiile clasificate.

După fiecare etapă, fiecare candidat primeşte calificativul „admis” sau „respins”. Se pot prezenta la următoarea etapă a concursului numai candidaţii declaraţi admişi la etapa precedentă.

Testul-grilă evaluează cunoştinţele teoretice şi abilităţile din domeniul de activitate al MAE, conform bibliografiei generale, obligatorii de concurs, precum şi cultura generală ale candidaţilor.
Proba scrisă evaluează cunoştinţele teoretice şi competenţele din domeniul de activitate al MAE, cunoştinţele şi abilităţile în utilizarea celor două limbi străine declarate la înscriere, precum şi cunoştinţele şi abilităţile specifice profilului posturilor pentru care s-a optat, după caz.
Evaluarea finală are loc sub forma unui interviu.
Candidaţii declaraţi admişi în cadrul concursului de admitere în CDCR sunt supuşi unor testări medicale şi psihologice la centrul de medicină care deserveşte MAE şi completează formularele pentru solicitarea avizului ORNISS pentru accesul la informaţii clasificate.
Persoanele declarate „apte” ca urmare a testărilor medicale şi psihologice care primesc avizul pozitiv al ORNISS pentru accesul la informaţiile clasificate au obligaţia de a se prezenta la MAE pentru preluarea postului încadrat cu funcţie diplomatică sau consulară, în Centrala sau Serviciul exterior din cadrul MAE.

Corina Cioroabă

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Servicii JURIDICE.ro
Cont profesional









Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro