Secţiuni » Sistemul judiciar
Sistemul judiciar

Președinții Curților de Apel solicită punerea în aplicare a Hotărârii Plenului CSM cu privire la aplicarea nediscriminatorie a OUG nr. 20/2016. UPDATE: Reacție la răspunsul Executivului de modificare precipitată a OUG nr. 20/2016


31 august 2016 | Alexandra Iuliana PAȘTIU, Maria Violeta CHIRIAC, Lia SAVONEA, 16 semnatari

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

UPDATE 31 august 2016. Președinții curților de apel au dat publicității astăzi, 31 august 2016, un comunicat prin care arată:

„Având în vedere că răspunsul executivului la solicitarea ordonatorilor secundari de credite din instanţele judecătoreşti de a se proceda la aplicarea corectă a OUG nr. 20/2016 constă în modificarea precipitată a prevederilor acestui act normativ, în sensul excluderii din domeniul ordonanţei a drepturilor salariale recunoscute prin hotărâri judecătoreşti definitive, considerăm necesar a atrage atenţia asupra consecinţelor unui atare demers.

Prefigurata modificare a OUG nr. 20/2016 în sensul aflat azi în dezbatere reprezintă un potenţial risc de adâncire a inechităţilor, explicit recunoscute prin prevederile acestui act normativ.

În plus, referirea la excluderea unor drepturi salariale stabilite prin hotărâri judecătoreşti definitive, care în fapt au procedat la aplicarea de acte normative din domeniul salarizării personalului plătit din fondurile publice, constituie o încălcare a efectului obligatoriu şi a prezumţiei absolute de adevăr de care aceste hotărâri se bucură.

Consecinţa modificărilor preconizate este tocmai ignorarea principiului fundamental al egalităţii în faţa legii şi al nediscriminării, consacrat de art.16 din Constituţia României revizuită, fiind totodată şi în flagrant dezacord cu scopul declarat al OUG nr. 20/2016, de înlăturare a inechităţilor între persoanele plătite din fondurile publice aflate în aceeaşi situaţie.

* * *

Având în vedere:

Poziția Consiliului Superior al Magistraturii, exprimată în cadrul Plenului din data de 23 august 2016 prin hotărârea nr. 1020, cu privire la aplicarea nediscriminatorie a OUG nr. 20/2016 pentru modificarea şi completarea OUG nr. 57/2015 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016;

Recomandarea făcută ordonatorilor de credite ca în interpretarea acestor dispoziții legale să aibă în vedere principiul de drept menționat în expunerea de motive din OUG nr. 20/2016 şi în dispozițiile art. 3 ind. 1 din OUG nr. 57/2015, așa cum a fost modificată şi completată prin OUG nr. 20/2016, în sensul eliminării discrepanțelor salariale existente în sistemul judiciar;

În vederea uniformizării salariului de bază/ indemnizației de încadrare la nivelul maxim din cadrul instituției sau autorității în care își desfășoară activitatea personalul care beneficiază de aceleași condiții;

Judecători – Președinți ai Curților de Apel:
1. Curtea de Apel Alba Iulia – Judecător Alexandra Iuliana Paştiu
2. Curtea de Apel Bacău – Judecător Maria Violeta Chiriac
3. Curtea de Apel București – Judecător Lia Savonea
4. Curtea de Apel Constanța – Judecător Sandu Gabriel Lefter
5. Curtea de Apel Craiova – Judecător Adina Georgeta Ponea
6. Curtea de Apel Galați – vicepreședinte Judecător Simona Claudia Bacsin
7. Curtea de Apel Oradea – Judecător Andrei Rus
8. Curtea de Apel Pitești – Judecător Marius Gabriel Săndulescu
9. Curtea de Apel Ploiești  – Judecător Adrian Remus Ghiculescu
10. Curtea de Apel Târgu Mureș – Judecător Florin Dima
11. Curtea de Apel Timișoara – Judecător Erica Nistor
12. Curtea Militară de Apel –  Judecător general de brigadă magistrat Gheorghe Manea
13. Curtea de Apel Cluj – Judecător Denisa Livia Băldean
14. Curtea de Apel Iaşi – Judecător Truţescu Cristina
15. Curtea de Apel Suceava – Judecător Maria Andrieş
16. Curtea de Apel Braşov – Judecător Nicoleta Ţînţ

–  în calitate de ordonatori secundari de credite, solicităm punerea în aplicare a Hotărârii nr. 1020 din data de 23 august 2016 a Plenului Consiliului Superior al Magistraturii.

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii