Secţiuni » Interviuri
Interviuri
Women in Law

George Andrei Tecușan: Succesul este o aliniere între obiectivele pe care dorim să le îndeplinim și posibilitatea de a munci în fiecare zi pentru realizarea lor
30.08.2016 | Alin TODIRICĂ

Secţiuni: Interviuri, Selected, UNIVERSITARIA
JURIDICE - In Law We Trust
Alin Todirică

Alin Todirică

George Andrei Tecușan

George Andrei Tecușan

Alin Todirică: Salutare, George! Mă bucur că ne reîntâlnim, de această dată într-un interviu pentru cititorii JURIDICE.ro. Ești Vice-Președintele pe Relații Externe al Ligii Studențiilor Români din Străinătate (LSRS) și proaspăt absolvent al Facultății de Inginerie Aerospațială din cadrul Universității Politehnice București. Cum se împacă „avioanele” cu activitatea de voluntariat? De ce ai ales LSRS?

George Andrei Tecușan: Salut, Alin! Și eu mă bucur că ne întâlnim și în acest context… Cred că indiferent de traiectul academic pe care îl alegem, voluntariatul este o cărămidă foarte puternică ce stă la baza dezvoltării noastre personale și profesionale. Timpul și energia dedicate benevol unui scop în care crezi împreună cu bucuria pe care o ai atunci când munca alături de colegi și prieteni dă rezultate sunt factori care te motivează și te fac să continui și uneori să uiți de oboseală, sete și foame. Profit de această ocazie pentru a încuraja toți tinerii să devină voluntari pentru cauzele în care cred și prin care consideră că pot îmbunătăți comunitatea în care trăiesc. Deși eu sunt voluntar al Ligii Studenților Români din Străinătate, încă nu am avut experiență academică în afara României. Primul meu contact cu LSRS s-a petrecut la Gala LSRS ediția 2015, cel mai mare eveniment al acestei organizații, care se desfășoară anual la începutul lunii ianuarie, în cadrul căruia se premiază excelența academică românească din țară și de peste hotare. Văzând bucuria trăită de studenții români atunci când munca și rezultatele lor sunt recunoscute și premiate și în România și profesionalismul de care au dat dovadă voluntarii asociației în organizarea evenimentului, am fost dornic să aflu mai multe despre LSRS și despre proiectele ei. Astfel, am aflat că Liga Studenților Români din Străinătate este o organizație non-guvernamentală cu peste 12000 de membri din peste 50 de țări. Membrii LSRS sunt studenți în străinătate, absolvenți de studii peste hotare sau tineri din România care doresc să își definitiveze studiile în străinătate. LSRS este construită în proporție de 100% din peste 300 de voluntari activi în 40 de filiale și reprezentanțe în întreaga lume. De aici până la a deveni voluntar nu a mai fost decât un pas. Până acum se pare că avioanele, o pasiune care crește pe zi ce trece, se împacă foarte bine cu voluntariatul.

Alin Todirică: De curând s-a încheiat sesiunea de Bacalaureat și în viitorul apropiat sute de absolvenți vor pleca să studieze în străinătate. Din păcate, așa cum știi și tu, un adevăr dureros este că ne pleacă valorile. Totuși, LSRS militează pentru „întoarcerea acasă” a celor plecați la studiu în alte țări. Cum am putea să-i convingem pe cei plecați să revină?

George Andrei Tecușan: Liga Studenților Români din Străinătate are trei direcții pe care își concentrează eforturile. Facilitarea accesului la educație de calitate pentru tinerii români este unul dintre obiectivele noastre pe care încercăm să le îndeplinim prin proiectele Caravana LSRS și Mentorat. LSRS este, de asemenea, o platformă de networking și sprijin reciproc pentru membrii săi din toate țările. Concret, este vorba despre evenimentele organizate în România și în cele peste 40 de filiale în întreaga lume. În acest demers ni s-a alăturat și Ministerul Afacerilor Externe cu care din data de 4 februarie 2015 avem încheiat un protocol de colaborare și sprijin reciproc în demersurile comune ale celor două entități. Până acum filialele LSRS au primit ajutor și sprijin necondiționat din partea ambasadelor, consulatelor și institutelor culturale ale României. Cu această ocazie, doresc să mulțumesc în numele tuturor membrilor și voluntarilor LSRS, Ministerului Afacerilor Externe pentru ajutor și pentru colaborarea de până acum, cu toții având dorința menținerii colaborării și dezvoltării ei continue. A treia direcție de acțiune a LSRS este promovarea întoarcerii spre casă și contribuția activă a membrilor Ligii la dezvoltarea României, de oriunde ar fi în lume. Proiectele Hai Acasă! și SMART Internships, împreună cu participarea activă la consultările publice și la grupurile de lucru organizate de instituțiile statului român sunt acțiunile concrete pe care le desfășurăm în această direcție.

La începutul acestui an, împreună cu Kaufland România, am lansat proiectul Fondul Educațional Românesc. Prin acest proiect, Kaufland România se alătură eforturilor LSRS urmărind 2 obiective strategice esențiale: încurajarea și informarea cu privire la oportunități de studiu în străinătate și, mai ales, încurajarea și facilitarea întoarcerii acasă a celor mai buni studenți români din diaspora.

Întoarcerea acasă este o idee care nu cred că lipsește din mintea niciunui tânăr român care se află la studii peste hotare. LSRS consideră că experiența academică în străinătate este foarte importantă în dezvoltarea personală și profesională a oricărui individ. Faptul că avem tineri români absolvenți magna cum laude ai unora dintre cele mai importante universități ale lumii arată pregătirea foarte bună pe care o posedă, dar și seriozitatea, profesionalismul și dorința de reușită a acestora. Noi, împreună cu partenerii din mediul privat, instituții ale statului român sau alte organizații nonguvernamentale, încercăm să contribuim la crearea unui context cât mai primitor atât pentru cei din afara granițelor cât și pentru cei din România.

Alin Todirică: Și totuși, intervine factorul financiar…

George Andrei Tecușan: Mă bucur că ai adus în discuție acest aspect. Voi păstra suspansul și invit pe toată lumea să consulte sondajele pe care LSRS le desfășoară în rândul studenților români din afara țării pentru a descoperi câteva lucruri care la prima vedere pot părea suprinzătoare. Sondajele se pot găsi aici.

Alin Todirică: Am văzut că ai participat de curând la o întâlnire cu reprezentanții MApN și că LSRS are mai multe întâlniri cu reprezentanți ai instituțiilor din România. Ce proiecte pregătiți? Cum ar putea tinerii să se implice activ în viața acestor instituții?

George Andrei Tecușan: Întâlnirea cu Ministrul Apărării, domnul Mihnea Ioan Motoc, face parte din seria de întâlniri dintre reprezentanții LSRS și reprezentanți ai instituțiilor din România pentru a pregăti ediția 2016 a proiectului SMART Internships, care a fost deja lansată. Acest proiect este un program de management shadowing în instituțiile publice din România, care se adresează studenților și absolvenților români de peste hotare. Pentru mai multe detalii și pentru a vedea instituțiile partenere, vă invit să consultați această pagină.

Alin Todirică: Și pentru că suntem într-un interviu dedicat și studenților la Drept, ce oportunități oferă LSRS studenților acestei facultăți? De asemenea, ar putea un #Studentladrept să facă parte din echipa LSRS?

George Andrei Tecușan: LSRS desfășoară proiecte pentru studenții români, din țară și de peste hotare. Proiectele noastre se adresează tuturor studenților, indiferent de domeniul de studiu pe care îl urmează. De asemenea, suntem parteneri și promovăm inițiativele și proiectele colegilor din alte organizații nonguvernamentale care ajută și ei la îmbunătățirea comunității. Cu siguranță un student la drept ar putea să facă parte din echipa LSRS. Printre cei 300 de voluntari LSRS se găsesc foarte mulți studenți la Drept și prin această ocazie lansez invitația către cât mai mulți studenți de a se alătura echipei LSRS, atât în România, cât și peste hotare.

Alin Todirică: Pe lângă activitatea în LSRS, ce urmează în perioada următoare pentru George Andrei Tecușan? Ce faci în vacanța asta?

George Andrei Tecușan: Fiind vara în care am absolvit facultatea, îmi doresc un timp de relaxare și, în același timp, încerc să mă pregătesc cât mai bine pentru perioada care va urma pe plan academic și profesional. Schimbările în plan academic – programul de master pe care îl voi urma din toamnă – vor avea un impact puternic asupra individului George Tecușan. Deocamdată, suspansul este mare și pentru mine pentru că nu m-am decis asupra drumului pe care vreau să îl urmez.

Alin Todirică: Tot mai mulți tineri vor să atingă succesul. Ne aflăm, dacă vrei, într-o goană după succes. Ce înseamnă pentru tine succesul? Ce definiție i-ai da?

George Andrei Tecușan: Dragă Alin, mă pui într-o situație foarte delicată cu această întrebare… Din punctul meu de vedere, succesul este o aliniere între obiectivele pe care dorim să le îndeplinim și posibilitatea de a munci în fiecare zi pentru realizarea lor.

Alin Todirică: Și dacă legăm succesul de activitatea academică, ce le-ai spune celor care-și doresc să devină oameni de succes, dar nu știu ce facultate să aleagă?

George Andrei Tecușan: Cu toții cred că am trecut prin momente de alegeri și cu siguranță nu a fost tocmai ușor de fiecare dată. Raportându-mă la punctul meu de vedere asupra succesului, îi îndemn pe toți tinerii să aleagă domeniul de studii de care se simt atrași. Pot afla acest lucru prin implicarea în diverse activități care să îi apropie de acesta: voluntariat, audierea conferințelor pe teme specifice domeniului de studii, audierea încă din anii de liceu a cursurilor facultății pe care doresc s-o urmeze ș.a.m.d. În același timp, îi rog să se sfătuiască în această decizie cu părinții, cu cadrele didactice, dar și cu consilierii școlari care se ocupă de orientarea și dezvoltarea în carieră.

Alin Todirică: De curând, LSRS și Societatea de Științe Juridice au încheiat un nou acord de parteneriat. Cum vezi colaborarea cu noi în viitor?

George Andrei Tecușan: În primul rând, doresc să îți mulțumesc pentru facilitarea comunicării dintre cele două părți în reînnoirea acordului de parteneriat. Consider foarte important faptul că ne promovăm reciproc inițiativele, deoarece astfel mesajele noastre ajung la urechile cât mai multor studenți și putem spune că activitățile pe care le desfășurăm au mai mult succes. Lansez aici provocarea de a încerca să promovăm educația juridică în rândul elevilor și studenților români din România, dar și din diaspora. Cred că un astfel de proiect – care răspunde foarte bine unor nevoi primare ale fiecărui cetățean european – poate îmbunătăți foarte mult comunitatea în care trăim.

Alin Todirică: A fost o plăcere, ca de fiecare dată, George! Îți doresc mult succes în activitate! În final, un mesaj pentru toți studenții care ne urmăresc, te rog!

George Andrei Tecușan: Dragă Alin, plăcerea a fost de partea mea și îți mulțumesc pentru oportunitatea pe care mi-ai oferit-o. Mă bucur că am putut prezenta o parte din activitatea Ligii Studenților Români din Străinătate pentru Societatea de Știinte Juridice, dar și pentru toți cei care vor citi aceste rânduri. Invit toți cititorii să urmărească activitatea noastră, atât pe site, cât și pe canalele de social media. Așteptăm idei și sugestii de îmbunătățire din partea tuturor studenților, atât din țară cât și din străinătate. LSRS vă invită să faceți parte din familia voluntarilor aflați pe tot globul care contribuie activ la dezvoltarea României.

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti