« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 

DIICOT Pitești. Constituire de grup infracțional organizat, manipulare a pieţei de capital, spălarea banilor, înşelăciune, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals, instigare la fals informatic. Reținere, propunere de arestare preventivă
01.09.2016 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

DIICOT Pitești. Constituire de grup infracțional organizat, manipulare a pieţei de capital, spălarea banilor, înşelăciune, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals, instigare la fals informatic. Reținere, propunere de arestare preventivă.

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Pitești  au dispus la data de 30 august 2016 reținerea pentru 24 de ore a  inculpaţilor: T. Ș., pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, manipulare a pieţei de capital, spălarea banilor, înşelăciune, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals și instigare la fals informatic și T. A., pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la manipularea pieţei de capital, spălarea banilor, înşelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată, fals informatic şi constituirea unui grup infracţional organizat.

În cauză, există suspiciunea rezonabilă că în perioada 2008-2012 inculpatul T. Ș. în calitate de agent delegat de servicii şi investiţii financiare aflându-se în raporturi de colaborare cu o Societatea de Servicii şi Investiţii Financiare (în continuare SSIF) a constituit un grup infracţional organizat, împreună cu inculpații T. A. şi N. E. G., grup care a avut ca obiectiv, în principal, inducerea în eroare şi păgubirea clienţilor societății de investiții financiare, precum şi practici de manipulare a pieţei de capital.
Mecanismul infracțional dezvoltat de către inculpatul T. Ș., a constat în deposedarea victimelor de acţiuni sau de bani prin tranzacţionarea repetată a acţiunilor, fără să existe dispoziţia prealabilă şi scrisă a titularilor acestora, în scopul creşterii artificiale a valorii unor instrumente financiare neatractive pentru piaţă, urmată de însuşirea contravalorii acţiunilor din conturile create exclusiv cu acest scop.
În cauză, s-a reținut că inculpatul T. Ș. a conceput o procedură de constituire a setului de documente pe care trebuia să le predea compartimentului de control intern din cadrul SSIF, inversă decât cea legală.
În acest sens, inculpatul T. Ș. orientându-se după documentul generat automat de către sistemul informatic constând în confirmarea ordinelor de tranzacționare, i-a determinat pe inculpații T. A. şi N. E. G. să completeze şi să semneze atât la rubricile „semnătura agentului”, cât şi „semnătura clientului”, falsificând în acest mod ordinele de tranzacționare și constituind astfel arhiva pe luna precedentă.
De asemenea, acesta i-a determinat pe cei doi să-şi deschidă conturi de tranzacţionare la SSIF pe care le-a utilizat tot el în scopul tranzacţionării repetate a unor instrumente financiare neatractive pentru piaţă dar a căror valoare a crescut substanţial ca urmare a manipulării pieţei de capital efectuată de inculpat.
Totodată, s-a reținut că inculpații au indus în eroare persoanele vătămate pe care le-au determinat să încheie procuri în formă autentică prin intermediul cărora erau împuterniciţi să le reprezinte în faţa instituţiilor financiare, inclusiv să deschidă conturi bancare şi să efectueze operaţiuni pe aceste conturi.
În temeiul procurilor obţinute în acest mod, inculpații au procedat la falsificarea documentelor de deschidere a contului de tranzacţionare şi a contractului de intermediere împreună cu anexele acestuia, precum şi la deschiderea de conturi bancare de unde îşi însuşeau sumele de bani rezultate în urma tranzacţiilor.

Prejudiciul produs în cauză este în sumă de 4.364.451 de lei.

Inculpații reținuți vor fi prezentați Tribunalului Argeș cu propunere de arestare preventivă.

Acţiunea a fost efectuată împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Pitești.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Departamentul de Informații și Protecție Internă (DIPI).

Pe întreg parcursul procesului penal, suspecții și inculpații beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

:: sursa: www.diicot.ro

 
Secţiuni: Comunicate parchete, Content, Drept penal, Sistemul judiciar | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD