Pentru un Consiliu al Magistraturii demn şi mai aproape de doleanţele noastre, votaţi Adina-Daria Lupea-Aghiniţă
2 septembrie 2016 | Adina Daria LUPEA-AGHINIȚĂ

Mă adresez acum vouă, colegilor mei, nu cu apelative expirate sau, cel mult, ultra-formaliste, în acelaşi mod pe care l-am folosit de atâţia ani de când lucram împreună: la modul direct! Și vreau să vă spun că nu-mi este deloc indiferent pe cine veți vota să ne reprezinte, pe noi, judecătorii Curţi ide Apel din Cluj în viitorul CSM!
Ar fi oarecum în contradicţie cu personalitatea mea directă să vă îndemn să votați pe cine doriţi, fiindcă sunt conştientă că oricum aşa veţi face, cum am făcut şi eu cu ani în urmă, la rândul meu! Nu, eu vă îndemn să mă votaţi pe mine, pentru că de aceea mi-am depus candidatura! Și aceasta este doar latura unilaterală, cea personală, cea de care face uz orice candidat în sistemul democratic: crede ca el va
putea lucra cel mai bine și cel mai eficient în forma reprezentativă către care accede. În cazul nostru, a candidaţilor judecători, în viitorul CSM. Mai departe, sigur că intervine justificarea candidaturii mele raportat la modul concret al acţiunilor intreprinse de mine de-a lungul anilor, printre care vă reamintesc:
1. Protestul magistraţilor din anul 2009, al cărui iniţiator am fost.
2. Redactarea unui material pe legea salarizării unitare, împreună cu colegul nostru Bogdan Mateescu, preşedinte al Judecătoriei Râmnicu-Vâlcea în vara anului 2010 (pentru că tot ce e important în acest sistem se întâmplă în timpul vacanţei judecătoreşti), material însuşit de Senatul României şi care, la acea dată, a permis menţinerea indemnizaţiilor noastre aflate în plată, în condiţiile în care se preconiza diminuarea lor cu până la 25%.
Constat că aceeaşi situaţie, la nivel şi mai îngrijorător, se perpetuează până în zilele noastre, prin adoptarea pe genunchi şi împotriva oricăror proteste ale magistraţilor, a OUG nr. 20/2016.
3. Revocarea a doi membri CSM în cursul anului 2013, când am dovedit o mobilizare nemaiîntâlnită, în condiţiile în care atunci nici clasa politică, nici cea mai mare parte a societăţii civile şi, ca să fim sinceri, nici unii dintre noi nu credeau/ credeam în reuşita acestui demers, care însă a tras un puternic semnal de alarmă în sensul că judecătorii sunt o reală forţă, iar instituţia Consiliului Superior al Magistraturii reprezintă voinţa celor care i-au ales, și nu interesele altor puteri din stat.
Însă nu acestea sunt singurele argumente pe care le invoc atunci când vă solicit votul de încredere. Vreau, în mod categoric, să mai adaug câteva,sub forma unor întrebări, nu neapărat retorice:
1. M-aţi văzut vreodată pe mine, Adina Daria Lupea-Aghiniţă, să mă plec în fața derapajelor de natură instituţională pe care le-am constatat eu însămi ori pe care mi le-aţi semnalizat? Nu. Aşa voi proceda şi în viitorul CSM!
2. M-aţi văzut vreodată să nu fi avut vreo reacţie în a semnala public orice nedreptate care s-a pricinuit vreunuia dintre colegii noştri judecători, sau uneori şi procurori, în raport de unele apariţii denigratoare la adresa lor în mass media sau în luările de cuvânt în şedintele CSM ori în alte cercuri mai restrânse, în a taxa orice nedreptate care s-a pricinuit gratuit vreunuia dintre noi? Așa voi face și în viitorul CSM!
3. Credeţi că, aşa după cum bine cunoașteţi, odată ce voi fi validată în CSM, aş „trăda” interesele noastre, ale tuturor celor care cu adevărat punem umărul în acest sistem, de multe ori chiar cu sacrificiul vieţii personale şi/sau ale unor nopţi pierdute printre sute de dosare, la înfăptuirea actului de justiție? Aşa mă voi comporta şi din postura de membru CSM!
4. Credeţi că pe mine mă lasă rece faptul că, în ultimul mandat al Consiliului Superior al Magistraturii, Curtea de Apel Cluj nu a fost reprezentată în CSM chiar de unul dintre noi, deşi suntem a treia Curte de Apel în ţară ca mărime şi, aşa cum am constatat cu toţii, hotărârile noastre sunt dintre cele mai apreciate, urmărite şi studiate la nivelul judecătoriilor, tribunalelor și curților de apel, în consideraţia faptului că suntem un etalon naţional în domeniul jurisprudenţial?
Aşadar, numai vouă, colegilor mei, vă rămâne să judecaţi cine are mai mare notorietate pși expunere mediatică la nivel naţional, astfel încât să şi câştige alegerile naţionale la nivelul celor 16 Curţi de Apel! De aceea, mă adresez direct vouă, colegilor mei, şi vă spun franc şi, totodată, conştientă de subiectivismul specific unei curse electorale: votându-mă, aveţi certitudinea că voi fi aceeaşi colegă în viitorul CSM, aşa cum am fost şi aici, în instanţele clujene, aceeaşi care am fost şi în lupta asociativă (membru în Colegiul director al AMR – Filiala Cluj până în 2007 şi membru al Uniunii Naţionale aJudecătorilor din România din 2008 până în 2014).
Sunt incapabilă de parti-pris-uri, total detaşată de fenomenul politic, la fel de intransigentă în a semnala nedreptăţile la care am fi eventual supuşi, noi corpul judecătorilor, întotdeauna călăuzită de gândul unei bune înfăptuiri a justiției, în spiritul dreptăţii şi al echităţii, mereu prezentă în societatea civilă prin canalele de comunicare şi imună, aşa cum am dovedit de-a lungul timpului, în faţa şantajelor de orice natură! Votaţi-mă acum pentru a vă asigura o reprezentativitate loială şi corectă în viitorul CSM. Votaţi-mă acum pentru a putea participa împreună la restaurarea imaginii atât de şifonate a fostului Consiliului Superior al Magistraturii! Votaţi-mă acum pentru a putea asigura demnitatea și onoarea justiţiei române în cercurile profesionale şi în societatea civilă şi, nu în ultimul rând, în mijlocul celor pe care îi slujim: justițiabilii români!
Adina Daria Lupea-Aghiniţă
Judecător, Curtea de Apel Cluj-Napoca
Curtea de Apel Cluj este in faliment moral. Sper ca acest faliment sa fie prezentat opiniei publice (pe limba ei vorba aia) in prime time si cat mai curand:).