Secţiuni » Arii de practică » Business » Fiscalitate
Fiscalitate
DezbateriCărţiProfesionişti

ICCJ. Dovedirea intenției de a frauda fiscul


6 septembrie 2016 | Corina CIOROABĂ
Secţiuni: Fiscalitate, ÎCCJ Jurisprudență curentă, Procedură civilă, SELECTED
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro
Corina Cioroabă

Corina Cioroabă

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că, deși potrivit prevedeilor Codului fiscal, orice persoană impozabilă are dreptul să deducă taxa aferentă achiziţiilor, dacă acestea sunt destinate utilizării în folosul operaţiunii taxabile, organul fiscal, chiar dacă este prezentată factura sau alt document justificativ care are înscrise toate elementele/informaţiile prevăzute de lege (în mod formal), poate dovedi contrar celor înscrise în document, că operaţiunea la care se referă nu a fost reală, documentul fiind întocmit în scopul de a frauda fiscul, scăzând baza de impozitare pentru o impozitare pe profit mai mică şi pentru a solicita deducerea de TVA necuvenit. În această ipoteză, organul fiscal are obligaţia de a răsturna prezumţia de bună credinţă ce rezultă din completarea facturii cu toate informaţiile prevăzute de lege şi de a dovedi deci fraudarea legii. În speță, Înalta Curte a reținut că au existat elemente obiective din care a rezultat că tranzacţiile înscrise în facturi nu au fost reale, cum ar fi: faptul că bunurile erau refacturate în aceeaşi zi către o societate aflată în relaţii de afiliere şi în procedura de insolvenţă; faptul că facturile au fost întocmite în ultima lună de aplicare a prevederilor privind măsurile de simplificare pentru bunurile livrate către persoanele pentru care s-a deschis insolvenţa, faptul că nu au existat documente de transport, deşi punctele de lucru erau în localităţi diferite, că nu au existat înregistrări în contabilitate cu privire la evidenţa stocurilor etc. (Decizia nr. 1420 din 27 martie 2015 pronunţată în recurs de Secţia de contencios administrativ și fiscal a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect anulare decizie de impunere)

Corina Cioroabă

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Cont profesional
JURIDICE Comunicare

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
Privacy
Politica
Utilizare
Publicare
Despre noi
Secţiuni
Servicii
Contact
© 2003-2023 J JURIDICE.ro