« Secţiuni « Articole « RNSJOpiniiPovestim cărţi
Opinii

Despre procurori (4)
12.09.2016 | Elena HACH

JURIDICE - In Law We Trust ZRVP
Elena Hach

Elena Hach

Problemă
Regândirea strategică a modalităţilor în care CSM trebuie să îşi îndeplinească rolul de garant al independenţei justiţiei.

Modalităţi de rezolvare:
– Modificarea Legii nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, în sensul instituirii avizului conform la proiectele de acte normative ce interesează activitatea autorităţii judecătoreşti (propunerea va fi înaintată Ministerului Justiției);
– Instituirea unei proceduri stricte care să prevadă termene clare înăuntrul cărora Ministerul Justiţiei să ia în considerare propunerile CSM, cu larga consultare a magistraţilor, propuneri ce vizează acte normative din domeniul justiţiei (propunerea va fi înaintată Ministerului Justiției);
– Modificare legislativă care să instituie obligaţia puterii executive de a chema Consiliul la masa discuțiilor pe proiecte de acte normative ce interesează domeniul justiţiei, statutul magistratului, a drepturilor și obligațiilor ce îi asigură conţinutul;
– Modificare legislativă prin care să se asigure informarea Consiliului, cu privire la lucrările Consiliului Economic Social, ori de câte ori se discută proiecte de acte normative ce vizează independenţa financiară a magistraţilor;
– Modificare legislativă prin care să se instituie în sarcina Ministerului Justiţiei obligaţia de a informa în termene precise, stabilite transparent, rezultatul discuţiilor purtate în şedinţe de guvern, pe proiecte de acte normative, promovate de Consiliu;
– Modificare legislativă care să permită participarea CSM în calitate de invitat, cu drept de a emite opinii, la şedinţele de lucru ale guvernului, ori de câte ori se discută proiecte de acte normative ce interesează justiţia;
– Reactivarea Pactului pentru Justiţie şi demararea procedurii de susţinere a acestuia;
– Instituirea obligativităţii CSM de a participa la lucrările Comisiilor Juridice din Parlament, ori de câte ori se discută proiecte de acte normative ce interesează domeniul justiţiei (modificare legislativă);
– Instituirea obligativităţii CSM de a da curs, într-un termen precis determinat, solicitărilor asociaţilor profesionale ale judecătorilor şi procurorilor, solicitări privind luarea de poziţie faţă de probleme ce interesează domeniul justiţiei(modificare legislativă).

Argumente
Este firesc ca orice act normativ ce reglementează activitatea autorităţii judecătoreşti, să poarte exprimarea punctului nostru de vedere. Dar a unui punct de vedere de care să se ţină seama, şi care, în cazul nerespectării lui, să atragă lipsa de validitate a actului. Este vorba chiar de avizul conform, de necesitatea ca acest aviz, şi nu cel consultativ, să fie instrumentul de lucru al Consiliului în privinţa proiectelor ce ne privesc, atât din punct de vedere al activităţii, cât şi al statutului.

Spun acest lucru întrucât Legea nr. 317/ 2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii nu instituie caracterul conform al avizului Consiliului dat  proiectelor de acte normative ce interesează justiţia. Arată doar că în cazurile în care legea prevede avizul conform, aprobarea, acordul sau punctul de vedere al Consiliului sunt obligatorii, iar în celelalte cazuri, avizul este consultativ.

Avizul conform este prevăzut în rare cazuri, cum ar fi statele de funcţii şi personal de la instanţe şi parchete. Este necesar ca avizul conform să fie prevăzut ca regulă pentru toate proiectele de acte normative ce ne privesc, pentru că numai astfel reuşim să reacţionăm adecvat şi eficient la orice ingerinţă în domeniul nostru de activitate.

Lipsa de iniţiativă legislativă a CSM trebuie complinită cu obligaţia corelativă a Ministerului Justiţiei de a ţine cont şi de a emite o părere cu privire la propunerile legislative ale CSM, elaborate după larga consultare a corpului magistraţilor. Orice muncă de anvergură pe domenii strategice, şi aici vorbesc de domeniul justiţiei, trebuie să îşi găsească o finalitate.

Afirm că instituirea unei proceduri stricte care să prevadă termene clare înlăuntrul cărora Ministerul Justiţiei să ia în considerare propunerile CSM, cu larga consultarea a magistraţilor, propuneri ce vizează acte normative din domeniul justiţiei, reprezintă soluţia viabilă pentru această problemă.

Statutul magistratului este de neconceput în afara independenței financiare.

Consiliul trebuia, încă de la proiectul de modificare a OUG nr. 27/2006 privind salarizarea şi alte drepturi ale judecătorilor, procurorilor şi altor categorii de personal din sistemul justiţiei, să exprime o poziţie fermă faţă de salarizarea diferenţiată a structurilor specializate din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Nu a făcut-o. Noul Consiliu trebuie să contribuie în mod vital la asigurarea unei finanţări corespunzătoare a justiției şi, în acest sens, să solicite constituirea unei echipe comune formată din reprezentanți ai  Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, ai Ministerului Justiţiei, pentru analizarea celor mai bune strategii de apărare a independenţei financiare şi să promoveze permanent  necesitatea asigurării independenţei financiare a justiţiei.

Trebuie să desfăşurăm o campanie pentru promovarea unor propuneri legislative  care să instituie obligaţia puterii executive de a chema Consiliul la masa negocierilor pe proiecte de acte normative ce interesează domeniul justiţiei, statutul magistratului, a drepturilor ce îi asigură conţinutul, pentru propuneri legislative prin care să se asigure participarea Consiliului, în calitate de invitat cu drept de a emite opinii, la lucrările Consiliului Economic Social, ori de câte ori se discută proiecte de acte normative ce vizează independenţa financiară a magistraţilor, a unor propuneri legislative prin care să se instituie în sarcina Ministerului Justiţiei obligaţia de a informa în termene precise, stabilite transparent, rezultatul discuţiilor purtate în şedinţe de guvern, pe proiecte de acte normative, promovate de Consiliu, sau care  să permită participarea CSM, în calitate de invitat, cu drept de a emite opinii, la şedinţele de lucru ale guvernului, ori de câte ori se discută proiecte de acte normative ce interesează justiţia.

Procuror Elena Hach

 
Secţiuni: Opinii, Selected | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill
Concurs eseuri ZRVP

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD