Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Citeşte mai mult: Drept penal, Sistemul judiciar

DNA-Alba Iulia. Folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, fals material în înscrisuri oficiale, fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnătură privată, fals în declarații, influențare a declarațiilor. Control judiciar

13 septembrie 2016 | Georgiana-Camelia LUCIU
Georgiana-Camelia Luciu

Georgiana-Camelia Luciu

DNA-Alba Iulia. Folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, fals material în înscrisuri oficiale, fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnătură privată, fals în declarații, influențare a declarațiilor. Control judiciar.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Alba Iulia au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, începând cu data de 8 septembrie 2016, a inculpatei I. O. I., funcționar în cadrul APIA – Centrul Județean Hunedoara – Serviciul Autorizare Plăți, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, sub forma complicității (trei fapte),
fals material în înscrisuri oficiale (două fapte),
fals intelectual (nouă fapte),
fals în înscrisuri sub semnătură privată (două fapte),
fals în declarații,
influențare a declarațiilor.

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:
În perioada 2011-2013, inculpata I. O. I., în calitate de funcționar în cadrul A.P.I.A. – Centrul Județean Hunedoara – Serviciul Autorizare Plăți, a sprijinit o persoană să obțină pe nedrept fonduri europene în valoare totală de 400.860,56 lei, pentru o suprafață de pământ de 162,97 ha teren, pe care nu o deținea în realitate.
Concret, ajutorul acordat de funcționarul APIA a constat pe lângă acceptarea la plată a dosarului întocmit în fals de către fermier și în întocmirea unor documente utilizate ulterior în același scop (cereri, adeverințe, diverse formulare, etc).
În contextul derulării prezentei anchete penale, la data de 16 mai 2016, inculpata
I. O. I. a încercat, prin corupere, să-l determine pe fermierul respectiv să dea declarații mincinoase referitoare atât la obținerea sprijinului nerambursabil cât și cu privire la utilizarea sumelor de bani, respectiv pentru curățarea pășunilor.
În cuprinsul declarațiilor de avere, depuse în anii 2015 și 2016, inculpata
I. O. I. a omis, cu știință, să menționeze că are un drept de proprietate asupra unui imobil.

Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpata I. O. I. trebuie să respecte următoarele obligații:
– să se prezinte la organul de urmărire, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanța de judecată ori de câte ori este chemată,
– să informeze de îndată organul judiciar cu privire la schimbarea locuinței,
– să se prezinte la organul de poliție desemnat cu supravegherea sa, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliție sau ori de câte ori este chemată,
– să nu depășească limita teritorială a României, decât cu încuviințarea prealabilă a organelor judiciare,
– să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menționate în ordonanța de dispunere a controlului judiciar,
– să nu exercite vreo activitate în cadrul APIA – Centrul Județean Hunedoara și să nu ia legătura cu angajații acestei instituții,
– să nu dețină, să nu folosească și să nu poarte arme.

Inculpatei i s-a atras atenția că, în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.

Inculpatei I. O. I. i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

Punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

:: sursa: www.pna.ro

Georgiana-Camelia Luciu

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni   Noutăţi   Servicii      Articole   Jurisprudenţă   Legislaţie      Arii de practică