Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept civil
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
 1 comentariu

Tribunalul Brăila. Neplata taxelor notariale în cazul autentificării unui contract de donaţie


15 septembrie 2016 | Alina MATEI

UNBR Caut avocat
JURIDICE gratuit pentru studenti

Secţiuni: Drept civil, Jurisprudență Tribunale, SELECTED
Alina Matei

Alina Matei

Tribunalul Brăila a hotărât că neachitarea taxei notariale şi a onorariului cuvenit notarului public pentru autentificarea unui contract de donaţie (încheiat la data de 22 decembrie 2005) poate fi un motiv pentru a nu se presta serviciul, dar nu poate afecta valabilitatea manifestării de voință a părților contractante, întrucât atât taxa notarială cât şi onorariul pentru notarul public sunt plăți legal datorate de cei care beneficiază de serviciile notariale. Voinţa clară a reclamantului apelant de a încheia actul de donaţie rezultă din prevederea stipulată în contract potrivit căreia „înainte de semnare, actul a fost citit cuvânt cu cuvânt de către notar și constatând că el corespunde voinței părților”, astfel că nu se poate reţine susţinerea potrivit căreia neplata taxei notariale are semnificația refuzului reclamantului de a încheia contractul. Notarul public putea refuza întocmirea actului pentru neplata taxelor (conform art. 51 alin. 2  lit. c raportat la art. 52 din Legea nr. 36/1995, în vigoare la acel moment). În consecinţă, instanţa a decis că nulă este încheierea de autentificare, şi nu actul notarial pentru vicierea consimţământului prin dol ca urmare a neplăţi taxelor notariale. (Decizia nr. 30 din data de 18 ianuarie 2016 pronunţată de Secţia I civilă a Tribunalului Brăila având ca obiect anulare act, www.rolii.ro)

Avocat Alina Matei
SĂVESCU & ASOCIAȚII

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică