Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
STOICA & Asociatii
 
 1 comentariu | 
Print Friendly, PDF & Email

Tribunalul Brăila. Neplata taxelor notariale în cazul autentificării unui contract de donaţie
15.09.2016 | Alina MATEI

Alina Matei

Alina Matei

Tribunalul Brăila a hotărât că neachitarea taxei notariale şi a onorariului cuvenit notarului public pentru autentificarea unui contract de donaţie (încheiat la data de 22 decembrie 2005) poate fi un motiv pentru a nu se presta serviciul, dar nu poate afecta valabilitatea manifestării de voință a părților contractante, întrucât atât taxa notarială cât şi onorariul pentru notarul public sunt plăți legal datorate de cei care beneficiază de serviciile notariale. Voinţa clară a reclamantului apelant de a încheia actul de donaţie rezultă din prevederea stipulată în contract potrivit căreia „înainte de semnare, actul a fost citit cuvânt cu cuvânt de către notar și constatând că el corespunde voinței părților”, astfel că nu se poate reţine susţinerea potrivit căreia neplata taxei notariale are semnificația refuzului reclamantului de a încheia contractul. Notarul public putea refuza întocmirea actului pentru neplata taxelor (conform art. 51 alin. 2  lit. c raportat la art. 52 din Legea nr. 36/1995, în vigoare la acel moment). În consecinţă, instanţa a decis că nulă este încheierea de autentificare, şi nu actul notarial pentru vicierea consimţământului prin dol ca urmare a neplăţi taxelor notariale. (Decizia nr. 30 din data de 18 ianuarie 2016 pronunţată de Secţia I civilă a Tribunalului Brăila având ca obiect anulare act, www.rolii.ro)

Avocat Alina Matei
SĂVESCU & ASOCIAȚII


Aflaţi mai mult despre , , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill
JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Până acum a fost scris un singur comentariu cu privire la articolul “Tribunalul Brăila. Neplata taxelor notariale în cazul autentificării unui contract de donaţie”

  1. Amelia FARMATHY spune:

    Nu înţeleg partea din soluţie referitoare la anularea încheierii de autentificare. Ar fi fost de real folos şi expunerea considerentelor.
    Neplata unor taxe conduce la naşterea unei creanţe a notarului faţă de clientul neplătitor sau, într-adevăr, la refuzul notarului de a presta serviciul, dar nu cred că ar avea aptitudinea de a afecta conţinutul încheierii de autentificare care se referă, dincolo de eventualitatea menţionării/nemenţionării achitării unor taxe, la atestarea împrejurărilor ce rezultă din contractul de donaţie.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.