Secţiuni » Arii de practică » Business » Proprietate intelectuală
Proprietate intelectuală
DezbateriCărţiProfesionişti

CJUE. Cauza T‑408/15 Globo Comunicação e Participações S/A/EUIPO. O sonerie de alarmă sau de telefon standard nu poate fi înregistrată ca marcă a Uniunii din cauza banalității sale
14.09.2016 | JURIDICE.ro

Secţiuni: CJUE, Content, Cyberlaw, Dreptul proprietatii intelectuale, Dreptul Uniunii Europene
JURIDICE - In Law We Trust

Curtea de Justiție a Uniunii Europene a dat publicității marți, 13 septembrie 2016, un comunicat cu privire la Hotărârea în cauza T‑408/15 Globo Comunicação e Participações S/A/EUIPO:

„Potrivit Tribunalului UE, o sonerie de alarmă sau de telefon standard nu poate fi înregistrată ca marcă a Uniunii din cauza banalității sale.

În anul 2014, societatea braziliană Globo Comunicação e Participações a solicitat EUIPO (Oficiul Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală, fost OAPI) înregistrarea unui semn sonor pentru, între altele, suporturi de difuzare a informațiilor prin mijloace electronice, pe cale orală și prin intermediul televiziunii (de exemplu aplicații pentru tablete și telefoane inteligente). Semnul era destinat în esență să fie utilizat ca sonerie de alarmă sau de telefon.

EUIPO a refuzat înregistrarea acelui semn ca marcă a Uniunii din cauza lipsei sale de caracter distinctiv. În special, EUIPO arată că marca solicitată se prezintă ca o sonerie banală și comună care trece în general neobservată și nu este memorată de consumator.

Societatea Globo Comunicação e Participações a sesizat Tribunalul Uniunii Europene pentru a obține anularea acestei decizii.

Prin hotărârea pronunțată azi, Tribunalul confirmă decizia EUIPO și respinge acțiunea formulată de Globo Comunicação e Participações. Tribunalul amintește mai întâi că sunetele pot constitui o marcă, cu condiția să poată face obiectul unei reprezentări grafice, situație care se regăsește în speță, întrucât marca solicitată este reprezentată sub forma unor note muzicale pe un portativ, însoțit de o cheie, de pauze și de alterații.

Tribunalul consideră în plus că marca solicitată va fi percepută de publicul larg doar ca o simplă funcționalitate a produselor și a serviciilor vizate, iar nu ca o indicație a originii lor comerciale. Astfel, este vorba despre o sonerie „standard” cu care este prevăzut orice aparat electronic echipat cu un temporizator sau orice aparat de telefonie, astfel încât publicul va fi incapabil, fără o cunoaștere prealabilă, să identifice această sonerie ca indicând că produsele și serviciile provin de la societatea Globo Comunicação e Participações. Din faptul că marca solicitată se rezumă la o sonerie de alarmă sau de telefon care nu prezintă nicio caracteristică intrinsecă distinctă de repetarea notei care o compune (doi sol diez) și care ar permite să se distingă altceva decât această sonerie de alarmă sau de telefon, Tribunalul deduce că aceasta va trece în general neobservată și nu va fi memorată de consumator.

În ceea ce privește serviciile de teledifuzare și serviciile care pot fi furnizate sub formă de program de televiziune, Tribunalul operează același raționament precizând că marca sonoră, din cauza banalității sale, va fi mai curând percepută de publicul vizat ca indicând începutul sau sfârșitul unui program de televiziune.

Întrucât marca solicitată este lipsită de caracter distinctiv, Tribunalul concluzionează că EUIPO nu a săvârșit nicio eroare prin faptul că a refuzat să o înregistreze.”

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti