Varia
JURIDICE

Uniunea Avocaţilor solicită încetarea abuzurilor create avocaților în vederea realizării misiunii lor legale
14.09.2016 | Irina RÎMARU

Secţiuni: VARIA (alte surse)
JURIDICE - In Law We Trust
Irina Rîmaru

Irina Rîmaru

Marți, 13 septembrie 2016, Uniunea Avocaților din Republica Moldova a dat publicitații următorul comunicat:

La 10 septembrie 2016, la intrarea în Izolatorul de urmărire penală nr. 13 din mun. Chișinău administraţia acestuia a plasat un anunț, potrivit căruia prin ordinul Departamentului Instituţiilor Penitenciare nr. 419 din 6 septembrie 2016 a fost adoptat Regulamentul privind procedura de acces și efectuarea controlului de specialitate la intrare în locul de deținere asupra avocaților, notarilor și mediatorilor sosiți la întrevedere.

Începând cu data de 12 septembrie 2016, accesul avocaților, notarilor și mediatorilor sosiți la întrevedere poate avea loc doar în baza cererii prealabile depuse conform anexei nr. 3 la regulamentul dat, cu întocmirea procesului-verbal de efectuare a controlului de specialitate conform anexei nr. 2 a regulamentului.

Tot acolo este plasat și un model potrivit căruia, în sfidarea legii, avocaţii trebuie să adreseze șefului penitenciarului o „cerere prealabilă”, în care să ceară ca acesta să autorizeze întrevederea.

Mai mult ca atât, avocaților în afară de mandat și legitimația de avocat li se solicită prezentarea obligatorie a buletinului de identitate, lucru neprevăzut în Codul de procedură penală.

Uniunea Avocaților califică pretinsul regulament ca fiind un act vădit contrar prevederilor legale şi bunului simț, adoptat în grabă, pentru a ne „arăta din deget”, cu ignorarea bunelor practici stabilite şi a legislației privind transparența decizională.

Insistăm asupra încetării acestor abuzuri și oricăror piedici create avocaților în vederea realizării misiunii lor legale, iar acest regulament urmând a fi suspendat cu abrogarea ulterioară.

Cerem înlăturarea oricărui impediment pentru exercitarea drepturilor constituționale la apărare, neadmiterea prevalării unui act subnormativ în raport cu legea organică, Constituția, Convenția Europeană a Drepturilor Omului„.

Irina Rîmaru

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti