JURIDICE MOLDOVA
Despre proiect ⁞ Manageri proiect: Vlad Bercu, Cristian OnicaEchipaEvenimente MD
 
JURIDICE MOLDOVA
Coordonator ştiinţific
Prof. univ. dr. Tudorel TOADER
Rector Univ. "Al.I. Cuza" din Iaşi, Ministrul Justiţiei

Uniunea Avocaţilor solicită încetarea abuzurilor create avocaților în vederea realizării misiunii lor legale


14 septembrie 2016 | Irina RÎMARU

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro
Irina Rîmaru

Irina Rîmaru

Marți, 13 septembrie 2016, Uniunea Avocaților din Republica Moldova a dat publicitații următorul comunicat:

La 10 septembrie 2016, la intrarea în Izolatorul de urmărire penală nr. 13 din mun. Chișinău administraţia acestuia a plasat un anunț, potrivit căruia prin ordinul Departamentului Instituţiilor Penitenciare nr. 419 din 6 septembrie 2016 a fost adoptat Regulamentul privind procedura de acces și efectuarea controlului de specialitate la intrare în locul de deținere asupra avocaților, notarilor și mediatorilor sosiți la întrevedere.

Începând cu data de 12 septembrie 2016, accesul avocaților, notarilor și mediatorilor sosiți la întrevedere poate avea loc doar în baza cererii prealabile depuse conform anexei nr. 3 la regulamentul dat, cu întocmirea procesului-verbal de efectuare a controlului de specialitate conform anexei nr. 2 a regulamentului.

Tot acolo este plasat și un model potrivit căruia, în sfidarea legii, avocaţii trebuie să adreseze șefului penitenciarului o „cerere prealabilă”, în care să ceară ca acesta să autorizeze întrevederea.

Mai mult ca atât, avocaților în afară de mandat și legitimația de avocat li se solicită prezentarea obligatorie a buletinului de identitate, lucru neprevăzut în Codul de procedură penală.

Uniunea Avocaților califică pretinsul regulament ca fiind un act vădit contrar prevederilor legale şi bunului simț, adoptat în grabă, pentru a ne „arăta din deget”, cu ignorarea bunelor practici stabilite şi a legislației privind transparența decizională.

Insistăm asupra încetării acestor abuzuri și oricăror piedici create avocaților în vederea realizării misiunii lor legale, iar acest regulament urmând a fi suspendat cu abrogarea ulterioară.

Cerem înlăturarea oricărui impediment pentru exercitarea drepturilor constituționale la apărare, neadmiterea prevalării unui act subnormativ în raport cu legea organică, Constituția, Convenția Europeană a Drepturilor Omului„.

Irina Rîmaru

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii