Arii de practică: LitigiiAchizitii publiceAfaceri transfrontaliereArbitrajAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiContencios administrativ
ContravenţiiDrept civilDrept comercialDrept constituţionalDrept penalDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiDreptul UEEnergie
Executare silităFiscalitateFuziuni & AchiziţiiHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăInternetJocuri de norocMedia & PublicitateMediere
Piaţa de capitalProcedură civilăProprietate intelectualăProtecţia consumatorilorProtecţia mediuluiSocietăţiTelecomVaria
JURIDICE
Cariere
LIDER DE PIAŢĂ ÎN DOMENIUL DEŞEURILOR recrutează avocaţi    SYNEVO ROMÂNIA is seeking a legal counsel    LIVESCU & ASOCIAŢII recrutează avocaţi    BONDOC & ASOCIAȚII is recruiting definitive lawyers | Dispute resolution    BOTEZATU & ASOCIAȚII is looking for a qualified lawyer | Competition    PARASCHIV / PENIUC / MIHORDEA recrutează avocați definitivi    SORA & ASOCIAŢII organizează internship    LEAUA & ASOCIAȚII recrutează avocat definitiv | Arbitraj internaţional    PAVEL, MARGARIT & ASSOCIATES is seeking a senior lawyer | Consultancy    UNIVERSUL JURIDIC recrutează redactori de carte juridică    BRAŞOVEANU CERNAT & ASOCIAŢII recrutează avocat definitiv    KRUK ROMÂNIA recrutează consilier juridic    WINZER & ASOCIAȚII recrutează avocați | Litigii    WOLF THEISS recrutează avocaţi | Corporate/M&A    TUDORACHE & ASOCIAŢII recrutează avocat    ZAMFIRESCU RACOŢI & PARTNERS recrutează avocat stagiar | Consultanță    PANTEA | ȘIMON | ASOCIAȚII recrutează avocați    LUCA MIHAI recrutează avocați    SINESCU & NAZAT recrutează avocat    EGNA Law Firm Navridis & Associates is recruiting a lawyer | Litigation    RĂDULESCU & MUȘOI is currently looking for a skilled associate    COBUZ & ASOCIAȚII recrutează avocat definitiv    MMO in association with KPMG Legal is seeking for a experienced lawyer | Labour law    BÎRSAN, POPESCU & ASOCIAŢII recrutează avocat definitiv    RAŢIU & RAŢIU recrutează avocat definitiv    DUȚESCU & PARTNERS recrutează assistant manager    PETERKA & PARTNERS is looking for a Lawyer specialized in tax law
JURIDICE
Evenimente
27 februarie: Este asigurarea unei practici judiciare unitare necesitate şi remediu în asigurarea unei justiţii în slujba justiţiabilului?    28 februarie: Seminarul Național de Salarizare, Contribuții și Asigurări Sociale (ed. 21)    3 martie: Cum putem convinge și impune instanței naționale să adreseze o trimitere preliminară Curții de Justiție a Uniunii Europene?    3-4 martie: Codurile penale la trei ani de la intrarea în vigoare    6 martie – 25 aprilie: Sesiune specială de pregătire pentru Concursul de Admitere în Magistratură    15 martie: Achiziții publice de la teorie la practică    31 martie: Răspunderea executorului judecătoresc: penală, disciplinară și civilă. Subtemă: Interacţiunea executorului cu avocatul    2-5 martie: Seminarul Național de Fiscalitate și Contabilitate    13 martie: Seminarul Național de Fiscalitate și Contabilitate    17 martie: Seminarul Național de Fiscalitate și Contabilitate    23 martie: 5 ani de Cod civil. Teme controversate. Perspective    24 martie: Seminarul Național de Legislația Muncii    4 aprilie: Probleme și soluții juridice în SPORT    10 mai: Spălarea de bani. Pericole concrete și soluții de prevenire    18-19 mai: Perspectivele Uniunii Europene. România la bilanț după un deceniu de la aderare    9 iunie: Conferinţa internaţională a doctoranzilor şi studenţilor în drept (ed. 9)


Memorandumul privind justiția, adoptat de 5 curți de apel, 17 tribunale și 44 de judecătorii

14 septembrie 2016 | JURIDICE.ro
713 citiri
Print Friendly
 
Știați că... puteți urmări toate conferințele și dezbaterile JURIDICE.ro aproape gratuit?

Memorandumul privind Justiţia“, in care se expun problemele din sistem judiciar si se solicita implementarea unui set de masuri care sa conduca la o “justitie eficienta, moderna si de calitate”, continua sa fie adoptat de tot mai multe instante si parchete de pe cuprinsul tarii, potrivit unui comunicat al Uniunii Nationale a Judecatorilor din Romania, dat publicitatii miercuri, 14 septembrie 2016.

Pana in dimineata zilei de 14 septembrie, 5 curti de apel, 17 tribunale si 44 de judecatorii au adoptat Memorandumul.

In cazul parchetelor, 3 parchete de pe langa curti de apel, 8 parchete de pe langa tribunale si 14 parchete de pe langa judecatorii au adoptat Memorandumul privind justitia.

Numarul real de instante si parchete care au adoptat Memorandumul este mai mare, insa nu au finalizat inca procesele verbale. Multe alte instante si parchete au convocat adunarea generala pentru perioada urmatoare.

Jud. Dana Girbovan, presedinte UNJR, co-initiator al Memorandumului: “Adoptarea Memorandumului in adunari generale este o prima masura de protest prin care s-a stabilit un document programatic de principiu, cu solutii pentru problemele cu care se confrunta sistemul judiciar si afecteaza direct cetateanul ce se adreseaza instantelor”.

Memorandumul a scos in evidenta necesitatea respectarii independentei justitie si a principiului separatiei puterilor in stat, problemele generate de “telejustitie”, respectarea statutului magistratilor, subfinantarea justitiei, modul de evaluare al MCV si de actiune al CSM si al Inspectiei Judiciare, precum si necesitatea respectarii drepturilor si libertatilor.

Premiza memorandumului este ca “justitia trebuie sa aiba ca si preocupare esentiala protectia, promovarea si garantarea tuturor drepturilor si libertatilor cetatenesti. In fata judecatorului cetateanul este egal cu statul.”

O sinteza a problemelor si solutiilor din Memorandumului, grupate pe teme, poate fi consultata aici.

Memorandumul stipuleaza expres ca prin adoptarea sa “magistratii isi rezerva dreptul de a apela la toate formele democratice de actiune pentru ca aceste solicitari sa fie puse in practica“.

Pe langa adoptarea Memorandumului, in cadrul acelorasi adunari generale unele instante au decis sa adopte si alte forme de protest, cum ar fi amanarea cauzelor care nu sunt urgente sau protest cu banderole.

Alte instante au cerut si Avocatului Poporului, a Presedintiei si CSM-ului sesizarea Curtii Constitutionale in legatura cu un eventual conflict intre puterile statului, ca urmare a ordonantei de urgenta a Guvernului Ciolos care mentine discriminarea si inechitatea salariala.

De asemenea, o parte din instante au votat in mod expres pentru demisia Ministrului Justitiei Raluca Pruna.

Prezenta este cea mai ampla miscare din justitie de dupa 2009, cand magistratii – judecatori si procurori – evidentieaza prin adunari generale problemele din sistemul judiciar si ofera solutii pentru a avea o justitie eficienta, moderna si de calitate.

Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania sustine toate cererile magistratilor si solicita Guvernului si Parlamentului asumarea solutiilor pentru rezolvarea problemelor semnalate in Memorandumul privind justitia.

Memorandumul integral poate fi citit aici.

Lista instantelor si parchetelor de la care s-au primit pana in acest moment procesele verbale de adoptare a Memorandumului:

Instante:
1. Curtea de Apel Cluj
2. Curtea de Apel Galati
3. Curtea de Apel Oradea
4. Curtea de Apel Targu Mures
5. Curtea Militara de Apel Bucuresti
6. Tribunalul Bistrita Nasaud
7. Tribunalul Braila
8. Tribunalul Cluj
9. Tribunalul Dolj
10. Tribunalul Galati
11. Tribunalul Gorj
12. Tribunalul Hunedoara
13. Tribunalul Iasi
14. Tribunalul Maramures
15. Tribunalul Mehedinti
16. Tribunalul Mures
17. Tribunalul Neamt
18. Tribunalul Olt
19. Tribunalul Salaj
20. Tribunalul Tulcea
21. Tribunalul Valcea
22. Tribunalul Vaslui
23. Judecatoria Agnita
24. Judecatoria Baia Mare
25. Judecatoria Balcesti
26. Judecatoria Barlad
27. Judecatoria Bicaz
28. Judecatoria Bistrita
29. Judecatoria Braila
30. Judecatoria Brezoi
31. Judecatoria Buzau
32. Judecatoria Calafat
33. Judecatoria Campulung
34. Judecatoria Caransebes
35. Judecatoria Cluj-Napoca
36. Judecatoria Constanta
37. Judecatoria Costesti
38. Judecatoria Craiova
39. Judecatoria Curtea de Arges
40. Judecatoria Deta
41. Judecatoria Dragasani
42. Judecatoria Drobeta-Turnu Severin
43. Judecatoria Filiasi
44. Judecatoria Horezu
45. Judecatoria Huedin
46. Judecatoria Husi
47. Judecatoria Jibou
48. Judecatoria Macin
49. Judecatoria Moinesti
50. Judecatoria Pascani
51. Judecatoria Patarlagele
52. Judecatoria Piatra Neamt
53. Judecatoria Pitesti
54. Judecatoria Ramnicu Sarat
55. Judecatoria Ramnicu Valcea
56. Judecatoria Reghin
57. Judecatoria Roman
58. Judecatoria Segarcea
59. Judecatoria Slatina
60. Judecatoria Strehaia
61. Judecatoria Targu Bujor
62. Judecatoria Targu Jiu
63. Judecatoria Targu Neamt
64. Judecatoria Tecuci
65. Judecatoria Timisoara
66. Judecatoria Topoloveni

Parchete:
1. Parchetul de pe langa Curtea de Apel Craiova
2. Parchetul de pe langa Curtea de Apel Pitesti
3. Parchetul de pe langa Curtea de Apel Ploiesti
4. Parchetul de pe langa Tribunalul Dambovita
5. Parchetul de pe langa Tribunalul Galati
6. Parchetul de pe langa Tribunalul Hunedoara
7. Parchetul de pe langa Tribunalul Iasi
8. Parchetul de pe langa Tribunalul Ilfov
9. Parchetul de pe langa Tribunalul Prahova
10. Parchetul de pe langa Tribunalul Salaj
11. Parchetul de pe langa Tribunalul Satu Mare
12. Parchetul de pe langa Judecatoria Arad
13. Parchetul de pe langa Judecatoria Buzau
14. Parchetul de pe langa Judecatoria Deva
15. Parchetul de pe langa Judecatoria Harlau
16. Parchetul de pe langa Judecatoria Iasi
17. Parchetul de pe langa Judecatoria Jibou
18. Parchetul de pe langa Judecătoria Raducaneni
19. Parchetul de pe langa Judecatoria Reghin
20. Parchetul de pe langa Judecatoria Roman
21. Parchetul de pe langa Judecatoria Sighetu Marmatiei
22. Parchetul de pe langa Judecatoria Simleul Silvaniei
23. Parchetul de pe langa Judecatoria Urziceni
24. Parchetul de pe langa Judecatoria Valenii de Munte
25. Parchetul de pe langa Judecatoria Zalau

CONFERINȚE JURIDICE detalii aici

15 mai 2017: RED BUSINESS CONFERENCE: Poprirea - între lege și realitate. Ce-i de făcut?
16 mai 2017: Probleme dificile de dreptul sportului (ed. 1)
17 mai 2017: Probleme dificile de dreptul muncii (ed. 6). Răspunderea disciplinară. CONFERINȚA ION TRAIAN ȘTEFĂNESCU
18 mai 2017: Probleme dificile de drept fiscal (ed. 4). CONFERINȚA RADU BUFAN
19 mai 2017: Probleme dificile de drept penal și procedură penală (ed. 4). CONFERINȚA NICOLAE VOLONCIU
20 octombrie 2017: Probleme dificile de drept civil (ed. 6). CONFERINȚA VALERIU STOICA
23 noiembrie 2017: Probleme dificile de drept comercial (ed. 3). CONFERINȚA STANCIU CĂRPENARU
24 noiembrie 2017: Probleme dificile de dreptul internetului (ed. 2)

ATELIERE JURIDICE detalii aici

22 februarie 2017: Spălarea de bani. Pericole concrete și soluții de prevenire
7 martie 2017: Cum putem convinge și impune instanței naționale să adreseze o trimitere preliminară Curții de Justiție a Uniunii Europene?
15 martie 2017: Achiziții publice de la teorie la practică
16 martie 2017: Evaziunea fiscală. Aspecte controversate de drept penal și drept procesual penal
4 aprilie 2017: Probleme și soluții juridice în SPORT
6 aprilie 2017: Excepțiile de procedură penală. Examen de practică judiciară

Aflaţi mai mult despre , ,

Lasă un răspuns

Important
Vor fi validate doar comentariile publicate sub numele real şi care respectă Politica JURIDICE.ro si Condiţiile de publicare. Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare.
Return to Top ▲Return to Top ▲