Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul Uniunii Europene
Dreptul Uniunii Europene
DezbateriCărţiProfesionişti

CJUE. Cauza T-76/14. Tribunalul UE confirmă decizia Comisiei de validare a angajamentelor Thomson Reuters privind remedierea abuzului său de poziție dominantă pe piața fluxurilor consolidate de date în timp real


16 septembrie 2016 | JURIDICE.ro
Secţiuni: CJUE, Concurență, Content, Dreptul Uniunii Europene
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Joi, 15 septembrie 2016, Curtea de Justiție a Uniunii Europene a dsat publicității următorul comunicat:

”«Fluxurile consolidate de date în timp real» furnizează băncilor și instituțiilor financiare date privind piața provenind din diferite surse. Instituțiile bancare și financiare utilizează aceste date în multiple aplicații și programe informatice pentru efectuarea de tranzacții și pentru monitorizare.

O anchetă inițiată de Comisie în anul 2009 a arătat că Thomson Reuters, o întreprindere canadiană, ocupa o poziție dominantă pe piața mondială a fluxurilor consolidate de date în timp real. În această privință, Comisia a considerat că „codurile instrumentelor financiare” ale Thomson Reuters (coduri alfanumerice scurte dezvoltate pentru identificarea valorilor mobiliare și a locului de tranzacționare a acestora – RIC) creau obstacole importante pentru clienții care doreau schimbarea furnizorului. Potrivit Comisiei, Thomson Reuters interzicea clienților săi să utilizeze RIC pentru a extrage date din fluxurile consolidate de date în timp real propuse de alți furnizori și împiedica terții, precum și furnizorii concurenți să creeze și să actualizeze tabele de corespondență care încorporau RIC cu scopul de a permite o interacțiune între sistemele clienților săi și fluxurile consolidate de date în timp real provenite de la alți furnizori. Prin urmare, Comisia a concluzionat că exista un abuz de poziție dominantă.

Printr-o decizie din 2012 [1], Comisia a acceptat angajamentele propuse de Thomson Reuters în vederea remedierii acestui abuz de poziție dominantă. Thomson Reuters a propus printre altele să acorde clienților săi licențe pentru a le permite să utilizeze RIC în vederea extragerii de date din programele furnizorilor concurenți. Thomson Reuters s-a angajat de asemenea să furnizeze informațiile necesare pentru a permite clienților săi să stabilească corespondențe între RIC și sistemul de codare al furnizorilor concurenți cu scopul schimbării furnizorului.

Morningstar, un concurent al Thomson Reuters care propune servicii de fluxuri consolidate de date în timp real clienților din lumea întreagă, contestă decizia Comisiei. Potrivit Morningstar, furnizorii concurenți sunt excluși în mod expres de la obținerea unei licențe și nu pot nici să folosească RIC pentru un titular de licență. Cu alte cuvinte, furnizorii concurenți ar fi în incapacitatea de a propune un serviciu în totalitate comparabil și concurent. Morningstar solicită așadar Tribunalului Uniunii Europene să anuleze decizia Comisiei.

În hotărârea sa pronunțată astăzi, Tribunalul arată mai întâi că angajamentele Thomson Reuters vizează, în esență, posibilitățile oferite clienților de a schimba furnizorul, fie prin mijloace proprii, fie în colaborare cu un dezvoltator terț. Aceștia pot astfel să colaboreze și să se sprijine reciproc în elaborarea tabelelor de corespondență prin intermediul licențelor propuse de Thomson Reuters. Comisia a apreciat așadar că Thomson Reuters nu trebuia în mod necesar să includă concurenții săi în termenii licențelor pentru a remedia abuzul de poziție dominantă. Comisia a considerat în plus în mod întemeiat că faptul de a acorda concurenților Thomson Reuters accesul la RIC depășea ceea ce era necesar pentru a răspunde preocupărilor sale în materie de abuz de poziție dominantă.

Pe de altă parte, Tribunalul arată că Thomson Reuters a oferit clienților și dezvoltatorilor terți posibilitatea de a întocmi tabele de corespondență între codurile RIC și sistemul de simboluri utilizat de noul furnizor, astfel încât modificările care trebuie aduse aplicațiilor să nu fie excesiv de oneroase. Aceste angajamente permit așadar un real progres pentru clienții Thomson Reuters, întrucât, în lipsa necesității unei modificări profunde a aplicațiilor informatice, aceștia nu trebuie să suporte costuri prohibitive cu ocazia unei eventuale schimbări a furnizorului.

Tribunalul concluzionează că angajamentele propuse de Thomson Reuters au fost corect evaluate ca fiind de natură să răspundă preocupărilor Comisiei, astfel încât aceasta nu a săvârșit nicio eroare vădită de apreciere prin acceptarea acestor angajamente.”


[1] Decizia C(2012) 9635 a Comisiei din 20 decembrie 2012 privind o procedură în temeiul articolului 102 TFUE și al articolului 54 din Acordul privind SEE [Cazul COMP/D2/39.654 – Codurile instrumentelor financiare ale Reuters (RIC)].


Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Cont profesional
JURIDICE Comunicare









Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
Privacy
Politica
Utilizare
Publicare
Despre noi
Secţiuni
Servicii
Contact
© 2003-2023 J JURIDICE.ro