Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

DNA. Luare de mită, abuz în serviciu, spălare de bani. Reținere, control judiciar


19 septembrie 2016 | Georgiana-Camelia LUCIU

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro
Georgiana-Camelia Luciu

Georgiana-Camelia Luciu

DNA. Luare de mită, abuz în serviciu, spălare de bani. Reținere, control judiciar.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 15 septembrie 2016, a următorilor inculpați:
B. G., director general al Compania Națională Loteria Română (CNLR), la data faptelor sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
luare de mită și
abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave;
R. O., la data faptelor șef Serviciu Achiziții în cadrul CNLR, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
luare de mită în formă continuată;
abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave și
spălare de bani în formă continuată.

De asemenea, s-a pus în mișcare acțiunea penală și s-a dispus măsura controlului judiciar pentru 60 de zile, începând cu data de 15 septembrie 2016, față de următorii inculpați:
O. C., referent în cadrul CNLR – Serviciului Achiziții și membru al comisiei de evaluare a ofertelor, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave și
luare de mită;
N. I. C., asociat și administrator de drept al unei firme, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de:
– complicitate la spălare de bani în formă continuată.

În aceeași cauză se efectuează acte de urmărire penală și față de alte persoane, având calitatea de suspecți, respectiv:
L. R. L., director executiv al CNLR, la data faptei, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de:
abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave;
G. D., șef Birou Transport în cadrul CNLR, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de:
abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave;
S. N. V., administrator al unei societăți comerciale cu activitate de comercializare autovehicule, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
– complicitate de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave și
spălare de bani în formă continuată;
B. C. B., administrator de firmă, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de:
– complicitate la abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave;
B. A. L., fiica primului menționat, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
– complicitate la luare de mită și
spălare de bani;
B. M., asociat și administrator de drept al unei firme, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de:
– complicitate la spălare de bani.

În ordonanțele procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe ce conturează următoarea stare de fapt:
La data de 17 mai 2010, conducerea Companiei Naționale Loteria Română a atribuit unei societăți comerciale cu activitate de comercializare autovehicule (dealer auto), administrată de suspectul S. N. V., un contract de furnizare de 182 de autovehicule în sistem buy-back, în valoare de 13.386.378,73 lei pentru înlocuirea parcului auto al Loteriei Române. Contractul a fost inițiat, fundamentat și atribuit cu încălcarea prevederilor legale, prin licitație trucată anume pentru a favoriza respectiva societate comercială care a vândut astfel, Loteriei Române, autovehicule la un preț substanțial mai mare decât prețul pieței.
De exemplu, inculpații B. G., R. O. și suspectul L. R. au inițiat procedura de achiziție fără a estima valoarea contractului de achiziție pe baza unor calcule care să aibă în vedere toate sumele plătibile; nu a fost întocmit un studiu de piață pentru determinarea valorii estimate a autovehiculelor noi achiziționate; nu a fost determinată nici valoarea estimată a parcului auto vechi al CNLR care urma a fi predat în sistem buy-back; nu a luat în calcul pentru determinarea valorii estimate a achiziției cheltuielile suplimentare – cu RCA, Casco, mentenanță – prevăzute în documente.
De asemenea, s-au preluat de la S. N., reprezentantul dealerului auto, specificațiile tehnice ale autoturismelor comercializate de această societate comercială – date care ulterior au fost introduse în caietul de sarcini, iar în fișa de date a achiziției s-a impus introducerea unor condiții restrictive de participare, în scopul eliminării concurenței.
Prin inițierea, atribuirea și derularea acestui contract a fost creat un prejudiciu în dauna Companiei Naționale Loteria Română estimat la valoarea de 2.314.707 lei.
În schimbul atribuirii contractului de schimbare a parcului auto al Loteriei Române, persoane din conducerea Loteriei române au primit sume de bani și bunuri după cum urmează:
În calitate de șef Serviciu Achiziții în cadrul CNLR și în calitate membru în comisia de evaluare a ofertelor, inculpatul R. O. a pretins, la sfârșitul anului 2009 și începutul anului 2010, pentru sine și pentru alții suma de 1.500.000 lei, 4 autovehicule noi, respectiv un autovehicul marca Cadillac; un autovehicul marca Hummer; un autovehicul marca Opel și un autovehiculului marca BMW și un număr de 182 de autovehicule second hand rezultate din contractul de înlocuire a parcului auto în sistem buy back, din care a primit:
– suma totală de 1.081.061,96 lei, în perioada iulie-septembrie 2010 (bani remiși din conturile societății administrate de S. N. V. în contul unei firme aparținând lui R. O.
– 4 autovehicule noi respectiv un autovehicul marca Cadillac în sumă de 160.682,99 lei; un autovehicul marca Hummer în valoare de 139.364,72 lei; un autovehicul marca Opel în valoare de 59.380,80 lei și un autovehiculului marca BMW în valoare de 139.230 lei;
– autovehicule second hand în valoare de 1.179.029,68 lei, în perioada septembrie 2010 – ianuarie 2011
Din cele patru autovehicule preluate de R. O., în cursul lunii iulie 2010, B. G., director general al CNLR a primit, prin intermediul fiicei sale, suspecta B. L. și pentru aceasta, autovehicul marca BMW în valoare de 139.230 lei.
Din cele patru autovehicule preluate de R. O., suspecta O. C., referent în cadrul CNLR și membru al comisiei de evaluare a ofertelor, a primit, în cursul lunii septembrie 2010, un autovehicul marca Opel în valoare de 59.380,80 lei, pe care l-a înmatriculat pe numele unei persoane din familie. Anterior, aceasta acceptase promisiunea de a primi acest bun în schimbul consemnării unor date nereale în documentația legată de licitație.
Pentru a ascunde adevărata proveniență a bunurilor/banilor ce fac obiectul infracțiunii de luare de mită, inculpatul R. O., folosindu-se de două firme pe care le controla prin intermediul suspecților N. I. C. și B. M., a preconstituit relații comerciale nereale, vizând prestării de servicii fictive.
În acest sens, R. O. în înțelegere S. N. V., a creat în sarcina societății administrate de ultimul menționat, beneficiară a contractului cu loteria, o „datorie” fictivă, prin întocmirea unor contracte care atestau operațiuni nereale (efectuarea unor servicii IT care nu s-au executat). Astfel, s-a creat aparența că banii nu ar fi fost primiți drept mită, ci în contul unor servicii IT, neprestate în realitate.
În același mod s-a procedat și cu mascarea mitei constând în cele patru autovehicule. Inițial, o sumă echivalentă cu valoarea acestora a fost transferată în conturile dealerului auto, însă, după câteva zile, suma a fost restituită sub pretextul achitării unor servicii IT neefectuate.
În paralel, după preluarea autovehiculelor învechite de la CNLR (în baza contractului de buy-back), societatea dealer auto a emis către una din firmele controlate de R. O. un număr de 182 de facturi fiscale (câte una pentru fiecare autovehicul primit de la CNLR în sistem buy back) în valoare de 1.212.935 lei.
Cu toate acestea, firma controlată de R. O. nu a achitat decât suma de 33.905 lei.
Așadar, conform înțelegerii, S. N. V. i-a remis lui R. O., la o suma simbolică, și autovehiculele second-hand preluate în baza contractului buy-back. Apoi, a fost inventat un sistem de stingere a datoriei cu care firma lui R. O. figura în evidențele contabile ale dealerului auto.

Inculpaților B. G. și R. O., precum și celorlalți suspecți li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 și 309 Cod de procedură penală.

Inculpații B. G. și R. O. au fost prezentați, la data de 16 septembrie 2016, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile, la Tribunalul București.

B. G. și R. O. au mai fost trimiși în judecată într-o altă cauză, în calitate de persoane cu funcții de conducere în cadrul C.N. Loteria Română S.A. (detalii în comunicatul 2076/VIII/3 din 30 decembrie 2015).

Punerea în mișcare a acțiunii penale și efectuarea urmăririi penale sunt etape ale procesului penal reglementate de Codul de procedură penală, activități care nu pot, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

:: sursa: www.pna.ro

Georgiana-Camelia Luciu

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii