Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 

DIICOT. Constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de persoane, trafic de minori, trafic de substanțe psihoactive, proxenetism. Reținere
19.09.2016 | Georgiana-Camelia LUCIU

JURIDICE - In Law We Trust
Georgiana-Camelia Luciu

Georgiana-Camelia Luciu

DIICOT. Constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de persoane, trafic de minori, trafic de substanțe psihoactive, proxenetism. Reținere.

La datele de 15 septembrie 2016 şi 16 septembrie 2016, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală au dispus reţinerea pentru o perioadă de 24 de ore a inculpaţilor P. M. G., S. C., T. G., Z. P., O. M. M., G. M., V. V. I., C. Ș. G., N. M. A., C. A. M., I. M., C. V., G. A., S. I. A. şi B. F. I., pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de persoane, în formă continuată, trafic de minori în formă continuată, trafic de substanțe psihoactive în formă continuată, proxenetism în formă continuată.

În cauză există suspiciunea rezonabilă că, începând cu luna decembrie 2015 până în prezent, inculpaţii V. V. I., N. M. A., O. M. M., T. G., G. M., P. M. G., Z. P., C. Ș. G., S. C., C. A. M., I. M., C. V., G. A. și S. I. A. au constituit un grup infracţional organizat, în vederea comiterii de infracţiuni, respectiv au derulat, pe raza municipiilor Bucureşti, Craiova, Constanţa, Sibiu şi Cluj Napoca, activităţi de recrutare, transportare, adăpostire, transferare şi primire, în scopul exploatării sexuale a mai multor persoane de sex feminin, minore şi majore, prin constrângere fizică şi psihică, prin utilizarea de violenţe fizice şi verbale şi profitând de vădita stare de vulnerabilitate a victimelor (generată de factori ca vârsta fragedă, de lipsa experienţei de viaţă, de situaţia materială precară, existența unor copii minori în întreținere, de lipsa de educaţie şi instruire, de lipsa ocrotirii părinteşti ori de dependenţa de substanţe interzise), exercitând asupra acestora o supraveghere permanentă şi o menţinere în stare de dependenţă prin administrarea de substanţe cu efecte psihoactive, achiziţionate de la inculpatul B. F. I. zis „Bătrânu”, obţinând foloase patrimoniale importante din constrângerea victimelor la practicarea prostituţiei.
În ceea ce privește rolurile membrilor grupării infracționale, din probele administrate a rezultat că inculpatul V. V. I., în calitate de lider al grupului, a coordonat întreaga activitate infracțională rolul acestuia constând în exercitarea de acte de violență asupra persoanelor exploatate sexual și de procurare a substanțelor psihoactive pe care le-a oferit spre consum persoanelor exploatate sexual.

Deși inițial, persoanele vătămate au practicat prostituția fără ca asupra lor să se exercite acte de amenințare sau violențe, pe parcurs inculpatul V. V. I. a exercitat acte de violență fizică și amenințări. Acest comportament violent al inculpatului a fost manifestat și cu privire la membrii grupării infracționale Astfel, inculpatul V. V. I. a exercitat acte de violență şi asupra inculpatului P. M. G., cu scopul de a-l determina să nu părăsească locuința din municipiul Cluj-Napoca. 
Inculpata N. M. A., sub coordonarea inculpatului V. V. I., a recrutat și transportat persoanele de sex feminin exploatate sexual, minore și majore, a postat anunțuri pe site-urile de socializare și a închiriat apartamentele folosite la practicarea prostituției unde au fost adăpostite persoanele exploatate sexual. De asemenea, inculpata obținut sume de bani din practicarea prostituției.
Inculpatul O. M. M. a desfășurat activități de recrutare a persoanelor exploatate sexual și obținut sume de bani din practicarea prostituției. În vederea comiterii activităților infracționale, inculpatul a creat relații cu persoane capabile de a racola tinere. Astfel, inculpații G. M. și P. M. G. au avut sarcina de a racola persoane de sex feminin dispuse să practice prostituția, cei doi având roluri bine stabilite.
Astfel, inculpatul G. M. avea rolul de a aborda persoanele de sex feminin dispuse să practice prostituția, iar inculpatul P. M. G. avea rolul de lover boy. După ce intrau în anturajul inculpaților P. M. G. și G. M., persoanelor de sex feminin, indiferent că erau minore sau majore, li se oferea perspectiva câștigării unor sume importante de bani din practicarea prostituției în măsura în care această activitate era realizată sub coordonarea inculpatului V. V. I.
Inculpatul T. G. zis „unchiul Gheorghe”, a fost folosit de către inculpatul V. V. I. ca element de presiune asupra persoanelor exploatate sexual. De asemenea, în mod constant, sume de bani din practicarea prostituției i-au fost transferate inculpatului T. G., care era și un sfătuitor al inculpaților V. V. I. și N. M. A.
Inculpatul Z. P. a adus aportul la gruparea infracțională prin intermediul unei persoane de sex feminin care desfășura activități de prostituție, şi pe care inculpatul a plasat-o în locațiile în care își desfășurau activitatea persoanele exploatate sexual de către inculpatul V. V. I.
Inculpatul C. Ș. G. a avut rolul de a supraveghea activitatea de exploatare sexuală a persoanelor, de a exercita acte de violență asupra persoanelor vătămate. În condițiile în care inculpatul P. M. G. a părăsit locațiile în care erau exploatate sexual persoanele de sex feminin, inculpatul V. V. I. l-a impus pe inculpatul C. Ș. G. ca iubit al unei minore pentru a crea o dependență a acesteia de gruparea infracțională.
Inculpatul S. C. a adus aportul la gruparea infracțională prin recrutarea unei minore, concubina inculpatului. Scopul inculpatului S. C. a fost acela de a obține sume de bani necesare cumpărării de droguri.
Inculpaţii C. A. M. şi S. I. A. au sprijinit grupul infracțional organizat prin plasarea sub autoritatea inculpatului V. V. I. a unor martore şi persoane vătămate.
Inculpații I. M. și C. V. au avut rolul de a primi spre creștere, în schimbul unor sume de bani, copiii a două persoane vătămate, activitatea de exploatare sexuală desfășurată de către grupul infracţional fiind înlesnită prin scoaterea din zona de preocupării a persoanelor vătămate a activităților de creștere și educare a minorilor.
Inculpata G. A. a acceptat situația traficării fiicei sale de către membrii grupului și i-a îndemnat pe aceștia să continue activitatea de exploatare sexuală a fiicei sale minore. Activitatea inculpatei G. A. a fost determinată de interesul obținerii unor sume de bani rezultat în urma practicării prostituției. 

Acţiunea a fost efectuată împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei de Combatere a Criminalității Organizate.

Acțiunea a beneficiat de suportul de specialitate al Direcţiei Operaţiuni Speciale.

La acţiune au participat și luptătorilor din cadrul Batalionului Special de Intervenţie a Jandarmeriei Române şi DGASPC – Sectorul 1 București.

Pe întreg parcursul procesului penal, suspecţii şi inculpaţii beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.

:: sursa: www.diicot.ro

Georgiana-Camelia Luciu

Aflaţi mai mult despre , , , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]

JURIDICE recomandă e-Consultanta, consultantul tău personal în finanţare


Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.