« Secţiuni « Articole « RNSJOpiniiPovestim cărţi
Opinii

Despre procurori (5)
19.09.2016 | Elena HACH

JURIDICE - In Law We Trust ZRVP
Elena Hach

Elena Hach

Problemă:
Procedura de numire în funcţiile de conducere din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie presupune implicarea ministrului Justiţiei, ceea ce afectează independenţa ce trebuie să caracterizeze întregul corp al magistraţilor.

Modalităţi de rezolvare:
– Aplicarea prin analogie a procedurii de numire în funcţiile din cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, procedură ce implică doar Consiliul;
– Schimbarea competenţei de a efectua propuneri pentru funcţiile de conducere din cadrul ÎCCJ şi PÎCCJ în favoarea plenului CSM.

Argumente
Intervenţia ministrului justiţiei, ce prin ministerul pe care îl reprezintă face parte din componenţa constituţională a Guvernului, o altă putere decât cea judecătorească, în procedura de numirea în funcţiile din cadrul PÎCCJ creează sentimentul că noi, procurorii nu suntem independenţi ca şi judecătorii, şi, deşi facem parte alături de ei din autoritatea judecătorească, în cazul nostru, reala separaţie a puterilor nu este garantată.

Pentru a înlătură această slăbiciune a sistemului, spunem că şi noi, prin cei mai înalţi reprezentanţi trebuie să fim feriţi de orice alăturare ce se doreşte a fi făcută puterii politice.

În ceea ce priveşte competenţa de numire în aceste funcţii, cele mai înalte ale sistemului judiciar, aceasta trebuie să aparţină plenului CSM, cu atât mai mult cu cât, atât preşedintele ÎCCJ şi procurorul general al PÎCCJ, sunt membri de drept ai Consiliului.

Procuror Elena Hach

 
Secţiuni: Opinii, Selected | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill
Concurs eseuri ZRVP

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD