Varia
JURIDICE
PLATINUM+ PLATINUM Signature     

PLATINUM ACADEMIC
GOLD                       

VIDEO STANDARD
BASIC

Compunerea completului de judecata care solutioneaza, in prima instanta, cererile de arestare provizorie la extradare
17.11.2006 | JURIDICE.ro, Alina Matei

JURIDICE - In Law We Trust

C a t r e

PRESEDINTELE INALTEI CURTI DE CASATIE SI JUSTITIE

In temeiul art. 414 indice 2 alin. 1 din Codul de procedura penala si art. 25 lit. a din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciara, republicata, va sesizez cu

RECURS IN INTERESUL LEGII

in vederea interpretarii si aplicarii unitare a dispozitiilor legale privind compunerea completului de judecata care solutioneaza, in prima instanta, cererile de arestare provizorie in procedura judiciara de extradare.

Examenul jurisprudentei actuale, in materie penala evidentiaza doua orientari cu privire la acest aspect, si, prin urmare, caracterul neunitar al practicii judiciare, astfel:

1. Pentru judecarea in prima instanta a cererilor de arestare provizorie in procedura de extradare, prevazuta de Legea nr. 302/2004, modificata si completata, se constituie la curtile de apel, complete compuse din doi judecatori (Anexele nr. 1 – 23).

2. Cererile de arestare provizorie in vederea extradarii potrivit Legii nr. 302/2004, modificata si completata, se judeca in prima instanta, la curtile de apel, in complet format dintr-un singur judecator (Anexele nr. 24 – 45 ).

Inalta Curte de Casatie si Justitie s-a pronuntat in acelasi sens prin deciziile Sectiei penale nr. 4843 din 16 august 2006, nr. 6248 din 26 octombrie 2006 si nr. 6460 din 4 noiembrie 2006 (Anexele nr. 46 – 48 ).

Instanta suprema a apreciat ca, prin intrarea in vigoare a Legii nr. 247/2005, dispozitiile Legii nr. 302/2004 privind compunerea completului de judecata au fost abrogate, asa incat compunerea completului este stabilita de noua lege, respectiv un judecator.

Apreciez ca ultima solutie este cea legala.

Potrivit art. 44 alin. 2 din Legea nr. 302/2004, privind cooperarea judiciara internationala in materie penala, cererea de extradare se solutioneaza de sectia penala a curtii de apel competente, in complet format din doi judecatori.

Conform art. 45 alin. 3 din acelasi act normativ, modificat prin Legea nr. 224/2006, arestarea provizorie in vederea extradarii se dispune si este prelungita de acelasi complet investit cu solutionarea cererii de extradare.

Pe de alta parte, potrivit art. 54 alin. 1 din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciara, republicata, asa cum a fost modificata prin Legea nr. 247/2005, intrata in vigoare la 25 iulie 2005, cauzele date in competenta in prima instanta a judecatoriei, tribunalului si curtii de apel se judeca de un singur judecator, cu exceptia cauzelor privind conflictele de munca si de asigurari sociale.

Potrivit art. XIII din titlul XVI din Legea nr. 247/2005 privind reforma in domeniile proprietatii si justitiei precum si unele masuri adiacente, legiuitorul a stipulat ca la data intrarii in vigoare a prezentei legi, orice dispozitie contrara se abroga.

Legea nr. 302/2004 privind cooperarea judiciara internationala in materie penala, are caracterul unei legi speciale in raport de reglementarile Codului penal, Codului de procedura penala si Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciara.

Principiul care guverneaza eficienta in timp a legii penale este cunoscut sub numele de principiul activitatii legii penale, potrivit caruia legea penala este activa, aplicandu-se numai infractiunilor savarsite in timpul cat se afla in vigoare.

Legea penala inceteaza sa mai fie activa, adica sa aiba eficienta si, implicit, sa se mai aplice, din momentul iesirii din vigoare.

Printre modalitatile de iesire din vigoare a unei legi penale este si abrogarea expresa.

Avand in vedere succesiunea in timp a celor doua acte normative, respectiv o lege organica ulterioara legii speciale, precum si tehnica legislativa folosita in continutul noii legi – abrogarea expresa indirecta – se constata ca incepand cu data de 25 iulie 2005, dispozitiile privind compunerea completului de judecata cuprinse in art. 44 alin. 2 din Legea nr. 302/2004 au fost abrogate prin prevederile mentionate in Legea nr. 247/2005.

Astfel, cererile de arestare provizorie in vederea extradarii, precum si cele de prelungire a acestei stari se solutioneaza in complet format dintr-un singur judecator.

Pe de alta parte, potrivit art. 197 alin 2 si 3 din Codul de procedura penala, dispozitiile referitoare la compunerea instantei sunt prevazute sub sanctiunea nulitatii absolute, sanctiune care nu poate fi inlaturata in nici un mod, poate interveni in orice stare a procesului si trebuie considerata de instanta din oficiu.

Asadar, sanctiunea nerespectarii dispozitiilor referitoare la compunerea completului de judecata constituie, in toate cazurile, nulitatea absoluta a hotararii pronuntate cu incalcarea dispozitiilor art. 44 alin. 2 din Legea nr. 302/2004 sau a art. 54 alin. 1 din Legea nr. 304/2004, republicata.

Avand in vedere cele expuse, va solicit sa constatati ca aceasta problema de drept a primit o solutionare diferita din partea instantelor judecatoresti si, printr-o decizie obligatorie sa stabiliti modul unitar de interpretare si aplicare a dispozitiilor legale.

PROCUROR GENERAL
Laura Codruta K?vesi

Aflaţi mai mult despre

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]

JURIDICE recomandă e-Consultanta, consultantul tău personal în finanţare


Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.