Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept civil
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Cornel Popa: E o modalitate de reprimare a chilipirului…


27 septembrie 2016 | JURIDICE.ro
Secţiuni: Drept civil, SELECTED
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Av. Cornel Popa, Partner ȚUCA ZBÂRCEA & ASOCIAŢII, a adus în discuție, în cadrul dezbaterii Vătămare (din culpă?) a libertății de a contracta: LEZIUNEA, organizată de Societatea de Științe Juridice, momentul în care se pune problema încheierii unui contract din perspectiva leziunii sub incidența Noului Cod Civil.

Cornel Popa: „În momentul în care am citit prima dată textele de la leziune din Noul Cod Civil, am avut senzația că e un fel de, e o modalitate de reprimare a chilipirului, potrivit noii reglementări și că persoanele care, nu știu, poate că înainte vremea sub imperiul Vechiului Cod Civil, ar fi avut tenția să cedeze cu ușurință ideii sau unei propuneri de a cumpăra sau de a tranzacționa diverse bunuri sau servicii în condiții economice deosebit de favorabile. Acum, trebuie să se gândească de două ori dacă este bine să o facă. Practic, din perspectiva mea ca avocat care e implicat și în, nu știu, în arbitraje comerciale dar și în negocierea unor contracte comerciale. Noi suntem obligați să tragem anumite concluzii din aceste texte legale cu privire la conduita care este recomandată părților nu doar în momentul în care ne aflăm în fața unei instanțe de judecată, în fața unui judecător. Deci, cu privire la momentul în prealabil, așa cum bine ați întrebat, în momentul în care se pune problema încheierii unui contract. În momentul în care se pune problema încheierii unui contract, practic aceste texte cu privire la leziune, invită părțile la prudență și invită părțile la explorare, invită părțile la demersuri făcute în scopul de a-și cunoaște partenerul contractual și de a afla informații despre situația financiară a acestuia. În momentul în care avem de a face cu un posibil cocontractant aflat într-o situație financiară dificilă, e cazul, din păcate, sau nu știu, este cazul, fără niciun fel de calificare, să se aprindă niște beculețe. Pentru că o dată există un anume risc, într-adevăr, ca la un moment dat cineva, în interiorul acestui termen de prescripție de un an de zile prevăzut pentru leziune pentru acțiunea în care sancționează leziunea ca viciu de consimțământ, să se invoce această problemă sau există, nu trebuie uitat că textele cu privire la leziune nu sunt izolate din perspectiva posiblității de a obține desființarea unor contracte. Avem texte care sancționează dezechilibrul între prestații și aici mă refer în principal la zona în care am mai multă experiență, la zona contractelor între profesioniști în materie de insolvență. În materie de insolvență este un text expres care sancționează fără aceste calificări pe care le vedem în textele din Codul Civil, contractele încheiate în termen de, dacă nu mă înșel, 6 luni înainte de deschiderea procedurii insolvenței, dar care ascunde un dezechilibru financiar semnificativ între prestațiile părților. Deci, da, concluzia este că în momentul în care am de a face cu un contractant, oare sunt în negocieri și el știu că are probleme financiare, trebuie să fiu atent. Pentru că pot să mă aflu între această scilă și caribdă, scila a Codului Civil și caribda a Legii insolvenței, care e o procedură pe care o vedem foarte des folosită și uneori, chiar manevrată, am constatat în practică, inclusiv în scopul de a obține desființarea unor contracte pentru care nu am alte remedii.

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Cont profesional
JURIDICE Comunicare

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
Privacy
Politica
Utilizare
Publicare
Despre noi
Secţiuni
Servicii
Contact
© 2003-2023 J JURIDICE.ro