« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Asigurări
CărţiProfesionişti
Millenium Insurance Broker
 

Natura juridica a actiunii in regres exercitate de asigurator impotriva persoanelor culpabile de producerea unui accident – Solutia
20.03.2007 | JURIDICE.ro, Alina Matei

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

INALTA CURTE DE CASATIE SI JUSTITIE
– SECTIILE UNITE –

DECIZIA Nr. XXIII
din 19 martie 2007

Publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 123/15.02.2008

Dosar nr. 40/2006

Sub presedintia domnului profesor univ. dr. Nicolae Popa, presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Inalta Curte de Casatie si Justitie, constituita in Sectii Unite, in conformitate cu dispozitiile art. 25 lit. a) din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciara, republicata, s-a intrunit pentru a examina recursul in interesul legii, declarat de procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, referitor la natura juridica a actiunii in regres exercitata de asigurator impotriva persoanelor culpabile de producerea unui accident.

Sectiile Unite au fost constituite cu respectarea dispozitiilor art. 34 din Legea nr. 304/2004, republicata, fiind prezenti 91 de judecatori din totalul de 116 aflati in functie.

Procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a fost reprezentat de procurorul Antoaneta Florea.

Reprezentanta procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a sustinut recursul in interesul legii, cerand sa fie admis, in sensul de a se stabili ca, in raport cu dispozitiile art. 2 din Legea nr. 32/2000 privind societatile de asigurare si supravegherea asigurarilor, natura juridica a actiunii in regres exercitata de asigurator impotriva persoanelor culpabile de producerea unui accident este comerciala, iar nu civila.

SECTIILE UNITE,

deliberand asupra recursului in interesul legii, constata urmatoarele:

In practica instantelor judecatoresti nu exista un punct de vedere unitar in stabilirea naturii juridice a actiunii in regres exercitate de asigurator, societate de asigurare, impotriva persoanelor culpabile de producerea unui accident.

Astfel, unele instante au considerat ca o asemenea actiune, formulata de asigurator impotriva persoanelor culpabile de producerea unui accident, are natura juridica civila si nu comerciala, invocand dispozitiile art. 2 din Legea nr. 32/2000 privind activitatea de asigurare si supravegherea asigurarilor, potrivit carora actiunea in regres este inclusa in "activitatea de asigurare", distincta de operatiunea de "asigurare", a carei semnificatie este explicata la pct. 3 din acelasi articol, singura ce constituie fapta de comert obiectiva, in sensul prevederilor art. 3 pct. 17 din Codul comercial, susceptibila sa atraga incidenta legii comerciale.

S-a relevat ca din moment ce "activitatea de regres" este inclusa in reglementarea prevazuta la art. 2 lit. A pct. 1 din Codul comercial, in cadrul careia i se da semnificatia unei activitati de asigurare, nu poate fi considerata, in acelasi timp, ca ar intruni si trasaturile faptei de comert la care se refera art. 3 pct. 17 din Codul comercial.

S-a apreciat, de asemenea, ca intr-un astfel de caz nu sunt aplicabile nici dispozitiile art. 4 din Codul comercial, referitoare la faptele de comert subiective, deoarece in insusi continutul acestui text de lege se precizeaza ca obligatiunile unui comerciant intra sub incidenta sa numai "daca nu sunt de natura civila sau daca contrariul nu rezulta din insusi actul".

In fine, s-a argumentat ca subrogarea asiguratorului in drepturile asiguratului, in conformitate cu art. 22 din Legea nr. 136/1995 privind asigurarile si reasigurarile in Romania, nu poate imprima natura comerciala dreptului sau la repararea prejudiciului cauzat prin fapta ilicita, intemeiat pe dispozitiile art. 998-999 din Codul civil, cat timp acest drept este prin excelenta civil, nefiind nascut dintr-o activitate cu caracter comercial.

Alte instante, dimpotriva, au apreciat ca actiunea societatii de asigurare, prin care solicita obligarea persoanelor culpabile de producerea unui accident la plata de despagubiri, in limita sumelor achitate tertilor carora li s-a cauzat prejudiciul, are natura comerciala.

In sprijinul acestui punct de vedere au fost invocate dispozitiile art. 2 din Legea nr. 32/2000 privind activitatea de asigurare si supravegherea asigurarilor, relevandu-se ca atribuirea, in cadrul pct. 1 de sub lit. A a acestui articol, a semnificatiei de "activitate de asigurare" activitatii de regres, imprima caracter comercial actiunii in regres avand ca obiect recuperarea sumelor de bani platite de asigurator cu titlu de despagubiri asiguratului, ca urmare a producerii accidentului pentru care s-a asigurat.

S-a mai argumentat ca, in raport cu prevederile art. 6 si 56 din Codul comercial, actele de asigurare, chiar daca au caracter de fapte de comert numai pentru asigurator, sunt supuse legii comerciale pentru toti contractantii.

Ca urmare, s-a motivat ca, din moment ce, in cadrul actiunii in regres ce tinde la solutionarea raporturilor juridice dintre parti reglementate prin lege, astfel cum ele decurg nu numai din faptul producerii accidentului de catre persoana culpabila, ci si din contractul de asigurare ce a fost incheiat anterior, natura juridica a litigiului prin care asiguratorul se subroga in drepturile asiguratului sau ale beneficiarului contra celor raspunzatori de producerea pagubei nu poate fi decat comerciala.

Aceste din urma instante au interpretat si au aplicat corect dispozitiile legii.

Potrivit art. 22 alin. 1 din Legea nr. 136/1995 privind asigurarile si reasigurarile in Romania, astfel cum a fost modificat prin art. I pct. 10 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 61/2005, "in limitele indemnizatiei platite, asiguratorul este subrogat in toate drepturile asiguratului sau ale beneficiarului asigurarii contra celor raspunzatori de producerea pagubei, cu exceptia asigurarilor de persoane, iar in cazul in care in vigoare era o asigurare obligatorie de raspundere civila pentru pagube produse prin accidente de autovehicule si impotriva asiguratorului de raspundere civila, in limitele obligatiei acestuia, conform art. 54 alin. 2 si 3".

Pe de alta parte, prin art. 3 pct. 17 din Codul comercial, sunt considerate "ca fapte de comert" si "asigurarile, chiar mutuale, in contra daunelor si asupra vietii", iar, in conformitate cu prevederile art. 6 alin. 1 din acelasi cod, "asigurarile de lucruri sau stabilimente care nu sunt obiectul comertului si asigurarile asupra vietii sunt fapte de comert numai in ce priveste pe asigurator".

Asa fiind, in raport cu prevederile art. 56 din Codul comercial, potrivit carora "daca un act este comercial numai pentru una din parti, toti contractantii sunt supusi, in cat priveste acest act, legii comerciale, afara de dispozitiile privitoare la persoana chiar a comerciantilor si de cazurile in care legea ar dispune altfel", se impune ca si actiunea in regres exercitata de asigurator, ca urmare a subrogarii sale in drepturile asiguratului, sa fie supusa legii comerciale, cu privire la toti contractantii, deoarece asigurarea ce a fost incheiata constituie fapta de comert in ceea ce il priveste pe asigurator.

Invocarea raspunderii civile delictuale a tertului, in baza dispozitiilor art. 998 si 999 din Codul civil, aplicabile in conformitate cu prevederile art. 1 alin. 2 din Codul comercial, nu poate imprima caracter civil actiunii in regres exercitate de asigurator, atata vreme cat aceasta actiune, indreptata impotriva tertului vinovat de producerea accidentului, isi are temeiul in contractul de asigurare, iar caracterul de act comercial al asigurarii, in ceea ce il priveste pe asigurator, atrage incidenta legii comerciale, potrivit art. 56 din Codul comercial, fata de toti contractantii.

Caracterul comercial al unui astfel de litigiu este impus si de incidenta principiului accesorialitatii, potrivit caruia faptele civile dobandesc caracter comercial datorita stransei lor legaturi cu un fapt calificat de lege ca fiind comercial, cum sunt delictele si cvasidelictele in materie comerciala, facand posibila aplicarea normelor de drept civil material, in cadrul unui litigiu comercial, fara sa il transforme intr-un litigiu civil.

De altfel, dispozitia art. 2 lit. A pct. 1 din Legea nr. 32/2000, prin care "activitatea de regres si de recuperare" este inclusa in "activitatea de asigurare", imprima si ea caracter comercial indiscutabil actiunii in regres exercitate de asigurator, in temeiul art. 22 din Legea nr. 136/1995 privind asigurarile si reasigurarile in Romania, impotriva persoanelor culpabile de producerea unui accident.

In consecinta, in temeiul dispozitiilor art. 25 lit. a) din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciara, republicata, precum si al art. 329 din Codul de procedura civila, urmeaza a se admite recursul in interesul legii si a se stabili ca natura juridica a actiunii in regres exercitate de asigurator (societate de asigurare) impotriva persoanelor culpabile de producerea unui accident este comerciala, iar nu civila.

PENTRU ACESTE MOTIVE

In numele legii,

D E C I D:

Admit recursul in interesul legii declarat de procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.

In aplicarea dispozitiilor art. 2 din Legea nr. 32/2000 privind societatile de asigurare si supravegherea asigurarilor, stabilesc:

Natura juridica a actiunii in regres exercitate de asigurator (societate de asigurare) impotriva persoanelor culpabile de producerea unui accident este comerciala, iar nu civila.

Obligatorie, potrivit art. 329 alin. 3 din Codul de procedura civila.

Pronuntata in sedinta publica, astazi, 19 martie 2007.

PRESEDINTELE INALTEI CURTI DE CASATIE SI JUSTITIE
prof. univ. dr. NICOLAE POPA

Prim-magistrat-asistent
Victoria Maftei

 
Secţiuni: Asigurări | Toate secţiunile
Cuvinte cheie:
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD