Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

DNA-Cluj. Luare de mită, abuz în serviciu, dare de mită, trafic de influență. Trimitere în judecată
20.09.2016 | Georgiana-Camelia LUCIU

Secţiuni: Comunicate parchete, Drept penal, Sistemul judiciar
JURIDICE - In Law We Trust
Georgiana-Camelia Luciu

Georgiana-Camelia Luciu

DNA-Cluj. Luare de mită, abuz în serviciu, dare de mită, trafic de influență. Trimitere în judecată.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Cluj au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:
B. S., la data faptelor comisar șef de poliție în cadrul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor Bistrița Năsăud, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile de:
luare de mită în formă continuată,
abuz în serviciu dacă funcționarul a urmărit obținerea unui folos pentru sine sau pentru altul,
L. P. C., la data faptelor agent șef principal de poliție în cadrul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor Bistrița Năsăud, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile de:
– complicitate la dare de mită în formă continuată,
– instigare la abuz în serviciu dacă funcționarul a urmărit obținerea unui folos pentru sine sau pentru altul,
V. I., în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile de:
dare de mită în formă continuată,
– instigare la abuz în serviciu dacă funcționarul a urmărit obținerea unui folos pentru sine sau pentru altul,
trafic de influență în formă continuată,
R. G. și S. V., în sarcina cărora s-a reținut infracțiunea de dare de mită.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada mai-octombrie 2015, inculpatul B. S., în calitate de ofițer de poliție în cadrul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor Bistrița Năsăud, a pretins și primit, cu ajutorul inculpatului L. P. C., de la mai multe persoane, foloase necuvenite printre care bani și material lemnos, totalizând peste 1.000 lei.
Pretinderea și primirea banilor și a celorlalte foloase necuvenite au fost făcute de inculpatul B. S. în legătură cu favorizarea, între alții, și a candidatului R. G., la examinarea practică, în vederea obținerii permisului de conducere sau adăugării de noi categorii la acest document.

Într-unul dintre cazuri, inculpatul B. S. l-a promovat pe candidat în condițiile în care acesta nu deținea cunoștințele practice și abilitățile necesare pentru promovarea probei respective.
Cantitatea de material lemnos a fost pusă la dispoziție de inculpatul V. I., împreună cu inculpații S. V. și R. G., care a intervenit în favoarea a doi candidați.
Acest lucru a avut ca urmare obținerea unui folos necuvenit pentru candidații respectivi (promovarea frauduloasă a probei practice) concomitent cu vătămarea drepturilor și intereselor legitime ale Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor Bistrița Năsăud.
La începutul lunii iulie 2016, inculpatul V. I. a pretins de la două persoane suma totală de 500 euro, context în care a susținut că are influență asupra lucrătorilor Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor Bistrița Năsăud, pe care îi poate determina să îi favorizeze fraudulos pe cei doi candidați.

În cauză, s-a dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra unui imobil ce aparține inculpatului B. S.

Dosarul a fost trimis, spre judecare, Tribunalului Bistrița Năsăud, cu propunere de a se menține măsura asigurătorie dispusă în cauză.

Această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

:: sursa: www.pna.ro

Georgiana-Camelia Luciu

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti