Asociația Forumul Judecătorilor din România reclamă votul Senatului cu privire la respingerea începerii urmăririi penale față de Gabriel Oprea
21 septembrie 2016 | Noemi PETRA
Miercuri, 21 septembrie 2016, Asociaţia Forumul Judecătorilor din România a luat act de votul prin care Senatul României a respins solicitarea DNA de începere a urmăririi penale faţă de fostul viceprim-ministru, Gabriel Oprea, în privința decesului polițistului Bogdan Gigină, intervenit în exercițiul funcției, potrivit unui comunicat al Asociației Forumului Judecătorilor din România, semnat jud. Dragoș Călin – Co-președinte și jud. Ionuț Militaru – Co-președinte.
„Imunitatea este o instituţie constituţională de protecţie a mandatului de senator sau de deputat, pe când, în privinţa mandatului de membru al Guvernului, Constituţia nu a instituit imunitatea, ci o altă măsură de protecţie, şi anume condiţionarea dreptului de a cere urmărirea lui penală pentru fapte săvârşite în exerciţiul funcţiei.
Autorităţile prevăzute la art. 109 alin. (2) din Constituţie nu au dreptul, fără ca prin aceasta să se încalce principiul constituţional al separaţiei puterilor în stat, să facă cercetări proprii sau să încredinţeze unor structuri extrajudiciare verificarea faptelor penale cu care sunt sesizate de Ministerul Public, în vederea emiterii avizului pentru începerea urmăririi penale. Asemenea cercetări au caracterul de acte de urmărire penală şi sunt cu totul străine statutului juridic constituţional, rolului şi funcţiilor autorităţilor publice menţionate, cu atât mai mult cu cât deciziile luate de camerele Parlamentului în situaţii similare, nu sunt niciodată motivate.
Cererea de urmărire penală nu viza declaraţii politice şi nu avea nicio legătură directă cu activitatea politică a vicepremierului, motiv pentru care votul Senatului, într-o societate democratică, era de aşteptat a fi unul pozitiv.
Asociaţia Forumul Judecătorilor din România reaminteşte că exclusiv justiţia este aceea care se poate pronunţa asupra răspunderii penale, nicio imixtiune, într-o democraţie reală, nefiind dezirabilă.
Rapoartele Comisiei Europene au arătat constant că lupta anticorupţie depinde de voinţa politică, criticând punctual Parlamentul pentru blocarea urmăririi penale în cazuri-cheie în care sunt implicaţi foşti miniştri. Încă o dată, clasa politică din România, prin votul negativ dat în privinţa solicitării de încuviinţare a începerii urmăririi penale, a dat dovadă că semnalele Comisiei Europene, dar şi îngrijorările din ce în ce mai insistente ale reprezentanţilor statelor membre ale Uniunii Europene cu privire la lupta anticorupţie, nu înseamnă mai nimic în raport cu protejarea individuală şi de grup a unora dintre cei care azi compun clasa politică privilegiată.”
Asociaţia Forumul Judecătorilor din România
judecător Dragoş Călin, co-președinte
judecător Ionuţ Militaru, co-președinte
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro