Secţiuni » Arii de practică » Business » Fiscalitate
Fiscalitate
DezbateriCărţiProfesionişti

ASF ref. modul de organizare a autorităţilor de supraveghere financiară la nivel european
23.09.2016 | Noemi PETRA

Secţiuni: Content, Fiscalitate
JURIDICE - In Law We Trust

Miercuri, 21 septembrie 2016, Autoritatea de Supraveghere Financiară prezintă publicului modul de organizare a autorităţilor de supraveghere a pieţelor financiare la nivel european, potrivit unui comunicat al Autorității de Supraveghere Financiară.

În Europa, situația piețelor financiare se prezintă în felul următor:
– 16 ţări din Europa Centrală şi de Vest au autorităţi integrate de supraveghere a celor 4 pieţe – piaţa bancară, de capital, de asigurări şi pensii, dintre care 4 ţări mai dezvoltate (Belgia, Germania, Marea Britanie şi Olanda) au autorităţi de supraveghere prudenţială complet integrate a celor 4 pieţe şi autorităţi separate de supraveghere de conduită (twin peaks);
– 3 ţări din Europa Centrală şi de Est (Croaţia, România şi Bulgaria) au autorităţi de supraveghere integrate pentru cele 3 pieţe non-bancare (piaţă de capital, asigurări şi pensii);
– 7 ţări din Europa Meridională (Cipru, Grecia, Slovenia, Italia, Franţa, Spania, Portugalia) şi Luxemburg mai au încă autorităţi de supraveghere separate pentru piaţa bancară, de capital, de asigurări şi de pensii (unele combinate câte două), dar au avansat la sistemul de guvernanţă integrat, inclusiv cu băncile centrale (în Italia, IVASS este autoritatea pentru asigurări, dar Preşedintele Consiliului de Supraveghere este Directorul General al Băncii Italiei).

În cadrul Uniunii Europene, ESMA – Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare şi Pieţe şi EIOPA – Autoritatea Europeană pentru Asigurări și Pensii Ocupaționale sunt autorităţile consultative pentru armonizarea reglementărilor europene, pentru piaţa de capital, asigurări şi pensii şi nu au rol de supraveghere.

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti