« Flux noutăţi
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateCyberlawDrept comercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveDrepturile omuluiData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiMalpraxis medicalProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrepturile omuluiDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 

DIICOT-Bacău. Constituire a unui grup infracţional organizat, şantaj, deturnare a licitaţiilor publice. Reținere, propunere de arestare preventivă
25.09.2016 | Georgiana-Camelia LUCIU

JURIDICE - In Law We Trust
Georgiana-Camelia Luciu

Georgiana-Camelia Luciu

DIICOT-Bacău. Constituire a unui grup infracţional organizat, şantaj, deturnare a licitaţiilor publice. Reținere, propunere de arestare preventivă.

La data de 22 septembrie 2016, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Bacău au dispus reţinerea pentru o perioadă de 24 de ore a inculpaţilor A. S. C., F. R. V., J. I., L. P. M., B. A. I., A. C., P. D. C., G. M., S. C., Z. S., B. G. şi P. C. pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, şantaj, deturnare a licitaţiilor publice şi tentativă la deturnare a licitaţiilor publice.

În cauză, există suspiciunea rezonabilă că, începând cu luna februarie 2014, inculpatul A. S. C. a constituit împreună cu inculpaţii F. R. V., J. I. şi L. P. M., un grup infracţional organizat specializat în comiterea unor infracţiuni de şantaj şi deturnarea licitaţiilor publice.
În urma cercetărilor efectuate în cauză s-a stabilit că grupul infracţional era structurat în două subgrupări, una având ca lideri pe inculpaţii A. S. C. şi F. R. V. şi una pe inculpaţii J. I. şi L. P. M., la care au aderat inculpaţii A. C., B. A. I., G. M., S. C. şi Z. S. (subgruparea condusă de către inculpaţii A. S. C. şi F. R. V.), P. D. C., B. G. şi P. C. (subgruparea condusă de către inculpaţii J. I. şi L. P. M.), subgrupările acţionând fie independent, fie în strânsă legătură.
Din materialul probator administrat în cauză s-a reţinut că, urmare a crizei financiare care a generat imposibilitatea persoanelor fizice şi juridice de a rambursa creditele contractate la diferite unităţi bancare din România, numărul imobilelor executate silit a crescut semnificativ.
Pe cale de consecinţă, birourile executorilor judecătoreşti de pe raza judeţului Bacău, au organizat în perioada 2014-2016 sute de licitaţii publice pentru adjudecarea unor imobile executate silit.
În aceste împrejurări, încă din anul 2010, persoane de pe raza municipiului Bacău cu experienţă în domeniul imobiliar au început să participe la majoritatea licitaţiilor publice organizate, dezvoltând relaţii apropiate care au condus în timp prin modalitatea de acţiune la formarea unei grupări infracţionale, specializată în săvârşirea infracţiunilor de şantaj şi deturnarea licitaţiilor publice.
Astfel, inculpaţii F. R. V. şi A. S. C. pe de o parte şi inculpaţii J. I. şi L. P. M. pe de alta, au constituit aceste grupări infracţionale prin racolarea inculpaţilor A. C., B. A. I., G. M., S. C. şi Z. S. (gruparea condusă de către suspecţii A. S. C. şi F. R. V.), P. D. C., B. G. şi P. C. (gruparea condusă de către inculpaţii J. I. şi L. P. M.) în procedura participării la licitaţiile publice.
S-a reţinut că cele două grupări au conlucrat în decursul timpului, acţionând pentru un interes comun cu ocazia participării la licitaţiile publice organizate în cadrul birourile executorilor judecătoreşti.
Astfel, din cercetările efectuate a rezultat faptul că membrii grupului infracţional au avut în perioada 2014-2016 modalităţi de acţiune diferite, în funcţie de interesul unuia dintre membrii grupului, şi în special al liderilor de a achiziţiona un imobil şi de prezenţa unor persoane de bună credinţă la licitaţiile publice,
S-a stabilit faptul că în situaţia în care imobilul aflat în procedura de executare silită prezenta interes pentru gruparea infracţională, membrii acesteia, participanţi la licitaţia publică, fie ajungeau la o înţelegere cu privire la preţul de adjudecare al imobilului dacă nu se prezentau alte persoane interesate, fie încercau să corupă persoanele de bună credinţă prezente pentru a se retrage de la licitaţie, adjudecând imobilul în baza înţelegerii anterioare.
Astfel, s-a reţinut faptul că în perioada 4 noiembrie 2015 – 12 mai 2016, inculpaţii A. S. C., F. R. V.J. I., P. D. C.G. M., S. C. şi Z. S. au procedat la şantajarea unor persoane de bună-credinţă care îşi doreau achiziţionarea imobilului scos la licitaţie publică, în sensul că au pretins sume de bani, ameninţându-le că în caz contrar vor supralicita până în momentul în care persoanele vătămate nu se mai aflau în posibilitatea reală de a putea adjudeca acel imobil.
Profitând de forţa grupului prezent în cadrul acestor licitaţii şi de lipsa de experienţă a persoanelor de bună-credinţă prezente la licitaţie, inculpaţii reuşeau să le creeze persoanelor vătămate teama că vor pierde şansa de a adjudeca un bun imobil pe care şi-l doreau, în situaţia în care nu vor accepta să procedeze aşa cum li se solicita.

La data de 23 septembrie 2016 inculpaţii au fost prezentați Tribunalului Bacău cu propunere de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile.

Acţiunea a fost efectuată împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Bacău.

Suportul de specialitate a fost fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale.

Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul ofiţerilor de poliţie judiciară din cadrul Brigăzilor de Combatere a Criminalității Organizate Iași și București, precum și a jandarmilor din Bacău.

Pe întreg parcursul procesului penal, suspecţii şi inculpaţii beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.

:: sursa: www.diicot.ro

Georgiana-Camelia Luciu

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.