CCR pendinte: posibilitate neconstituționalitate a dispozițiilor art. 292 alin. (1) CP
26 septembrie 2016 | Mihaela MAZILU-BABEL, Adelina IANCU

Ȋn data de 19.09.2016 s-a constituit un nou dosar (1740D/2016) pe rolul Curții Constituționale, urmând a fi analizate dispozițiile art. 292 alin. (1) din Codul Penal, cȃt și dispozițiile art. 6 din Legea nr. 78/2000 privind prevenirea, descoperirea și sancționarea faptelor de corupție.
Conform motorului de căutare de pe pagina Curții Constituționale, acesta este primul dosar ȋn care aceste dispoziții formează împreună obiectul unui control de constituționalitate.
Instanța de trimitere este Tribunalul Brașov, care, ȋn data de 08.09.2016 s-a dezinvestit prin ȋncheiere finală.
Dispozițiile criticate au următorul conținut normativ:
Articolul 292 (extras) CP
(1)Promisiunea, oferirea sau darea de bani ori alte foloase, pentru sine sau pentru altul, direct ori indirect, unei persoane care are influenţă sau lasă să se creadă că are influenţă asupra unui funcţionar public, pentru a-l determina pe acesta să îndeplinească, să nu îndeplinească, să urgenteze ori să întârzie îndeplinirea unui act ce intră în îndatoririle sale de serviciu sau să îndeplinească un act contrar acestor îndatoriri, se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.
Art. 6 din Legea nr. 78/2000 (precum a fost modificat de Legea nr. 187/2012)
Infracţiunile de luare de mită, prevăzută la art. 289 din Codul penal, dare de mită, prevăzută la art. 290 din Codul penal, trafic de influenţă, prevăzută la art. 291 din Codul penal, şi cumpărare de influenţă, prevăzută la art. 292 din Codul penal, se pedepsesc potrivit prevederilor acelor texte de lege. Dispoziţiile art. 308 din Codul penal se aplică în mod corespunzător.
Dispozițiile din Constituție invocate a fi nerespectate au următorul conținut normativ:
ARTICOLUL 11
(1) Statul român se obligă să îndeplinească întocmai şi cu bună-credinţă obligaţiile ce-i revin din tratatele la care este parte.
(2) Tratatele ratificate de Parlament, potrivit legii, fac parte din dreptul intern.
(3) În cazul în care un tratat la care România urmează să devină parte cuprinde dispoziţii contrare Constituţiei, ratificarea lui poate avea loc numai după revizuirea Constituţiei.
Adelina Iancu (text și selecție)
Student, Facultatea de Drept, Universitatea din București
dr. Mihaela Mazilu-Babel (coordonator proiect)