Asigurări pentru avocaţi, Barouri, Citate juridice, Grile juridice, INTERPROFESIONAL, Jurisprudenţă inedită CITR, Legal Days, Legal FUN, Legal Style, NOTARIAT, Revista revistelor juridice, Sistemul judiciar, Studenţi la drept, TOP LEGAL
 
Sistemul judiciar [MJ, CSM, INM, SNG, PÎCCJ, DNA, parchete]
Secţiune dezvoltată în parteneriat cu CSM, Ministerul Public şi DNA
JURIDICE
Print Friendly, PDF & Email

Tribunalul București solidar cu instanțele din țară, în urma Memorandumului privind justiția
26.09.2016 | Noemi PETRA


CONFERINTA VALERIU STOICA 2019

Vineri, 23 septembrie 2016, Adunarea Generală a Judecătorilor din cadrul Tribunalului București a analizat situația expusă în „Memorandumul privind justiția” și au agreat majoritar o serie de principii expuse în acest memorandum, potrivit unui comunicat al Tribunalului București, semnat jur. dr. Laura Andrei, președintele Tribunalului.

Prin votul exprimat, judecătorii care funcționează în Tribunalul București au hotărât să solicite partenerilor de dialog social să analizeze într-un termen de o lună aspectele expuse la punctele nr. 2, nr. 4, nr. 6, nr. 7, nr. 9, nr. 10, nr. 11 ale Memorandumului supus dezbaterii.

Adunarea Generală a Judecătorilor care funcționează la Tribunalul București a subliniat că este absolut necesară asigurarea unei independențe reale a sistemului judiciar prin garantarea unui cadru legislativ stabil și coerent, precum și a infrastructurii financiare și umane adecvată cerințelor unei justiții eficiente și moderne.

S-a arătat că forța obligatorie a hotărârilor definitive pronunțate de instanțele judecătorești nu poate să fie pusă în discuție sub nicio formă, acesta fiind de altfel pilonul esențial al funcționării statului de drept (punctul nr. 3 din Memorandum).

Judecătorii Tribunalului București arată că justiția, ca serviciu public, nu poate funcționa fără alocarea unui buget corespunzător menit să asigure justițiabililor condiții decente pentru derularea procedurilor judiciare.

S-a subliniat că modul în care este gestionat bugetul instanțelor este depășit de realitățile cotidiene, fiind susținută necesitatea trecerii bugetului instanțelor judecătorești către Înalta Curte de Casație și Justiție, așa cum de altfel legea prevede.

Adunarea Generală a Judecătorilor Tribunalului București consideră util a se aduce la cunoștința publicului că inechitățile și discriminările salariale se impun a fi înlăturate din perspectiva respectării statutului judecătorilor și a independenței acestora, inclusiv prin finanțarea corespunzătoare a bugetului instanțelor. A fost susținută necesitatea adoptării unor modificări legislative de natură să consolideze independența justiției (statutul judecătorilor, responsabilizarea și eficientizarea activității Consiliului Superior al Magistraturii).

Adunarea Generală a arătat că presiunea mediatică exercitată asupra sistemului judiciar nu reprezintă un factor constructiv, așa cum CEDO urmărește, fiind subliniat imperativul respectării drepturilor tuturor cetățenilor și a prezumției de nevinovăție în orice demers jurnalistic.

Judecătorii care funcționează la Tribunalul București arată că munca personalului auxiliar din instanțe este ignorată de partenerii sociali, volumul impresionant de muncă introdus de Noile Coduri nefiind luat în calcul pentru adecvarea schemelor de personal. Această categorie de personal are o contribuție importantă în derularea eficientă a activității instanțelor, context în care judecătorii Tribunalului București susțin demersurile inițiate legal de această categorie profesională. Totodată, magistrații Tribunalului București consideră necesar a se aloca un buget adecvat Consiliului Superior al Magistraturii în așa fel încât cifra de școlarizare a Școlii Naționale de Grefier să fie mărită.

Magistrații Tribunalului București solicită Ministrului Justiției prezentarea unui răspuns asumat și detaliat față de problemele semnalate în Memorandum, cu indicarea unor măsuri concrete de soluționare, dată fiind calitatea sa de autoritate cu inițiativă legislativă și ordonator principal de credite.

În raport de răspunsurile oferite de Ministrul Justiției, judecătorii Tribunalului București se vor întruni în 1 noiembrie 2016 într-o nouă Adunare Generală pentru a decide asupra formelor de protest ce pot fi urmate.

Magistrații Tribunalului București își manifestă solidaritatea față de toți colegii magistrați din țară, care au decid deja în Adunările Generale adoptarea principiilor Memorandumului, în raport cu formele de protest angajate specific de către fiecare instanță.

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Aflaţi mai mult despre , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate