Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

DNA-Oradea. Luare de mită, trafic de influență, dare de mită, efectuare de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția deținută. Control judiciar
27.09.2016 | Georgiana-Camelia LUCIU

Secţiuni: Comunicate parchete, Drept penal, Sistemul judiciar
JURIDICE - In Law We Trust
Georgiana-Camelia Luciu

Georgiana-Camelia Luciu

DNA-Oradea. Luare de mită, trafic de influență, dare de mită, efectuare de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția deținută. Control judiciar.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Oradea au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, începând cu data de 26 septembrie 2016, a mai multor inculpați.

Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpații trebuie să respecte o serie de obligații, între care să nu depășească limita teritorială a României, decât cu încuviințarea prealabilă a organelor judiciare, să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menționate în ordonanța de dispunere a controlului judiciar și să nu exercite profesia în exercitarea căreia au săvârșit fapta.

Astfel, s-a dispus măsura controlului judiciar față de următorii inculpați:
– P. L., la data faptelor inspector șef al Inspectoratului de Poliție Județean Bihor, în sarcina căruia s-au reținut 2 infracțiuni de luare de mită,
– I. R. D., comisar șef de poliție, șef al Poliției municipiului Beiuș la data faptelor, în sarcina căruia s-au reținut 5 infracțiuni de luare de mită ( din care 4 în formă continuată),
– V. D. I., comisar șef de poliție, șef al Secției 2 Poliție Rurală Beiuș la data faptelor, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile de:
luare de mită (3 fapte),
instigare la luare de mită în formă continuată,
– B. G., la data faptelor șef al Posturilor de Poliție Cărpinet și Pietroasa, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile de:
luare de mită (4 fapte din care una în formă continuată),
trafic de influență (2 fapte),
complicitate la luare de mită,
dare de mită în formă continuată,
– R. R. O. R., agent șef principal de poliție, șef al Postului de Poliție Cărpinet la data faptelor, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile de:
complicitate la luare de mită (2 fapte),
dare de mită în formă continuată,
– P. M. I., consilier superior în cadrul Agenția pentru Protecția Mediului Bihor, în sarcina căreia s-a reținut infracțiunea de luare de mită.

De asemenea, s-a pus în mișcare acțiunea penală față de următorii inculpați:
– B. N. D., la data faptei viceprimar al comunei Remetea, la data faptelor, în sarcina căreia s-a reținut infracțiunea de efectuare de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția deținută,
– S. I. F., viceprimar al comunei Roșia, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile de:
efectuare de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția deținută,
dare de mită.

În ordonanțele procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:
În perioada 2012-2014, chestorul de poliție P. L., în calitate de inspector șef al Inspectoratului de Poliție Județean Bihor și comisarul șef I. R. D., în calitate de șef al Poliției municipiului Beiuș s-au angajat să protejeze activitatea infracțională a unei persoane (martor în prezenta cauză) și să nu își îndeplinească, potrivit legii, atribuțiile de serviciu ce decurgeau din funcțiile de conducere deținute constând, printre altele, în conducerea și coordonarea lucrătorilor de poliție din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor – Serviciul de Investigare a Fraudelor/Serviciul de Investigare a Criminalității Economice și respectiv a celor din cadrul Poliției municipiului Beiuș.
Concret, inculpații P. L. și I. R. au făcut demersuri și au exercitat atribuțiile de serviciu astfel încât să fie soluționate favorabil petițiile/reclamațiile și dosarele penale înregistrate la Poliția municipiului Beiuș și la Serviciul de Investigare a Fraudelor din cadrul IPJ Bihor care vizau presupuse infracțiuni comise de persoana respectivă.
De asemenea, cei doi inculpați s-au angajat să nu procedeze la sesizarea din oficiu și constituirea de noi dosare penale referitoare la faptele penale comise de către persoana respectivă și despre care aceștia ori subordonații lor ar fi luat la cunoștință în orice mod.
În schimb, chestorul de poliție P. L., în calitate de inspector șef al Inspectoratului de Poliție Județean Bihor și comisarul șef I. R. D., în calitate de șef al Poliției municipiului Beiuș, au pretins în mod nemijlocit de la persoana respectivă diferite foloase necuvenite, în valoare totală de 11.979 lei.
Foloasele primite, în valoare de 7.979 lei, au constat în achiziționarea de obiecte de mobilier și prestarea unor servicii/lucrări de renovare la sediul Poliției municipiului Beiuș.
Anterior, în vara anului 2012, inculpatul P. L., în aceeași calitate, a pretins și primit de la aceeași persoană diferite foloase necuvenite, constând în prestarea de servicii/lucrări în vederea racordării, în mod provizoriu, la rețeaua de curent electric a locuinței sale în valoare de 1.500 lei.
În cursul lunii iulie 2015, inculpatul I. R. D., în calitate de șef al Poliției municipiului Beiuș, a pretins, prin intermediul șefului postului de poliție Cărpinet, R. R. O. R., de la 5 persoane, cantitatea de 2 (două) tone și 11 (unsprezece) mp de piatră ornamentală pentru pavarea curții de la locuința unei rude.
Pentru foloasele respective, cei doi inculpați I. R. D. și R. R. O. R. s-au angajat să nu ia măsurile prevăzute de lege în ceea ce privește activitatea ilicită de exploatare și comercializare a pietrei ornamentale de către persoanele respective.
În cursul anului 2015, inculpatul I. R. D., în aceeași calitate, având în subordine directă Posturile de Poliție Cărpinet și Pietroasa, a pretins, acceptat și primit diferite foloase necuvenite de la agenții R. R. O. R. și B. G. în legătură cu atribuțiile de serviciu, ce decurgeau din funcția de conducere deținută de ofițer. Remiterea foloaselor necuvenite s-a realizat și în considerarea unor tratamente preferențiale față de cei doi șefi de post.
În perioada decembrie 2014 – aprilie 2015, comisarul șef I. R. D., în calitate de șef al Poliției municipiului Beiuș, având în subordine Postul de Poliție Pietroasa, a pretins, acceptat și primit de la administratorul unei societăți comerciale, atât în mod direct, cât și prin intermediul agentului șef principal B. G., diferite foloase necuvenite, în schimbul cărora, inculpatul urma să protejeze activitatea infracțională a omului de afaceri.
În perioada 2009 – iulie 2015, inculpatul B. G., în calitate de șef al Postului de Poliție Cărpinet, a pretins și primit de la mai multe persoane foloase necuvenite (produse electrocasnice, materiale de construcții, etc.). În schimbul acestora, șeful de post, prin neîndeplinirea atribuțiunilor de serviciu, a protejat activitatea ilicită a unora dintre acele persoane și a promis că va interveni în favoarea altora că-i va ajuta să obțină diverse documente (certificat ADR, preschimbarea permisului de conducere).
În perioada 2012-2015, comisarul șef V. D. I., în calitate de șef al Secției 2 Poliție Rurală Beiuș, a pretins și primit, de la inculpații B. N. D. și S. I. F., viceprimari ai comunelor Remetea și Roșia, mai multe foloase necuvenite în schimbul cărora polițistul a protejat, în mod continuu, activitatea infracțională a celor doi, care administrau în fapt și societăți comerciale.
În cursul lunii iunie 2015, inculpata P. M. I., în calitate de consilier superior în cadrul Agenției pentru Protecția Mediului Bihor – Serviciul Avize, Acorduri, Autorizații, a pretins și primit, prin intermediul agentului șef principal R. R. O. R., de la 4 persoane, cantitatea de 20-22 mp de piatră ornamentală pentru pavaj, pe care a folosit-o cu ocazia construirii unei locuințe personale.
În schimbul foloaselor pretinse și primite, inculpata, având atribuții directe în legătură cu eliberarea avizului și acordului de mediu, a susținut demersurile persoanelor respective pentru obținerea avizului de mediu și a acordului de mediu, proceduri premergătoare obținerii autorizației de mediu pentru activitatea de exploatare și comercializare a pietrei ornamentale.

Inculpaților li s-a atras atenția că, în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor care le revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.

Inculpaților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

În cauză, procurorii anticorupție au beneficiat de sprijinul Direcției Generale Antifraudă Fiscală.

Punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

:: sursa: www.pna.ro

Georgiana-Camelia Luciu

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti