Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

DNA. Trafic de influență, acces ilegal la un sistem informatic, dare de mită, fals informatic, folosire de informații ce nu sunt destinate publicității. Reținere, propunere de arestare preventivă


27 septembrie 2016 | Georgiana-Camelia LUCIU
Secţiuni: Activitate parchete, Drept penal
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro
Georgiana-Camelia Luciu

Georgiana-Camelia Luciu

DNA. Trafic de influență, acces ilegal la un sistem informatic, dare de mită, fals informatic, folosire de informații ce nu sunt destinate publicității. Reținere, propunere de arestare preventivă.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 26 septembrie 2016, a inculpaților:
T. A., la data faptelor membru și ulterior președinte al Consiliului de Administrație al S.C Carpatica Asig S.A. Sibiu, sub aspectul săvârșirii a 3 infracțiuni de cumpărare de influență,
H. D., la data faptelor administrator de fapt la unei societăți comerciale, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
trafic de influență,
– instigare la acces ilegal la un sistem informatic, în formă continuată,
– instigare la folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, în formă continuată,
dare de mită,
T. I. S., la data faptelor administrator de fapt la unei societăți comerciale, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de trafic de influență.

De asemenea, procurorii anticorupție au mai dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și măsura controlului judiciar pentru 60 de zile, începând cu data de 26 septembrie 2016, față de inculpatul C. C. M., comisar șef de poliție, șef al Serviciului de combatere a traficului cu migranți din cadrul IGPR-DCCO, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
acces ilegal la un sistem informatic, în formă continuată,
fals informatic, în formă continuată,
folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, în formă continuată,
luare de mită.

În ordonanțele procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:
1. Începând cu 30 martie 2015, inculpata T. A., la acea dată administrator – membru în Consiliul de Administrație al SC Carpatica Asig SA, a acționat în mod sistematic, direct sau prin intermediul unor terțe persoane aflate în cercul său relațional, în vederea influențării deciziilor de la nivelul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) în favoarea intereselor sale personale și ale societății de asigurări.
Demersurile acesteia au fost realizate atât pentru obținerea avizului necesar numirii sale în funcția de președinte Consiliului de Administrație al SC Carpatica Asig SA, cât și pentru ca ASF să nu adopte unele decizii nefavorabile societății de asigurări S.C Carpatica Asig SA.
Printre persoanele care au acționat în vederea favorizării/susținerii intereselor inculpatei T. A. se numără inculpații T. I. S., H. D. și o altă persoană, administratori de drept sau în fapt ai unor societăți comerciale cu activitate în domeniul asigurărilor.
Astfel, în perioada 30 martie 2015 – 14 martie 2016, în schimbul influenței asupra unor persoane din conducerea A.S.F., persoanele susmenționate au pretins și primit foloase necuvenite constând în indemnizații lunare de la SC Carpatica Asig SA.
Primirea banilor era mascată prin încheierea, cu societățile administrate de inculpați sau interpuși ai acestora, a unor contracte păguboase pentru societatea de asigurări, valoarea acestora ajungând în unele cazuri până la 480.000 euro fără TVA.
Concret, acțiunile celor inculpaților T. I. S. și H. D. au vizat influențarea voturilor exprimate la data de 4 august 2015 în cadrul Consiliului A.S.F., astfel încât:
– să fie demarată procedura de avizare a inculpatei T. A., în funcția de președinte al Consiliului de Administrație al S.C. Carpatica Asig SA,
– să nu fie sancționată aceeași inculpată pentru nereguli constatate în activitatea anterioară,
– să fie menținută, în mod artificial, măsura de redresare pe bază de plan, a SC Carpatica Asig SA, în contextul în care societatea încă din luna iulie 2015 avea o situație financiară care impunea închiderea procedurii de redresare financiară, retragerea autorizării de funcționare și constatarea stării de insolvență (urmare a necapitalizării acesteia cu o sumă de circa 100 milioane de euro).

2. În data de 3 august 2016, inculpatul H. D., prevalându-se de ascendentul moral pe care-l avea asupra inculpatului C. C. M., ca fost șef al Serviciului de combatere a traficului cu migranți, din cadrul IGPR-DCCO, l-a instigat pe acesta din urmă să acceseze, fără drept, sistemul informatic administrat de către MAI – Direcția pentru Evidența Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date și să-i furnizeze datele de identificare ale unor persoane decedate.
În baza acestor informații, inculpatul H. D. a urmărit să încheie mai multe înțelegeri patrimoniale cu urmașii persoanelor decedate cu scopul obținerii unui procent semnificativ pentru sine din sumele ce urmau a fi acordate de către societățile de asigurări responsabile civilmente.
În data de 26 august 2016, pentru „ajutorul” acordat, inculpatul H. D. i-a oferit cu titlu gratuit inculpatului C. C. M. un sejur într-un resort de pe litoralul românesc, lucru pe care acesta din urmă l-a acceptat.

Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpatul C. C. M. trebuie să respecte următoarele obligații:
a) să se prezinte la organul de urmărire, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanța de judecată ori de câte ori sunt chemați,
b) să informeze de îndată organul judiciar cu privire la schimbarea locuinței,
c) să se prezinte la organul de poliție desemnat cu supravegherea sa, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliție sau ori de câte ori sunt chemați,
d) să nu depășească limita teritorială a României decât cu încuviințarea prealabilă a organelor judiciare,
e) să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menționate în ordonanța de dispunere a controlului judiciar.

Inculpatului i s-a atras atenția că, în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.

Inculpaților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

Inculpații T. A., H. D. și T. I. S. urmează să fie prezentați, la data de 27 septembrie 2016, Înaltei Curți de Casație și Justiție cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

În cauză se efectuează cercetări și față de alte persoane.

Punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

:: sursa: www.pna.ro

Georgiana-Camelia Luciu

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Cont profesional
JURIDICE Comunicare

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
Privacy
Politica
Utilizare
Publicare
Despre noi
Secţiuni
Servicii
Contact
© 2003-2023 J JURIDICE.ro