« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Dreptul Uniunii Europene
DezbateriCărţiProfesionişti
 
2 comentarii

Întrebare preliminară cu privire la riscul real de a suferi vătămări grave fizice sau tratamente inumane. UPDATE: hotărâre Marea Cameră (referitor risc de sinucidere și tratament sechele)
25.04.2018 | Mihaela MAZILU-BABEL, Adina MIHALACHE

JURIDICE - In Law We Trust
DPO Lives
Secţiuni: CJUE, Dreptul Uniunii Europene | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , , , , ,
Mihaela Mazilu-Babel

Mihaela Mazilu-Babel

25 aprilie 2018: Curtea, Marea Cameră, declară:

Articolul 2 litera (e) și articolul 15 litera (b) din Directiva 2004/83/CE a Consiliului din 29 aprilie 2004 privind standardele minime referitoare la condițiile pe care trebuie să le îndeplinească resortisanții țărilor terțe sau apatrizii pentru a putea beneficia de statutul de refugiat sau persoanele care, din alte motive, au nevoie de protecție internațională și referitoare la conținutul protecției acordate, citite în lumina articolului 4 din Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene, trebuie interpretate în sensul că este eligibil pentru a beneficia de statutul conferit prin protecție subsidiară resortisantul unei țări terțe care a fost torturat în trecut de către autoritățile din țara sa de origine și care nu mai este expus unui risc de tortură în cazul trimiterii în această țară, însă a cărui stare de sănătate fizică și psihologică ar putea, într‑un asemenea caz, să se deterioreze grav, cu riscul ca acest resortisant să se sinucidă ca urmare a unui traumatism care rezultă din actele de tortură cărora le‑a fost victimă, dacă există un risc real ca resortisantul menționat să fie lipsit cu intenție, în țara respectivă, de îngrijiri adaptate tratamentului sechelelor fizice sau mintale ale acestor acte de tortură, aspect a cărui verificare este de competența instanței naționale. (s.n. – M.M.-B.)

:: hotărârea CJUE

***

27 septembrie 2016: Judecătorul suprem britanic se întreabă cu privire la riscul real de a suferi vătămări grave fizice sau tratamente inumane (C-353/16 MP).

Situația de fapt:
1. Spațiul de libertate, securitate și justiție
2. riscul real ca recurentul, în cazul în care ar fi trimis înapoi în țara sa de origine, să sufere vătămări grave fizice sau psihice, ca rezultat al unor acte de tortură sau alte tratamente inumane sau degradante suferite de recurent în trecut și de care țara sa de origine este responsabilă
3. necesitatea de a afla dacă acest risc este acoperit de o dispoziție din directiva incidentă

Dispoziții incidente: articolul 2 litera (e) coroborat cu articolul 15 litera (b) din Directiva 2004/83/CE

Articolul 2 (extras)
Definiții

În sensul prezentei directive:
(e) „persoană care poate beneficia de protecție subsidiară” înseamnă orice resortisant al unei țări terțe sau orice apatrid care nu poate fi considerat refugiat, dar în privința căruia există motive serioase și întemeiate de a crede că, în cazul în care ar fi trimis în țara sa de origine sau, în cazul unui apatrid, în țara în care avea reședința obișnuită, ar fi supus unui risc real de a suferi vătămările grave definite la articolul 15 și căruia nu i se aplică articolul 17 alineatele (1) și (2) și nu poate sau, ca urmare a acestui risc, nu dorește protecția respectivei țări;

Articolul 15
Vătămări grave

Vătămările grave sunt:
(b) tortura sau tratamentele sau pedepsele inumane sau degradante aplicate unui solicitant în țara de origine;

Corespondențe pentru România: articolul 26 din Legea nr. 122/2006 privind azilul în România, modificată si completată prin Ordonanța de urgență nr. 55/2007, Legea nr. 347/2007, Ordonanța de urgență nr. 118/2008, Ordonanța de urgență nr. 187/2008, Legea nr. 280/2010, Legea nr. 187/2012, Legea nr.18/2013, Ordonanța de urgență nr. 16/2013, Legea nr. 376/2013, Ordonanța nr. 1/2014, Ordonanța nr. 22/2014, Legea nr. 137/2014, Legea nr. 331/2015 și Ordonanța nr. 25/2016

Art. 26: Protectia subsidiară (extras)

(1) Protecţia subsidiară se acordă cetăţeanului străin sau apatridului care nu îndeplineşte condiţiile pentru recunoaşterea statutului de refugiat şi cu privire la care există motive întemeiate să se creadă că, în cazul returnării în ţara de origine, respectiv în ţara în care îşi avea reşedinţa obişnuită, va fi expus unui risc serios, în sensul prevederilor alin. (2), care nu poate sau, din cauza acestui risc, care nu doreşte protecţia acelei ţări şi căruia nu i se aplică cauzele de excludere de la acordarea acestei forme de protecţie, prevăzute de prezenta lege.
(2) Prin risc serios, în sensul alin. (1), se întelege:
1. condamnarea la pedeapsa cu moartea ori executarea unei astfel de pedepse; sau
2. tortura, tratamente sau pedepse inumane ori degradante; sau

dr. Mihaela Mazilu-Babel

Adina Mihalache (corespondențe)
Masterand, Facultatea de Drept, Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iași

Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

2 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.